Tofu
Komplexným zdrojom esenciálnych aminokyselín je sója s dôrazom na kvalitný výrobok zo sóje: tofu. Táto prirodzená potravina má veľa rýchlych a jednoduchých kulinárskych využití. Sója je navyše bohatá na arginín, čo je aminokyselina so známym imunostimulačným účinkom.
Často sa ako zdroje bielkovín porovnáva mäso a tofu. Oba zdroje sú bohaté na bielkoviny, mäso však obsahuje aj nežiadúce tuky a rôzne iné škodliviny. Tofu je bezpečným zdrojom bielkovín, neprispieva k nárastu hmotnosti, nezvyšuje hladinu cholesterolu ani krvný tlak (skôr naopak) a ešte má aj výhodnú asi 4-6 týždňovú trvanlivosť.
Rovnako infekcia z potravín je omnoho pravdepodobnejšia pri konzumácii živočíšnych zdrojov ako tých rastlinných. To všetko by sme mali pri výbere zdrojov bielkovín zohľadniť.
SNÍMKA: Pixabay
Nielen koronavírus, ale aj aktuálne počasie uštedrilo mnohým tvrdý úder v oblasti imunity a posledné obdobie nám jasne ukázalo, že v zvládaní ochorení a prevencii voči nim je podstatný dobrý stav imunity, zdravá hmotnosť, dostatočný spánok či pravidelný pohybu. A v neposlednom rade strava, ktorá nám zásadným spôsobom môže pomôcť.
Ako často jesť?
Ukázalo sa, že komplikácie obezity ako vysoký krvný tlak a cukrovka zvyšujú riziko ťažkého priebehu koronavírusovej infekcie, čo je silný dôvod pre cieľ číslo 1: normalizáciu hmotnosti. Pre tento účel sa odporúča zvoliť režim tzv. intermitentného hladovania. To znamená, že tri hlavné jedlá rozdelíme do napríklad osem-hodinového intervalu alebo 1-2 dni v týždni vynecháme večeru.
Tí, čo schudnúť nepotrebujú, rozdelia tri jedlá do desať-hodinového intervalu. Jesť medzi jedlami nie je potrebné. Výnimkou je príležitosť ako si zvýšiť príjem zeleniny alebo ovocia.
Ďalšou radou je, aby sme aspoň raz v priebehu dňa pocítili hlad, čím dôjde k hladovým kontrakciám a správnemu očisteniu čreva. Tým môžeme lepšie pripraviť náš imunitný systém na boj. Dobrá črevná mikroflóra zásadným spôsobom ovplyvňuje našu obranyschopnosť voči infekciám.
V galérii si pozrite správny výber potravín pre podporu imunity:
Pľúca obľubujú kvalitné tuky
Nízkotučné diéty už dávno vyšli z módy, omnoho dôležitejšie je vybrať si správne zdroje tukov. Zatiaľ stále vedú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú známe svojím protizápalovým účinkom. Okrem rýb sa omega-3 mastné kyseliny nachádzajú najmä v semenách (ľan, chia a konope), ktoré vedia poskytnúť dennú dávku v dvoch polievkových lyžiciach.
Dôležitý je aj príjem mononenastýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 63% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo sme po káve unavení?
02 - Modified: 2022-07-06 04:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kávou k zdraviu. Dve či tri šálky denne súvisia s nižším rizikom úmrtia
01 - Modified: 2024-12-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Otázniky (nielen) okolo Štedrej večere: Ako z rýb vyťažiť to najlepšie a aká je najlepšia voľba?
02 - Modified: 2024-12-23 08:58:36 - Feat.: - Title: Od októbra doručilo potraviny a vodu na severe Pásma Gazy len 12 kamiónov
03 - Modified: 2024-12-23 08:00:00 - Feat.: - Title: Panika zo snehu či stromčekov. 10 fóbií súvisiacich s Vianocami, o ktorých si určite nevedel
04 - Modified: 2024-12-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Poklad našich špajzí: Táto bežná potravina je ideálna pri chudnutí, cvičení, zápche a nabitá vitamínmi
05 - Modified: 2024-12-20 11:44:06 - Feat.: - Title: Nezneužijeme pokles DPH, sľubuje poľnohospodárska a potravinárska komora po rokovaní s Ficom