StoryEditor

Chlieb nad zlato. Spoznajte dejiny a súčasnosť našej základnej potraviny

23.02.2021, 23:00
Prečítajte si článok publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Amatérski pekári sa na nich predháňajú v tom, komu sa podarí najkrajší bochník. Chlieb sa vedľa streamovaných televíznych kanálov stal pre mnohých stredobodom koronavírusovej zábavy.

​Ešte pred pár desaťročiami s ním však bola spojená hlavne tvrdá práca a povinnosť, ktorej sa nedalo len tak vzdať. A bochník mal až posvätný status. Chlieb totiž nie je a vlastne ani nikdy nebol len základnou potravinou nevyhnutnou na prežitie.

Vždy sa s ním spájala aj symbolika a pravidlá prípravy, uchovávania i konzumácie, nech už je jeho podoba akákoľvek, teda je to bochník, placka či bageta. Isté je jedno: bez chleba sa ako ľudstvo len tak nezaobídeme, nech už sú vstupné suroviny či spôsob jeho výroby akékoľvek.

Vôbec prvý chlieb s kváskom jedli pravdepodobne starí Egypťania a považovali ho za jednu z najdôležitejších potravín vôbec. Od nich remeslo prevzali Rimania a od tých ich potom odkukali Galovia a tiež Slovania, ktorí chlieb piekli s pomocou pivných kvasníc.

Práve od starých Slovanov tiež pochádza dodnes zachovaný zvyk vítať hosťa chlebom a soľou. V čom sa však chlieb, ktorý aj dnes berieme ako takmer samozrejmú súčasť jedálnička, zmenil oproti tomu, aký jedli naši predkovia? A čo vlastne odlišuje náš bochník od chlebov vo zvyšku Európy?

Od ručnej práce k priemyselnej výrobe

Po stáročia platilo, že sa chlieb pečie doma a musí vydržať celý týždeň. Dôvod bol naporúdzi: väčšina populácie žila na vidieku, kde ľudia nemali na dosah pekáreň, kam by si ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky? 02 - Modified: 2021-01-22 17:35:02 - Feat.: 0 - Title: Cestoviny sú zbytočné, je to svinstvo: Taliani s nimi chceli skoncovať a vymazať ich z jedálnička 03 - Modified: 2021-01-15 13:49:37 - Feat.: 0 - Title: Kde sa vzal guláš či kura Marengo? Prejdite sa s nami záhadami gastronómie 04 - Modified: 2020-11-13 11:35:43 - Feat.: 0 - Title: Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu 05 - Modified: 2020-10-07 08:19:17 - Feat.: 0 - Title: Fish and chips: Národný poklad bol kedysi jedlom chudobých, za ktoré Briti vďačia imigrantom
01 - Modified: 2025-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Ikonickú kaviareň chcú otvoriť už v lete. Jeden zo záujemcov o priestor si to napokon rozmyslel 02 - Modified: 2025-02-19 09:15:26 - Feat.: - Title: Chudnutie po tridsiatke je ťažšie, ale ide to. Stačí len dodržiavať tieto jednoduché pravidlá 03 - Modified: 2025-02-18 15:01:16 - Feat.: - Title: Jednu Miu Khalifu a kožený bičík. Pizzeria v Šamoríne pomenovala jedlá podľa po*noherečiek, ponúka aj hračky pre dospelých 04 - Modified: 2025-02-17 10:26:21 - Feat.: - Title: Na Slovensko prichádza konkurencia pre McDonald’s a KFC. Vieme, kde otvorí prvé dve prevádzky 05 - Modified: 2025-02-15 19:23:46 - Feat.: - Title: Müsli či kokosový olej. Tieto potraviny sa tvária zdravo, opak je pravdou. Vyhnite sa aj týmto ďalším
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. február 2025 06:17