Nakupujete drahé cestoviny atraktívnych tvarov? Podľa šéfkuchárky je to zbytočné. Odporúča držať sa radšej klasiky. „Ja som verná značke De Cecco, ktorých cestoviny majú dobrú chuť a konzistentnú kvalitu,“ hovorí Robbinsonová. Odporúča vyberať si tie cestoviny, ktoré máte overené. Novinky vám nezaručia exkluzivitu.Pixabay
StoryEditor

Cestoviny sú zbytočné, je to svinstvo: Taliani s nimi chceli skoncovať a vymazať ich z jedálnička

22.01.2021, 23:00
Na rýchlo sa rozbiehajúci expres boja proti cestovinám pristúpilo aj mnoho literátov, umelcov a celebrít z celého Talianska.

V národe podnecujú melanchóliu, lenivosť, pesimizmus, zápecníctvo. Práve toto boli dôvody prečo boli cestoviny pranierované talianskymi futuristami.

Fašisti ich odmietali z iného prozaického dôvodu: krajinu činili závislou od dovozu, zatiaľ čo by sa mala nad ostatnými týčiť vo svojej heroickej sebestačnosti. Preto sa obe hnutia snažili v tridsiatych rokoch minulého túto tradičnú potravinu nahradiť ryžou.

Len máloktorý národ na svete je s touto potravinou spätý tak ako Taliansko. Spaghetti, ravioli, tagliatelle... Konzervatívne odhady počítajú s tým, že talianska kuchyňa pracuje s viac ako štyristo druhmi cestovín.

Wikimedia Commons/Popo le Chien

Každý druh má svoj význam, špecifické spracovanie a sprevádza ho konkrétny recept. Zdá sa preto až neuveriteľné, že by s takou obľúbenou a univerzálnou národnou pochúťkou niekedy chceli Taliani skoncovať.

Lenže tridsiate roky minulého storočia boli v Taliansku dynamickým obdobím, plným zásadných zmien. Korporativistická diktatúra, zošnurovaná spoločnosť, represie, dobyvateľské vojny v Afrike.

Staré malo ustúpiť novému a zmeny sa mali dotknúť aj toho, čo mal národ na tanieroch. Na smetisku dejín mala ako prežitok dávnych a zaostalých čias skončiť aj potravina závislá na importoch - cestoviny.

A najhlasnejším prorokom tejto gastronomickej revolúcie sa stal Filippo Tommaso Marinetti.

Nový národný poriadok musí byť sebestačný

Dramatik, prozaik, básnik, predovšetkým hrdý teoretik futurizmu, filozoficko-umeleckého avantgardného smeru, ktorý vsádzal na popretie všetkého minulého, na búranie hraníc a ničenia zažitých konvencií.

"Prehlasu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky? 02 - Modified: 2021-01-15 13:49:37 - Feat.: 0 - Title: Kde sa vzal guláš či kura Marengo? Prejdite sa s nami záhadami gastronómie 03 - Modified: 2020-12-22 16:20:14 - Feat.: 0 - Title: Dejiny písané jedlom: Ako nám (ne)chutil socializmus alebo ako Slováci prešli od UHO k suši 04 - Modified: 2020-11-27 07:52:12 - Feat.: 0 - Title: Sladké hriechy socialistickej republiky: Ako vznikali československé zákusky? 05 - Modified: 2020-11-13 11:35:43 - Feat.: 0 - Title: Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu 06 - Modified: 2020-11-06 13:02:00 - Feat.: 0 - Title: Čaj a jeho premeny: Hýbal dejinami, podporoval revolúcie aj podnecoval vojny
01 - Modified: 2022-12-08 14:10:00 - Feat.: - Title: Kontroverzný kardinál Richelieu: Vynikol ako politik a diplomat, svoje kroky obhajoval najmä záujmom štátu 02 - Modified: 2022-12-07 13:00:06 - Feat.: - Title: Sen garážových majstrov: Štýlový Opel bol kedysi najaerodynamickejším autom sveta 03 - Modified: 2022-12-07 18:04:25 - Feat.: - Title: Absurdita zníženia DPH. Obed zjedený mimo reštaurácie bude ešte o 50 centov drahší 04 - Modified: 2022-12-06 17:18:26 - Feat.: - Title: Poslanci rozhodli. Sadzba DPH sa zníži nielen na vleky, ale aj na gastrosektor 05 - Modified: 2022-12-06 12:59:00 - Feat.: - Title: Viskupič chce znížiť DPH pre gastro na rok. Matovič pohrozil stiahnutím zákona
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. december 2022 10:41