StoryEditor

Kašlite na lieky. Tieto potraviny vás zbavia bolesti hlavy

02.04.2014, 00:02
Špenát, mandle či ryby. Pozrite sa, ktoré potraviny dokážu zahnať migrénu.


Za bolesťami hlavy môže byť aj nedostatočný pitný režim. Ilustračná snímka.
 

Každého z nás občas potrápi nepríjemná bolesť hlavy. Kým však nabudúce automaticky siahnete po chemických liekoch, vyskúšajte potraviny, ktoré vám môžu od hlavybôľu pomôcť.

Ľudia, ktorí často trpia bolesťami hlavy alebo migrénou zvyčajne poznajú svoje spúšťače a snažia sa vyhýbať potravinám a nápojom, ako sú červené víno, horká čokoláda, aromatické syry či údeniny.

Výživová poradkyňa Daniela Šupková však tvrdí, že nemožno zovšeobecňovať a povedať, ktoré potraviny pôsobia ako spúšťače migrény, pretože je to veľmi individuálne. Podľa nej však možno jednoznačne konštatovať, že ako spúšťač migrén pôsobí nepravidelné stravovanie, kedy dochádza k vynechaniu niektorých jedál a potom poklesu hladiny cukru v krvi.

Rovnako tak veľmi často pôsobí zlý pitný režim a tiež vynechanie kofeínových nápojov u ľudí, ktorí ich inak pijú veľa.

A čo vás môže pred bolesťami hlavy ochrániť? „V menšom množstve je veľmi vhodný práve kofeín, ktorý je tiež často obsiahnutý v liekoch proti migrénam. Pre život bez migrény je však najdôležitejší celkový zdravý životný štýl s dobrým stravovacím a pitným režimom, zvýšeným prísunom ovocia a zeleniny bohatých na vitamíny B a C a pitie predovšetkým nesladených nápojov. Popri kvalitnej strave a pitnom režime je tiež veľmi dôležitý dostatočný spánok, obmedzenie alkoholu a fajčenia a určite sa nesmie zabúdať na pravidelný pohyb," dodáva Šupková.

A toto sú vhodné potraviny:
 

Špenát
Ak potrebujete ďalší presvedčivý dôkaz, prečo jedálniček obohatiť o špenát, zvážte jeho schopnosť pomáhať pri bolestiach hlavy. Riboflavín, ktorý je hojne obsiahnutý práve v špenáte, môže fungovať ako prevencia migrén. Patrí do skupiny vitamínov B rozpustných vo vode.

Tučné ryby
Tučné ryby ako losos, tuniak, halibut, sardinky či makrely sú bohaté na omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nielenže majú protizápalové vlastnosti, ale podľa odborníkov tiež môžu znižovať bolesť pri chronických bolestiach hlavy. Omega 3 mastné kyseliny patria medzi zdravé tuky, ktoré okrem iného môžu znižovať riziko kardiovaskulárnych chorôb a majú kľúčový význam pre správnu činnosť mozgu. Okrem tučných rýb môžeme omega 3 mastné kyseliny získať aj zo semienok.

Vodný melón
Bolesti hlavy sú často spojené s dehydratáciou, a tak prvé, po čom by ste mali siahnuť, keď vás rozbolí hlava, je pohár s vodou. Ale potraviny s veľkým obsahom vody ako vodný melón alebo uhorky môžu pri bolestiach hlavy tiež významne pomôcť. Vodný melón totiž okrem dostatku vody ponúka tiež nevyhnutné minerály, ako sú horčík a draslík, ktoré pri dehydratácii strácame. Nedostatok draslíka navyše prispieva k bolestiam hlavy .

Zemiaky
Ako už sme spomenuli, za bolesťami hlavy môže stať aj nedostatok draslíka. Tento minerál je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového a svalového systému a zásadnú úlohu zohráva tiež v správnej činnosti srdca. Medzi najznámejšie potraviny s vysokým obsahom draslíka patrí banán. Ale možno ste nevedeli, že stredne veľký pečený zemiak so šupkou obsahuje asi 926 miligramov draslíka, čo je dvakrát viac ako banán.

Kofeín
Veľa liekov určených na bolesť hlavy kofeín v malom množstve obsahuje, pretože pomáha telu rýchlejšie vstrebať účinné látky. Avšak nič sa nemá preháňať a ak pijete kávu alebo silný čierny čaj vo väčšom množstve, riskujete bolesti hlavy spojené s abstinenčnými príznakmi. Tento jav nastáva po konzumácii 500 a viac miligramov kofeínu denne, čo zodpovedá asi piatim šálkam kávy.

Mandle
Horčík má pri liečbe migrény pozitívny vplyv. Podľa lekárov pravdepodobne ponúka určitý potenciál v prevencii migrén, aj keď dôkazov, že môže pomáhať s bolesťami hlavy, je zatiaľ málo. Odborníci navyše upozorňujú, že horčík nemusí pri bolestiach hlavy fungovať u každého. Ak však chcete silu horčíka na bolesť hlavy vyskúšať, stavte na mandle, ktoré sú na horčík veľmi bohaté.

 

idnes.cz

01 - Modified: 2006-03-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila meškajúci zákon
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:18