PhDr. Katarína Nádaská, etnologička SNÍMKA: Pavol FuntÁlSNÍMKA: Pavol FuntÁl
StoryEditor

Katarína Nádaská: Uchovanie potravín bola alfa a omega. Biely chlieb bol vzácny, nejedla ho ani šľachta

10.09.2022, 00:00
  • Kedysi závisel život človeka na tom, čo dopestuje a uchová na nehostinnú zimu.
  • Známa etnologička Katarína Nádaská porozprávala, aké boli počiatky zavárania a uskladňovania potravín a ktorá bola v minulosti taká vzácna, že si ju nedopriala ani šľachta.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Začnime tým aktuálnym, čím je teraz zaváranie. Aké boli jeho počiatky na Slovensku?

Tento spôsob sa u nás objavuje koncom 19. storočia a šlo najmä o džemy, rôsoly, lekváre. Varenie ovocných rôsolov priniesli na naše územie svetobežní drotári a z Ruska sa tento zvyk rozvinul do celého Slovenska. S tým súvisí aj zaváranie džemov. Kuchárske knihy z prvej polovice 20. storočia od Terézie Vansovej obsahovali recepty, ktoré mali obrovský úspech. Zaváranie do fliaš je mladšie, u nás sa začalo vo veľkom rozvíjať po druhej svetovej vojne. V 70. až 80. rokoch v meste aj na vidieku gazdiné zavárali bežne, keďže neboli chladničky či mrazničky. Neskôr kyslé uhorky, čalamády, kukuričky, hríby, čokoľvek, čo sa dalo využiť.

image

Veľký test energetických nápojov: samý cukor a sklamanie. Tie najznámejšie prepadli

Čím nahrádzali konzervanty, ktoré máme dnes?

Buď šlo o formu mliečneho kvasenia ako pri uhorkách, alebo sa používal cukor, ktorý sa potom dával ako ďalší konzervant.

Ako to bolo s lekvármi?

Rozšírený bol slivkový a jeho varenie malo aj sociálnu funkciu, ženy sa stretávali, spievali, rozprávali. Ovocie ste vtedy mohli nájsť vo voľnej prírode v hojnom počte a ľudia vedeli, ako ho využívať. Stromy slivky stáli totiž takmer pred každým domom, našli ste ich takmer všade. Zo sliviek sa varil slivkový lekvár, na dnešné pomery by sme povedali, že bio spôsobom. Slivky sa museli odkôstkovať, triedili sa. Na zem sa dala plachta a umyté a usušené slivky sa tam naukladali. Veľmi dôležitá bola hygiena rúk, keď sa slivky varili v kotloch, často vonku. Robievalo sa dokonca také improvizované ohnisko, varili ho ženy alebo staršie deti na miernom ohni. Lekvár sa miešal „veslom“, vďaka ktorému mohli pri varení sedieť. Nevedno, kto to vymyslel, ale išlo o zlepšovák. Niekde bolo zvykom variť ho cez deň, inde zas celú noc. Bola to veľmi milá spoločenská udalosť. Vychladnutý sa uskladnil do keramických alebo kameninových nádob. Zaujímavosťou tohto lekváru bolo to, že keď sa dobre uvaril a nedostala sa tam žiadna nečistota, vydržal až niekoľko rokov. Desať rokov bolo úplne bežné. Bol taký tuhý, že sa musel odkrajovať.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Nomy pre Prečo nie?!: Najťažšie je stále hľadať inšpiráciu a mať otvorenú myseľ 02 - Modified: 2022-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krásny pivný svet: Spoznajte najbizarnejšie nápoje zo sladu a z chmeľu naprieč zemeguľou 03 - Modified: 2022-07-06 04:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kávou k zdraviu. Dve či tri šálky denne súvisia s nižším rizikom úmrtia 04 - Modified: 2022-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Juraj Fekete, zakladateľ TIMI AMO Gelato & Coffee: Nekvalitnú zmrzlinu spoznáte na prvý pohľad
01 - Modified: 2024-11-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéf slovenských hotelierov pre HN: Už čoskoro privítane klientov z netradičných trhov ako je Čína či Japonsko 02 - Modified: 2024-11-22 06:30:00 - Feat.: - Title: Nenapodobiteľný Marián Labuda: Vždy som sa bál škatuľky komika, dal tvár Tisovi a očaril monackú kňažnú 03 - Modified: 2024-11-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéf indonézskeho turizmu pre HN: Novú metropolu staviame v džungli. Neďaleko mesta uvidíte orangutany i prales 04 - Modified: 2024-11-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Obnova bratislavskej kalvárie: To, čo sa komunisti snažili zlikvidovať, sa dočkalo úchvatného vzkriesenia 05 - Modified: 2024-11-21 07:52:47 - Feat.: - Title: Šéf TMR Igor Rattaj pre HN: Naše horské strediská inšpirujú aj Rakúšanov. Postupne sa učia online predaju
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. november 2024 05:58