Leto sa končí a začína jeseň. Ako toto obdobie vplýva na organizmus a metabolizmus človeka?
Zmena počasia má na naše telo značný vplyv. Skracujú sa dni a postupne ubúda slnečného svitu, čo spôsobuje, že naše telo neprodukuje toľko vitamínu D. Ten má významný vplyv na fungovanie nášho imunitného systému, okrem toho však má aj mnoho ďalších dôležitých funkcií.
Ako zistím, že mám nedostatok tohto vitamínu?
To, či vám vitamín D chýba alebo nie je možné zistiť laboratórnym vyšetrením z krvi. Ak by však bola jeho hodnota nižšia, ako je potrebné, je veľmi dôležité ho dopĺňať.
Zmenou ročného obdobia sa mení aj škála potravín, ktoré sú pre toto obdobie charakteristické. Na ktoré by sme sa v tomto jesennom období mali zamerať?
Určite sa oplatí využiť sezónne druhy ovocia a zeleniny, a to jablká, hrušky, slivky, tekvicu, cukety, paradajky, koreňovú zeleninu, vlašské orechy, jedlé gaštany a podobne. Tieto druhy sú teraz v plnej zrelosti, takže nášmu telu poskytnú bohatú paletu živín a sú navyše aj cenovo dostupné. Okrem konzumácie týchto druhov v surovom stave je vhodné zeleninu viac spracovávať aj tepelne - či už na pare, v rúre alebo len rýchlo orestovať.
Sú potraviny, ktoré nám v tomto období prospievajú viac ako ostatné?
Áno, výborná je napríklad
Zostáva vám 80% na dočítanie.