StoryEditor

Margit Slimáková: Aj majonéza môže byť zdravou časťou jedálnička, kedysi zbytočne odsúdili aj masť

02.04.2021, 00:00
Prečítajte si rozhovor s Margit Slimákovou, jednou z najvplyvnejších českých expertiek v oblasti zdravého životného štýlu, zdravej výživy a prístupu k zdravotnej starostlivosti.

Vstupujeme do obdobia Veľkej noci, v rámci ktorého napriek mnohým odporúčaniam odborníkov len málokto odolá klasickým jedlám a dobrotám. Nie všetko je len čierno-biele, a to aj v prípade stravovania.

Uznávaná odborníčka na stravovanie Margit Slimáková nám v rozhovore vysvetlila, prečo nie je takým omylom v zdravej výžive zapojiť do jedla majonézu, na ktoré potraviny z našej kuchyne sa sústrediť, aj prečo je lokálne mäso zdravšie ako avokádo, ktoré cestuje cez pol sveta.

Zaujímalo nás, aký má názor na mamičky, ktoré sa radia na internetových fórach, reklamy propagujúce zdravé detské potraviny a aj to, či je pôst len zvykom a tradíciou alebo aj účinným spôsobom v chudnutí a udržiavaní zdravia.

Blíži sa nám Veľká noc - obdobie hojnosti, ktorému predchádzalo obdobie pôstu. Dá sa táto symbolika preniesť aj do ideálu stravovania?

Áno, jedným z pravidiel zdravého stravovania je jesť lokálne, sezónne potraviny a samozrejme rešpektovať potreby svojho tela. V praxi to teda znamená, že v zime, keď telo potrebujeme prehriať, jeme viac teplé, varené a výživné jedlo, vrátane dostatku mäsa. S jarou a po dojedení zimných zásob, prichádza oteplenie, prvé zelené šaláty a plané rastliny, čas diétnejšej stravy.

Vráťme sa ešte k pôstu, aký význam má pre telo?

Význam má najmä v období dostatku stravy alebo ešte presnejšie - u nás dnes už bežného nadbytku stravy a s ním spojeného prejedania. Môže odľahčiť jedálniček alebo slúžiť ako dnes populárne obmedzenie času na konzumáciu, čo propaguje tzv. prerušovaný pôst. Môže nám len prospieť. Čas, kedy nejeme, predstavuje celú kaskádu priaznivých metabolických a hormonálnych zmien v tele.

Zásadné je zníženie hladiny inzulínu v krvi, a tak aj podpora odbúravania tukových zásob a zníženie zápalovosti v cievach.

Ako teda vyzerá ideálna kombináciám pôstu a stravovania sa?

Zo zdravotného hľadiska je najprospešnejší už spomenutý prerušovaný pôst. Čiže namiesto bežných 12 hodín jedenia a 12 hodín nočného prirodzeného postenia sa, posunieme raňajky na neskoršiu hodinu alebo večeru na skoršiu. Na jedenie nám tak ostane 10 alebo 8 hodín a na postenie sa 14 alebo 16 hodín. V tom čase je povolená len voda, neochutený čaj alebo káva. V čase jedenia je najvhodnejšie si to hneď nepokaziť, a teda jesť kvalitné a skutočné jedlo.

Jedlám, ktoré si spájame s obdobím Veľkej noci, asi mnohí z nás neodolajú a pravdepodobne ani nevymenia majonézu za biely jogurt, ako znejú dobre mienené rady. Napriek tomu, môžeme im po...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-05 14:29:23 - Feat.: 0 - Title: Dobré správy pre mužov: Prečo chudnú ľahšie ako ženy a čo im pomôže rýchlo sa dostať do formy? 02 - Modified: 2021-03-03 12:09:51 - Feat.: 0 - Title: Úskalia diétnych, BIO či vegánskych potravín: Takto spoznáte kvalitné potraviny, ktoré neničia zdravie 03 - Modified: 2021-03-03 11:37:48 - Feat.: 0 - Title: Strava v období krízy: Naučte sa jednoduché a zdravé jedlá zo zásob, ktoré ste zbytočne nakúpili 04 - Modified: 2021-03-30 11:15:45 - Feat.: 0 - Title: Chudnutie, zdravie a dlhovekosť stojí na týchto jednoduchých pilieroch
01 - Modified: 2024-11-23 13:52:21 - Feat.: - Title: Šéf slovenských hotelierov pre HN: Už čoskoro privítame klientov z netradičných trhov ako je Čína či Japonsko 02 - Modified: 2024-11-22 06:30:00 - Feat.: - Title: Nenapodobiteľný Marián Labuda: Vždy som sa bál škatuľky komika, dal tvár Tisovi a očaril monackú kňažnú 03 - Modified: 2024-11-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéf indonézskeho turizmu pre HN: Novú metropolu staviame v džungli. Neďaleko mesta uvidíte orangutany i prales 04 - Modified: 2024-11-21 07:52:47 - Feat.: - Title: Šéf TMR Igor Rattaj pre HN: Naše horské strediská inšpirujú aj Rakúšanov. Postupne sa učia online predaju 05 - Modified: 2024-11-23 22:29:21 - Feat.: - Title: Strategické slovenské zásobníky plynu slúžia Európe: 60 – 70 percent zisku máme zo zahraničia (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. november 2024 21:16