Všetci vieme, že klasickým dôsledkom nesprávne vybalansovaného trávenia a nedostatku vlákniny, ktorá ho spriechodňuje (ak to s ňou nepreženieme) je zápcha. Existuje však aj niekoľko ďalších prekvapivých symptómov toho, že naše telo túto mimoriadne dôležitú zložku potravy potrebuje a nedostáva ju. Ktoré to sú, zhrnul magazín Prevention.Vláknina, to sú vlastne nestráviteľné sacharidy, ktoré obsahuje iba rastlinná potrava. Naším telom prechádzajú v nezmenenom stave, nemajú kalórie a viažu na seba vodu, preto výrazne zasycujú a prečisťujú nám trávenie. Sú zdrojom takzvanej dlhodobej energie, ktorú telo čerpá postupne a regulujú metabolizmus cukrov tak, že ich hladina nevybehne nárazovo. Znižujú množstvo cholesterolu, vstrebávanie zlých tukov a pomáhajú odvádzať z tela žlč.
Zdrojom vlákniny sú najmä celozrnné pekárenské výrobky, orechy, ľanové semiačka, ovsené vločky, strukoviny ako fazuľa, hrášok, šošovica, brokolica, cícer. Z ovocia v najväčšej miere hrušky, jablká, kokos, slivky, nektárinky, hrozno, ringloty, ríbezle, egreše, maliny, černice, čučoriedky, citróny, pomaranče, grepy, z jedlých rastlín napríklad baza alebo šípky.
Zo zeleniny si naložte na tanier brokolicu, kaleráb, karfiol, kapustu, zeler, repu, chren, mrkvu, žeruchu, špenát, baklažán, tekvicu, pažítku, kôpor, fenikel. Vlákninu obsahujú najmä šupky a obaly zŕn a semien, ideálne sú preto otruby, nelúpaná ryža či pečené zemiaky v šupke.