Nech vaše pokrmy sú aj vašimi liekmi, mal vraj vyriecť svojho času antický lekár Hippokrates, ktorého považujú za zakladateľa modernej medicíny. Či už tento múdry muž takúto vetu vypustil z úst alebo nie, nie je momentálne až také dôležité.
Podstatné je, že toto želanie nie je celkom neopodstatnené. Ako to teda vlastne je? Môže nás jedlo uchrániť od piluliek alebo ich dokonca plnohodnotne nahradiť?
Alebo je to len mýtus a dobre marketingovo zvládnutá kampaň predajcov, ktorí chcú len spropagovať opäť nejakú novú „superpotravinu“? A existuje vôbec niečo také?
Veľa otázok, ktoré si pýtajú odpovede. Najmä preto, lebo posledné roky sa jedlo dostalo do stredobodu záujmu a spolu s jeho skúmaním sa objavuje aj kvantum protichodných informácií a tvrdení.
Poďme sa teda v sprievode vedcov a odborníkov nielen na výživu pozrieť na niektoré aspekty toho, čo by sa dalo nazvať ako terapia jedlom.
Sám sebe lekárom?
Na úvod si pomôžme latinským príslovím, ktoré hovorí, že „mierny v pokrmoch je sám sebe lekárom“. Ak by sme sa priblížili k tomuto ideálu, rovno by sme mohli s načatou témou skončiť.
Pretože toľko omieľaný fakt, že racionálna strava bohatá na zeleninu a ovocie, vhodné tuky a z času na čas okorenená kvalitným kúskom mäsa (prípadne iným zdrojom bielkovín) je najlepšou prevenciou pred veľkým množstvom zdravotných ťažkostí, asi každý preletí s nadvihnutým obočím.
A je jedno, koľko odborníkov sa podeň podpíše. Množstvo z nás však už nejaká tá boliestka či ochorenie kvárila či kvári. Aj preto sa snažíme zistiť, ako sa jej čo najrýchlejšie a ideálne bez následkov zbaviť.
Najmä ak ide o závažné diagnózy, človek sa takpovediac chytá každej slamky. Príkladom je príbeh 35-ročnej Bratislavčanky Aleny.
Keď jej pred dvoma rokmi zistili rakovinu lymfatického systému, bol to pre ňu šok. Najmä preto, že dovtedy nemala žiadne vážnejšie zdravotné problémy a v čase, keď jej diagnózu potvrdili, bola čerstvo vydatá.
Namiesto svadobnej cesty tak jej kroky smerovali do národného onkologického ústavu, kde začala s liečbou. „Keďže som mala ložiská vo viacerých orgánoch, nasadili mi silnú chemoterapiu,“ spomína pre HN Magazín.
„Kým som bola v nemocnici a aj niekoľko nasledujúcich dní, keď som užívala doma tabletkovú formu, som dostala zoznam potravín, ktoré som nesmela jesť. Boli tam napríklad banány, čokoláda, avokádo, ale aj syry okrem bryndze a cottage či sójová omáčka, jogurty a klobásy. Dôvodom bolo, že obsahovali látku zvanú tyramín, ktorá by v kombinácii s jedným z liekov mohla spôsobiť nežiaduce zvýšenie tlaku krvi,“ opisuje.
Liečba si okrem slabosti či straty vlasov vyberala svoju daň v zníženej krvotvorbe. Kontro...
Zostáva vám 85% na dočítanie.