StoryEditor

Zdravé a sýte. Šaláty, ktoré vám nahradia hlavné jedlo

23.04.2014, 00:05
Autor:
stlstl
Tipy na výživné a chutné šaláty na šaláty zo sezónnych surovín. Inšpirujte sa.

Kuskusový šalát so špargľou

Prísady:
1-2 zväzky špargle
2 poháre kuskusu
pol šálky olív Kalamata, vykôstkovaných a nakrájaných na plátky (čierne grécke olivy)
pol šálky syru feta
pol šálky opekaných píniových orieškov (nemusia byť)
hrsť čerstvej mäty a estragónu alebo petržlenovej vňate
šťava z jedného citróna
Dressing:
⅓ šálky olivového oleja
3 polievkové lyžice celozrnnej horčice
2 lyžice červeného vinegaru
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička soli
1 lyžička korenia
Ako na to:
Predhrejte rúru na 220 stupňov. Odrežte tuhé konce špargle, položte ich na na plech, pokvapkajte olivovým olejom, posypte veľkorysou štipkou soli, korenia a polovicou citrónovej kôry. Pečte v rúre, kým špargľa nezmäkne, asi 20 až 25 minút. Nakrájajte na kúsky veľkosti sústa.
Dajte variť kuskus a pripravte si dressing: jednoducho zmiešajte v miske všetky prísady dohromady. Kuskus uvarte al dente, vsypte ho do veľkej misy, prelejte dressingom a zmiešajte s olivami, špargľou, fetou, píniovými orieškami, čerstvými bylinkami a citrónovou kôrou.


Šalát z ružičkového kelu s tahini

Prísady:
1 zväzok kučeravého kelu
12 kúskov ružičkového kelu (asi 2 veľké hrste)
3 lyžice nakrájaných mandlí
štvrť šálky nastrúhaného parmezánu
štipka morskej soli
Dressing:
štvrť šálky tahini
2 lyžice bieleho vínneho octu
2 lyžičky bieleho Miso prášku (výrobok z fermentovanej sóje, dostať v obchodoch so zdravou výživou)
2 lyžičky javorového sirupu
štipka paprikových vločiek
štvrť šálky vody

Ako na to:
Z kučeravého kelu vystrihnite rebrá a pokrájajte ho na veľkosť sústa. Posypte trochou morskej soli a masírujte v rukách, kým kel nezíska tmavšiu farbu. Preneste ho do servírovacej misy.
Z ružičkových kelov odseknite stonky, zbavte ich bezfarebných vonkajších listov a potrhajte na kúsky. Pridajte do misy.
V malej miske rozšľahajte spolu tahini, ocot, miso, javorový sirup a vločky. Keď zmes získa krémovú konzistenciu, prelejte ňou kel a dobre premiešajte. Na malej panvici opečte mandľové plátky (neopekajte dlhšie ako päť minút). Pridajte ich do šalátu spolu s hoblinkami parmezánu a ihneď podávajte.


Citrónovo-fazuľový šalát

Prísady:
3 šálky varenej červenej fazule
pol šálky vareného cíceru
1 malá červená cibuľa, nakrájaná na kocky
2 stonky stopkatého zeleru, pozdĺžne nakrájané na polovice alebo tretiny a nasekané
1 zrelá červená paradajka, nakrájaná
1 stredne veľká uhorka, ošúpaná a nakrájaná na kocky
¾ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru alebo mäty
¼ šálky olivového oleja
¼ šálky citrónovej šťavy
3 strúčiky cesnaku , lisované alebo mleté
necelá lyžička soli
malá štipka paprikových vločiek

Ako na to:
V servírovacej mise zmiešajte pripravenú fazuľu, cícer, cibuľu, zeler, paradajky, uhorky, petržlen a kôpor (alebo mätu).
Vytvorte si citrónový dresing: v malej miske rozšľahajte olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a paprikové vločky. Prelejte cez zeleninu a dôsledne premiešajte. Podávajte ihneď alebo nechajte marinovať v chladničke.


Šošovicový šalát so šampiňónmi

Prísady:
pol šálky francúzskej šošovice (nelúpanej)
2 šálky vody
1 polievková lyžica olivového oleja
300 gramov šampiňónov, nakrájaných na plátky
2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
štvrť lyžičky čili vločiek
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
1 polievková lyžica kvalitného extra panenského olivového oleja
morská soľ a korenie, podľa chuti
2 lyžice petržlenovej vňate, nahrubo nasekanej
pol šálky rukoly

Ako na to:
Uvarte si šošovicu a nechajte ju vychladnúť.
Na panvici s trochou olivového oleja si do zlata opečte a poduste šampiňóny. Pridajte cesnak a čili vločky a varte asi 2 minúty, alebo kým cesnak nezačne rozvoniavať. Dajte si však pozor, aby sa nepripiekol – potom zhorkne. Šošovicu zmiešajte so šampiňónovou zmesou, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Dochuťte a pridajte petržlenovú vňať a rukolu.


Karfiolový šalát

Prísady:
polka veľkého karfiolu, nakrájaného na tenké plátky
1 červená čakanka, nakrájaná na kúsky
6 stoniek stopkatého zeleru s listami
1/4 šálky petržlenovej vňate
1/4 šálky nasekanej pažítky
2 lyžičky dijonskej horčice
1/4 šálky olivového oleja
šťava z 2 citrónov
šťava z 1 pomaranča
1 lyžička vody
4 až 5 sušených vykôstkovaných mandlí
soľ
korenie
pol šálky vlašských orechov

Ako na to:
Karfiol a čakanku vložte do misky spolu so zelerovými lístkami. Zostávajúce zelerové stonky zmiešajte s petržlenovou vňaťou a pažítkou. Horčicu, olej, citrónovú a pomarančovú šťavu, vodu, datle, soľ a korenie nalejte do mixéra a zmixujte na pyré. Prelejte zeleninu zálievkou, podľa potreby dochuťte citrusovou šťavou a soľou. Posypte vlašskými orechmi.

Zdroj: buzzfeed.com

01 - Modified: 2006-04-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Meniaci sa charakter kriminality
01 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete? 02 - Modified: 2024-10-25 02:49:30 - Feat.: - Title: Hviezdny šéfkuchár pre HN: Slovenská gastronómia rýchlo napreduje, kvalitu na michelinskú hviezdu má už teraz 03 - Modified: 2024-10-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Tajné recepty v červených knižkách: Vďaka nim mäsové pochúťky tak milujeme 04 - Modified: 2024-10-08 13:54:03 - Feat.: - Title: Chystá sa výnimočné podujatie pre všetkých gurmánov a nadšencov gastronómie. Na Slovensko zavíta MEGA hviezda 05 - Modified: 2024-09-30 11:44:45 - Feat.: - Title: Hokkaido tekvica je v jeseni nenahraditeľná: Zelenina, z ktorej vykúzlite sladké aj slané dobroty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. november 2024 15:27