StoryEditor

Sviežosť hneď zrána. Päť tipov na super letné šaláty

16.07.2014, 00:02
Autor:
stlstl
Šalát je výborná raňajková voľba. Prinášame vám päť tipov na tie letné.

Ovocný šalát s quinoou

Prísady:
1 šálka quinoy
2 šálky vody
štipka soli
Medovo-limetkový dresing:
šťava z 1 veľkej limetky
3 lyžice medu
2 lyžice jemne nasekanej čerstvej mäty
Ovocie:
1 a pol šálky čučoriedkok
1 a pol šálky nakrájaných jahôd
1 a pol šálky nakrájaného manga (ovocie môžete ľubovoľne nahradiť)
plus nasekaná mäta
Ako na to:
Uvarte quinou a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým si pripravte dresing:  v stredne veľkej miske rozšľahajte limetkovú šťavu s medom a pridajte mätu. Vo veľkej mise zmiešajte quinou s ovocím a prelejte dresingom.

Šalát s quinoou, marockým korením, sušeným ovocím a avokádom

Prísady:
1 a štvrť šálky červenej alebo bielej quinoy
3 lyžice zlatých alebo tmavých hrozienok
3 lyžice nasekaných sušených marhúľ
1 lyžica jemne strúhanej citrónovej kôry
3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
3 lyžice extra panenského olivového oleja
1 a štvrť lyžičky mletej údenej papriky (ostrej alebo sladkej)
1 lyžička mletej rímskej rasce
3/4 lyžičky mletého koriandra
2 stredne pevné, zrelé avokáda, vykôstkované, olúpané a nakrájané na kocky
2/3 šálky na tenké plátky nakrájanej jarnej cibuľky (2 až 4 cibule, v závislosti na veľkosti)
štvrť šálky nahrubo nakrájaných pražených mandlí
jemná morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
čerstvé špenátové listy (nemusia byť)
Ako na to:
Uvarte quinou a krátko ju poduste aj s hrozienkami a marhuľami. Rozprestrite ju na plech a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. V malej miske rozšľahajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, olivový olej, papriku, rascu a koriander. Vo veľkej tento dresing rozmiešajte s quinoovou zmesou, avokádom, zelenou cibuľkou a mandľami. Veľkoryso dochuťte soľou a korením. V prípade potreby, na vrch uložte špenátové listy.

Avokádovo-slivkový letný šalát

Prísady:
2 stredne zrelé avokáda
5 stredne veľkých zrelých čiernych sliviek
1 šálka nasekaného čerstvého koriandra
1 malý strúčik cesnaku
morská soľ
stredne veľký citrón
pár kvapiek olivového oleja
1 sušená čili paprička
Ako na to:
Ošúpte slivky a nakrájajte ich na kocky. Na kocky nakrájajte aj avokádo. Opatrne ich zmiešajte v miske. Vytlačte naň šťavu z citróna a posypte trochou soli. Nemiešajte.
 V mažiari si roztlčte cesnak s trochou soli, pridajte čili a pokračujte v drvení, napokon pridajte koriander a pokračujte, až kým sa zložky nespoja. Prelejte trochou olivového oleja, čím vám vznikne zálievka, ktorou prelejete slivky a avokádo.
 

Banánovo-hruškový šalát

Prísady:
1 veľký zrelý banán
1 veľká zrelá hruška
šťava z polky limetky
pol lyžičky škorice
50 gramov pražených pistácií
Ako na to:
Opláchnite ovocie. Ošúpte banány i hrušky a nakrájajte na kúsky. Hoďte ich do misky a pokvapkajte šťavou z limetky. Nechajte aspoň 10 minút odpočívať, potom pridajte škoricu po 5 minútach jemne premiešajte. Na záver posypte pistáciami, prípadne aj ľanovými semienkami.

 

Šalát z údeného lososa

Potrebujeme:
150 g údeného lososa
150g miešaných šalátových listov
200 g sladkých cherry paradajok, polených
100 g sušených čiernych olív
jedlé kvety na dekoráciu
Dresing:
4 lyžice prírodného jogurtu
1 lyžička chrenovej omáčky
1 lyžica jemne nasekaného kôpru
šťava z 1 citróna
štipka soli
Ako na to:
Vytvorte si dresing zmiešaním všetkých potrebných prísad. Na tanier poukladajte šalátové listy, na ich vrch položte paradajky, a ako poslednú vrstvu uložte natrhané kúsky lososa. Prelejte dresingom, dozdobte kvetmi a podávajte s chrumkavým pečivom.

 

Zdroj: buzzfeed.com

01 - Modified: 2006-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôchodkové firmy si menia klientov
01 - Modified: 2024-12-22 06:30:00 - Feat.: - Title: Otázniky (nielen) okolo Štedrej večere: Ako z rýb vyťažiť to najlepšie a aká je najlepšia voľba? 02 - Modified: 2024-12-14 06:30:00 - Feat.: - Title: Týchto sedem každodenných vecí brzdí vaše chudnutie 03 - Modified: 2024-12-13 16:38:46 - Feat.: - Title: Na prácu v gastre už netreba osvedčenie spôsobilosti. Povinnosť ruší zákon, ktorý podpísal Pellegrini 04 - Modified: 2024-12-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Švédske mäsové guľky vo svete preslávil nábytkársky gigant, ich pôvod však siaha do Osmanskej ríše 05 - Modified: 2024-12-13 06:30:00 - Feat.: - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. december 2024 23:07