StoryEditor

Známi šéfkuchári radia, ako si v kuchyni poradiť s infláciou: S týmito zaručenými tipmi ušetríte najviac

09.07.2022, 09:00
  • S tým ako varia vo svojej práci sa varenie doma samozrejme porovnávať nedá.
  • Aj šéfkuchári však prídu po celom dni domov a premýšľajú ako neplytvať potravinami, šetriť vodou alebo ako napríklad využiť zvyškové teplo.
  • Portál Lidovky.cz prináša užitočné a praktické rady a tipy známych českých šéfkuchárov ako skrotiť infláciu aj medzi regálmi supermarketov aj pri varení.

„Dôležité je premýšľať, aký spotrebič na prípravu jedla použijete. Pokiaľ mám plynový sporák, používam ho na varenie vody na čaj, rýchlovarnú kanvicu nezapínam,“ hovorí šéfkuchár Jan Kotrba. To je len jeden z mnohých tipov, ako v kuchyni úspešne bojovať s neustále rastúcimi cenami potravín a energií.

Oslovili sme päticu popredných šéfkuchárov z vyhlásených českých reštaurácií s jednoduchým zadaním: pošlite nám svoje rady, ako ušetriť peniaze v kuchyni. Prečítajte si ich odporúčania:

Jan Punčochář, majiteľ a šéfkuchár reštaurácií U Mateja a Stôl Jana Punčochářa

image

Známy a úspešný šéfkuchár Jan Punčochář SNÍMKA: Jan Zátorský, Mafra

Prvý tip bude pre mňa dosť charakteristický, pretože som vždy presadzoval teóriu mať pri varení úctu k mäsu, ktoré spracovávam. Jednoducho zviera spracovať od hlavy až po chvost a nekupovať len časti danej suroviny. Napríklad, keď chcete na obed kuracie prsia, kúpte si celé kura, ktoré skvelo využijete. Stehná, prsia na hlavné jedlo a skelety na polievku. Za jednotlivé časti kurčaťa by ste zaplatili určite oveľa viac ako za celé kura.

Z koreňovej zeleniny odporúčam spracovávať aj šupky.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-23 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z týchto potravín sa najľahšie chudne: Uľahčia spaľovanie aj zrýchlia metabolizmus 02 - Modified: 2022-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tuky ako cesta k zdraviu: Prečo ich potrebujeme a aké si zvoliť?
01 - Modified: 2023-02-01 13:24:03 - Feat.: - Title: Musafer robí najlepší kebab v Bratislave: Nič u mňa nie je polotovar, slovenské mäso je desaťkrát lepšie ako poľské 02 - Modified: 2023-01-29 08:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšal som sa prestravovať za 15 eur na týždeň. Ako vyzeral môj jedálniček v hodnote dvoch denných menu? 03 - Modified: 2023-01-24 11:38:46 - Feat.: - Title: Valia sa vám na hlavu účty a v obchode to je čoraz drahšie? Na ukorigovanie výdavkov stačí jednoduchý trik 04 - Modified: 2023-01-20 22:42:18 - Feat.: - Title: Energetické poradenstvo bude v januári dostupné v každom krajskom meste, konzultácie sú bezplatné 05 - Modified: 2023-01-25 10:10:01 - Feat.: - Title: Slovák pôsobil v najlepšej reštaurácii sveta. Prvý mesiac to v Nome polovica ľudí nedala, večera stála aj 800 eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. február 2023 09:38