Prečítajte si článok publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.
Amatérski pekári sa na nich predháňajú v tom, komu sa podarí najkrajší bochník. Chlieb sa vedľa streamovaných televíznych kanálov stal pre mnohých stredobodom koronavírusovej zábavy.
Ešte pred pár desaťročiami s ním však bola spojená hlavne tvrdá práca a povinnosť, ktorej sa nedalo len tak vzdať. A bochník mal až posvätný status. Chlieb totiž nie je a vlastne ani nikdy nebol len základnou potravinou nevyhnutnou na prežitie.
Vždy sa s ním spájala aj symbolika a pravidlá prípravy, uchovávania i konzumácie, nech už je jeho podoba akákoľvek, teda je to bochník, placka či bageta. Isté je jedno: bez chleba sa ako ľudstvo len tak nezaobídeme, nech už sú vstupné suroviny či spôsob jeho výroby akékoľvek.
Vôbec prvý chlieb s kváskom jedli pravdepodobne starí Egypťania a považovali ho za jednu z najdôležitejších potravín vôbec. Od nich remeslo prevzali Rimania a od tých ich potom odkukali Galovia a tiež Slovania, ktorí chlieb piekli s pomocou pivných kvasníc.
Práve od starých Slovanov tiež pochádza dodnes zachovaný zvyk vítať hosťa chlebom a soľou. V čom sa však chlieb, ktorý aj dnes berieme ako takmer samozrejmú súčasť jedálnička, zmenil oproti tomu, aký jedli naši predkovia? A čo vlastne odlišuje náš bochník od chlebov vo zvyšku Európy?
Od ručnej práce k priemyselnej výrobe
Po stáročia platilo, že sa chlieb pečie doma a musí vydržať celý týždeň. Dôvod bol naporúdzi: väčšina populácie žila na vidieku, kde ľudia nemali na dosah pekáreň, kam by si ...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky?
02 - Modified: 2021-01-22 17:35:02 - Feat.: 0 - Title: Cestoviny sú zbytočné, je to svinstvo: Taliani s nimi chceli skoncovať a vymazať ich z jedálnička
03 - Modified: 2021-01-15 13:49:37 - Feat.: 0 - Title: Kde sa vzal guláš či kura Marengo? Prejdite sa s nami záhadami gastronómie
04 - Modified: 2020-11-13 11:35:43 - Feat.: 0 - Title: Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu
05 - Modified: 2020-10-07 08:19:17 - Feat.: 0 - Title: Fish and chips: Národný poklad bol kedysi jedlom chudobých, za ktoré Briti vďačia imigrantom
01 - Modified: 2024-03-28 18:44:20 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
02 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža
03 - Modified: 2024-03-21 15:32:23 - Feat.: - Title: Foodbloger Géczy: Kupujeme si drahé oblečenie a mobily, no obed chceme za 5 eur. Také jedlo nemôže byť z kvalitných surovín
04 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi
05 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili