StoryEditor

To, čo po stáročia slúžilo ako liek, dnes mení chuť šalátov. Skúste tajomnú bylinku

25.07.2016, 16:30

Hľadáte nové chute? Použite horkosladký estragón! Tajomná bylinka, o ktorej Francúzi vedia svoje. Po stáročia používaná bylinka na liečebné účely v celej Eurázii, ale aj na Americkom kontinente zakotvila v gastronomickom svete. A perfektne sa jej darí, píše Dagmar Heřtová z TasteJourney.cz pre idnes.cz.

Estragón je pre mňa tajomnou bylinkou s unikátnou a intenzívnou zmesou vôní. Jeho výrazná chuť sa dá niekedy ťažko popísať, teda má nepochybne typickú horkosladkú chuť, ale vyhrávajú tóny sladkého drievka, anízu a vanilky. Napriek tomu, že je niekedy ťažké presne chute identifikovať, je veľmi cenenou bylinkou používanou vo francúzskej kuchyni a slávnu omáčku Béarnaise si bez neho dokážeme sotva predstaviť. Vo Francúzsku je estragón okrem petržlenu, pažítky a trebuľky súčasťou tzv. štyroch základných byliniek pre "haute cuisine", teda tú nejfajnovejšiu francúzsku kuchyňu.

Ideálne sa tiež hodí k vajíčkam a syrom, kde príjemne osvieži svoju chuťou a takmer nepostrádateľný je pri príprave ochutených octov, ktorým dodá sladkú a jemnú príchuť. Tiež sa používa pri zaváraní a nakladaní na kyslo. Skvele sa hodí aj k hydine a rybám.

Estragón ako po stáročia používané liečivo
Estragón je tiež veľmi cenený pre svoje liečivé účinky, už po stáročia bol používaný na zmiernenie bolesti zubov a Rimania ho používali na liečbu pri haďom uhryznutí. Čaj z estragónu je používaný proti nespavosti a na podporu zažívania, aj proti katarom.

Dnešný kultivovaný estragón sa tiež nazýva francúzsky, ale existujú aj odolnejšie varianty, ktoré sú známe ako napríklad ruský či divoký estragón. Oba varianty majú svoje odlišnosti zvlášť, čo sa týka pestovania, otužilosti a aj chuti. Náhradou toho francúzskeho môže byť aj estragón španielsky, ktorý je pre väčšie zmätenie tiež nazývaný ako mexický či texaský, avšak s prehľadom má od všetkých jeho podobných estragónov zaručene tú najsilnejšiu chuť.

TASTEJOURNEY.CZ

Estragón v kuchyni? Najlepšie čerstvý
Ak si chcete unikátnu chuť estragónu naozaj vychutnať, zvoľte prípravu pokrmov bez varenia. Sladká najlepšie vyznie, keď pokrm čerstvým estragónom ozdobíte a nedovolíte mu, aby sa chuť a vôňa roztavila pri tepelnom spracovaní.

Ideálnou kombináciou je pridať estragón k čerstvému ​​ovociu, a tak sa neobávajte, že nebude súznieť napríklad s melónom, višňami, jahodami či broskyňami. Všetky tieto kombinácie sú preverené a majú svojich priaznivcov a vyznávačov dobrých chutí. Ešte zaujímavejšiu súhru dosiahnete, keď pridáte syr, najlepšie mäkký, s ktorým si estragón dobre rozumie. Estragón tiež môžete pridávať do ovocných čajov, práve nedávno som pila višňový čaj z čerstvých višní s estragónom. Hladivé, zahrievacie, voňavé.

Takže pripravte si v tohtoročnom lete úplne iný šalát. A ak ho predstavíte pri nejakej garden party, budete sami prekvapení, ako ľahké je prísť s niečím novým ako sú tradične servírované grécke šaláty. Jahody, estragón a mäkký kozí syr sú ideálnou kombináciou pre taký šalát! A potom už je len na vás, či ako zelené lístky zvolíte rukolu, potočnicu (staršie žeruchu) lekársku alebo len lístky mladého špenátu či valeriány. Všetko sa k sebe hodí.

To, čo všetky chute v tomto šaláte spojí je dresing a ten sa neobávajte pripraviť s anglickou ostrou horčicou, dodá šalátu ten posledný pikantný úder, ktorý chute spojí. A jahody na chvíľku v pripravenom dresingu vykúpte! Nie je osviežujúcejší a chutnejší šalátu, ako je tento! A ak nemáte radi kozí syr, zvoľte iný druh mäkkého syra. Osviežujúca chuťová prehliadka začína!

Jahodový šalát s estragónom, žeruchou a kozím syrom (inšpirované Waitrose)

Potrebujeme:
Na šalát:
500 g čerstvých jahôd
1 balenie mäkkého kozieho syra
2 plné hrste vodnej žeruchy, rokety alebo iných šalátových lístkov
2 väčšie štipky čerstvého estragónu (čiastočne na ozdobu i na dressing)

Na dressing:
3 lyžice extra panenského olivového oleja
1/2 lyžičky anglickej horčice Colman 's
1 a 1/2 lyžice vínneho bieleho octu
2 lyžice cukru
1 lyžička morskej vločkovej soli
2 lyžice najemno nasekaných estragonových lístkov
čerstvo namleté ​​korenie pre doplnenie chuti

Ako na to: Najskôr si pripravíme dressing. V miske zmiešame cukor, soľ, vínny ocot, horčicu a olivový olej a šľaháme, kým sa suroviny nespoja. Potom pridáme najemno nasekaný estragón a dáme bokom. Umyjeme a odstopkujeme jahody, nakrájame ich na hrubšie plátky a pridáme k dresingu a opatrne ich vykúpeme. Medzitým si umyjeme a usušíme lístky šalátu a v miske ich zmiešame veľmi opatrne a ľahko s jahodami a dressingom. Potom servírujeme na taniere, pridáme lyžičkou kúsky mäkkého syra a ešte všetko zalejeme zvyšným dresingom. Hojne dozdobíme estragónom.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:19