StoryEditor

Zo zeleniny môžete chytiť aj infekciu močového traktu, odkazuje odborník Ľubomír Valík

28.06.2020, 00:00
Ľubomír Valík je profesor potravinovej mikrobiológie, oddelenie výživy a hodnotenia kvality potravín STU v Bratislave.

Aké hrozby ľudia pri ovocí a zelenine podceňujú?

Z  hľadiska hodnotenia výskytu nebezpečenstiev musíme odlíšiť konzumáciu zeleniny a ovocia v domácnostiach a vo verejnom stravovaní. Čo sa domácnosti týka, predpokladám, že slovenskí konzumenti sú dosť uvedomelí.

​Problematickejšia situácia môže byť vo verejnom stravovaní, pri predaji alebo konzumácii hotových nakrájaných šalátov uchovávaných dlhší čas v chlade.

V reštauráciách a inštitucionálnych kuchyniach – v nemocniciach, domovoch dôchodcov či študentských internátoch – môžu vznikať problémy pri príjme, uskladnení a manipulácii so zeleninou.

Potenciálne nebezpečná je napríklad krížová kontaminácia. Napríklad ak ide o šaláty, či už zeleninové, alebo ovocné, ktoré sú dlhšie chladené, nemám k nim veľkú dôveru,

pretože pochybujem, či lehota ich chladenia alebo spotreby bola nastavená na základe vedeckých poznatkov.

Je totiž otázkou času, či sa v nich nebudú rozmnožovať prípadne prítomné psychrotrofné patogénne mikroorganizmy.

Aké sú to psychrotrofné mikroorganizmy?

Také, ktoré sa dokážu dob...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-03-24 11:52:19 - Feat.: - Title: Prečo sú zelenina a ovocie v supermarketoch hneď pri vchode? Odborník prezradil triky, ktoré obchody využívajú 02 - Modified: 2025-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Bolesti hlavy, únava, zlé trávenie? Nepodceňujte tieto príznaky, môže ísť o syndróm priepustného čreva 03 - Modified: 2025-03-16 14:14:27 - Feat.: - Title: Ceny v hoteloch a reštauráciách rastú veselo napriek nižšej DPH 04 - Modified: 2025-03-14 15:26:30 - Feat.: - Title: Dankovo opatrenie prebíjajú nové dane. Za obedné menu míňame o desiatky centov viac 05 - Modified: 2025-03-07 11:30:09 - Feat.: - Title: Nemusíš cestovať k moru, aby si si vychutnal čerstvé delikatesy. Kam v Bratislave na plody mora?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. marec 2025 16:48