Tofu Komplexným zdrojom esenciálnych aminokyselín je sója s dôrazom na kvalitný výrobok zo sóje: tofu. Táto prirodzená potravina má veľa rýchlych a jednoduchých kulinárskych využití. Sója je navyše bohatá na arginín, čo je aminokyselina so známym imunostimulačným účinkom. Často sa ako zdroje bielkovín porovnáva mäso a tofu. Oba zdroje sú bohaté na bielkoviny, mäso však obsahuje aj nežiadúce tuky a rôzne iné škodliviny. Tofu je bezpečným zdrojom bielkovín, neprispieva k nárastu hmotnosti, nezvyšuje hladinu cholesterolu ani krvný tlak (skôr naopak) a ešte má aj výhodnú asi 4-6 týždňovú trvanlivosť. Rovnako infekcia z potravín je omnoho pravdepodobnejšia pri konzumácii živočíšnych zdrojov ako tých rastlinných. To všetko by sme mali pri výbere zdrojov bielkovín zohľadniť. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Žiadne nízkotučné diéty: Zdravé trávenie a imunitu naštartujete týmito zvykmi a potravinami

07.02.2024, 07:30
  • V prevencii aj podpornej liečbe infekcií rôzneho druhu má významné miesto aj využitie protizápalových účikov niektorých korenín a byliniek.
  • Najmä však niektorých druhov potravín a návykov, ktoré ovplyvnia nielen náš zdravotný stav, ale životný štýl.
  • Tento článok vyšiel na základe odporúčaní Alexandry Frolkovičovej, lekárky a odborníčky na výživu.

Nielen koronavírus, ale aj aktuálne počasie uštedrilo mnohým tvrdý úder v oblasti imunity a posledné obdobie nám jasne ukázalo, že v zvládaní ochorení a prevencii voči nim je podstatný dobrý stav imunity, zdravá hmotnosť, dostatočný spánok či pravidelný pohybu. A v neposlednom rade strava, ktorá nám zásadným spôsobom môže pomôcť.

image

Odborníčka na stravovanie: Blíži sa ideálne obdobie. Človek schudne najľahšie z celého roka

Ako často jesť?

Ukázalo sa, že komplikácie obezity ako vysoký krvný tlak a cukrovka zvyšujú riziko ťažkého priebehu koronavírusovej infekcie, čo je silný dôvod pre cieľ číslo 1: normalizáciu hmotnosti. Pre tento účel sa odporúča zvoliť režim tzv. intermitentného hladovania. To znamená, že tri hlavné jedlá rozdelíme do napríklad osem-hodinového intervalu alebo 1-2 dni v týždni vynecháme večeru.

Tí, čo schudnúť nepotrebujú, rozdelia tri jedlá do desať-hodinového intervalu. Jesť medzi jedlami nie je potrebné. Výnimkou je príležitosť ako si zvýšiť príjem zeleniny alebo ovocia.

Ďalšou radou je, aby sme aspoň raz v priebehu dňa pocítili hlad, čím dôjde k hladovým kontrakciám a správnemu očisteniu čreva. Tým môžeme lepšie pripraviť náš imunitný systém na boj. Dobrá črevná mikroflóra zásadným spôsobom ovplyvňuje našu obranyschopnosť voči infekciám.

V galérii si pozrite správny výber potravín pre podporu imunity:

​Pľúca obľubujú kvalitné tuky

Nízkotučné diéty už dávno vyšli z módy, omnoho dôležitejšie je vybrať si správne zdroje tukov. Zatiaľ stále vedú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú známe svojím protizápalovým účinkom. Okrem rýb sa omega-3 mastné kyseliny nachádzajú najmä v semenách (ľan, chia a konope), ktoré vedia poskytnúť dennú dávku v dvoch polievkových lyžiciach.

Dôležitý je aj príjem mononenastýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 63% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo sme po káve unavení? 02 - Modified: 2022-07-06 04:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kávou k zdraviu. Dve či tri šálky denne súvisia s nižším rizikom úmrtia
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 05 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:01