StoryEditor

Fínsko je veľmoc nielen v dizajne. Uvarte si ich podľa ich receptov

07.11.2014, 23:00
Autor:
stlstl
Kesäkeitto či Kalakeitto. Urobte si škandinávsky gastro víkend.

Kesäkeitto (4 veľkorysé porcie)

Prísady:
pár petržlenových stoniek
1 bobkový list
8 baby karotiek, nakrájaných
5 reďkoviek, nakrájaných na štvrtky
4 nové zemiaky, nakrájané na malé kúsky
polka karfiolovej hlavy, nalámanej do malých kvietkov
hrsť zelených fazuliek (očistených a pozdĺžne nakrájaných)
75 gramov hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
2 veľké hrste špenátových listov
lyžička soli
voda
1 lyžica masla
1 lyžica hladkej múky
100 ml mlieka
1 žĺtok
50 ml šľahačky
korenie
kôpor
Ako na to:
Vysypte na panvicu bylinky a zeleninu (okrem špenátu), pokryte ich vodou a pridajte soľ. Priveďte do varu a povarte asi 5 minút. Pridajte špenát a poduste ešte 5 minút. Jemne vyžmýkajte vodu zo zeleniny a zeleninový vývar si ponechajte.
V ťažkej panvici rozpustite maslo, pridajte múku a po naberačkách pridajte celý vývar. V malej miske si medzičasom zmiešajte žĺtok a šľahačku a zmes potom vmiešajte do mliečneho vývaru. Pridajte do vývaru zeleninu, prehrejte a podávajte posypané kôprom.


Filé zo sleďov s limetkovo-korenistou krustou (2 porcie)

Prísady:
2 sleďové filety (každá cca 200-gramová)
2 limetky
1 lyžička 4-farebného korenia
1 lyžička hladkej múky
2 lyžice olivového oleja
morská soľ
Ako na to:
Na začiatok si roztlčte korenie – na hrubšie, aby bolo cítiť textúru. Potom nastrúhajte kôru z limetky a pridajte polovicu do korenia. Do tejto zmesi pridajte ešte múku, premiešajte a obaľte v nej papierovou utierkou vysušené filety. Vo veľkej panvici rozohrejte olej a smažte asi 2-3 minúty - do zlata. Podávajte posypané drvenou soľou a zvyškom limetkovej kôry.


Kalakeitto (6 porcií)

Prísady:
pol kila vyčistených čerstvých rýb (ostriež, šťuka, pstruh alebo losos)
2 lyžičky soli
1 stredná cibuľa
pol lyžičky kôpru
4 šálky vody
3 až 4 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
2 hrnčeky mlieka
2 až 3 lyžice masla
pažítka alebo čerstvý kôpor na ozdobu
Ako na to:
Nakrájajte rybu do pár-centimetrové kúsky; nechajte bokom. Zmiešajte soľ, cibuľu, kôpor, vodu a zemiaky v hrnci. Priveďte do varu a varte 20 minút alebo kým zemiaky nezmäknú. Pridajte ryby a varte, kým nezmäknú. Zalejte mliekom, zľahka prehrejte a pred podávaním pridajte maslo a posypte pažítkou alebo kôprom.

 

Zdroj: buzzfeed.com

01 - Modified: 2006-12-13 11:28:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda uvoľní z rezervy spolu 9 mil. Sk pre pozostalých po banskom nešťastí
01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 03 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 04 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 05 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:24