Nakupujete drahé cestoviny atraktívnych tvarov? Podľa šéfkuchárky je to zbytočné. Odporúča držať sa radšej klasiky. „Ja som verná značke De Cecco, ktorých cestoviny majú dobrú chuť a konzistentnú kvalitu,“ hovorí Robbinsonová. Odporúča vyberať si tie cestoviny, ktoré máte overené. Novinky vám nezaručia exkluzivitu.Pixabay
Na rýchlo sa rozbiehajúci expres boja proti cestovinám pristúpilo aj mnoho literátov, umelcov a celebrít z celého Talianska.
V národe podnecujú melanchóliu, lenivosť, pesimizmus, zápecníctvo. Práve toto boli dôvody prečo boli cestoviny pranierované talianskymi futuristami.
Fašisti ich odmietali z iného prozaického dôvodu: krajinu činili závislou od dovozu, zatiaľ čo by sa mala nad ostatnými týčiť vo svojej heroickej sebestačnosti. Preto sa obe hnutia snažili v tridsiatych rokoch minulého túto tradičnú potravinu nahradiť ryžou.
Len máloktorý národ na svete je s touto potravinou spätý tak ako Taliansko. Spaghetti, ravioli, tagliatelle... Konzervatívne odhady počítajú s tým, že talianska kuchyňa pracuje s viac ako štyristo druhmi cestovín.
Wikimedia Commons/Popo le Chien
Každý druh má svoj význam, špecifické spracovanie a sprevádza ho konkrétny recept. Zdá sa preto až neuveriteľné, že by s takou obľúbenou a univerzálnou národnou pochúťkou niekedy chceli Taliani skoncovať.
Lenže tridsiate roky minulého storočia boli v Taliansku dynamickým obdobím, plným zásadných zmien. Korporativistická diktatúra, zošnurovaná spoločnosť, represie, dobyvateľské vojny v Afrike.
Staré malo ustúpiť novému a zmeny sa mali dotknúť aj toho, čo mal národ na tanieroch. Na smetisku dejín mala ako prežitok dávnych a zaostalých čias skončiť aj potravina závislá na importoch - cestoviny.
A najhlasnejším prorokom tejto gastronomickej revolúcie sa stal Filippo Tommaso Marinetti.
Nový národný poriadok musí byť sebestačný
Dramatik, prozaik, básnik, predovšetkým hrdý teoretik futurizmu, filozoficko-umeleckého avantgardného smeru, ktorý vsádzal na popretie všetkého minulého, na búranie hraníc a ničenia zažitých konvencií.
"Prehlasu...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky?
02 - Modified: 2021-01-15 13:49:37 - Feat.: 0 - Title: Kde sa vzal guláš či kura Marengo? Prejdite sa s nami záhadami gastronómie
03 - Modified: 2020-12-22 16:20:14 - Feat.: 0 - Title: Dejiny písané jedlom: Ako nám (ne)chutil socializmus alebo ako Slováci prešli od UHO k suši
04 - Modified: 2020-11-27 07:52:12 - Feat.: 0 - Title: Sladké hriechy socialistickej republiky: Ako vznikali československé zákusky?
05 - Modified: 2020-11-13 11:35:43 - Feat.: 0 - Title: Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu
06 - Modified: 2020-11-06 13:02:00 - Feat.: 0 - Title: Čaj a jeho premeny: Hýbal dejinami, podporoval revolúcie aj podnecoval vojny
01 - Modified: 2025-12-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Ikonická Škoda 100 sa vracia. Automobilka oživila elegantnú limuzínu z minulosti
02 - Modified: 2025-12-01 09:25:00 - Feat.: - Title: Zvieratá v uniforme. Nemé tváre zohrávali vo vojnách dôležitú úlohu, viaceré si vyslúžili aj vyznamenania
03 - Modified: 2025-11-29 09:10:00 - Feat.: - Title: Básnik a kňaz Koloman Banšell. Zo sveta odišiel kvôli pocitu krivdy, trápila ho nevďačnosť a neľudskosť
04 - Modified: 2025-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Zázraky Komárna: Odolalo nepriateľovi i neznášanlivosti. Aké je viesť jediné slovenské divadlo v okrese?
05 - Modified: 2025-11-27 13:00:00 - Feat.: - Title: Posledná šanca kúpiť legendárny roadster od BMW. Blíži sa koniec jednej éry značky