Uľahčuje chudnutie
Miska varenej kapusty má iba 33 kalórií, nízky obsah tuku a hojnosť vlákniny. Podporuje vylučovanie a detoxikáciu, čo vaše snahy o štíhlu líniu len urýchli. Pri chudnutí ho jednoducho oceníte, a to vo všetkých podobách: surovú, naloženú, kyslú, dusenú…
FOTO: Pixabay
StoryEditorJe bežná, lacná a chutná: Táto potravina pomáha pri chudnutí, nachladnutí, ale i pri vážnych chorobách
- Je dobrá, chrumkavá, chutná a vydrží dlho čerstvá, takže ju môžete mať stále po ruke.
- Predstavuje studnicu zdravia, poskytuje množstvo telu prospešných vitamínov i minerálov a chutí v akejkoľvek úprave.
- Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál iDnes.cz o tomto jedinečnom a pritom bežnom druhu zeleniny.
Kapusta je ozajstný zázrak, ktorý máme všetci na dosah. Pestuje sa viac ako štyritisíc rokov a starí Egypťania jej pripisovali božskú moc, dokonca ju obetovali bohom. V jej silu verili aj v starovekom Grécku. Dnes sa dá povedať, že jej hlavným bohatstvom je vysoký podiel vitamínu C a síry.
- kapusta a soľ (20 g soli na 1 kg kapusta)
- podľa chuti rasca
- kôpor
- cibuľa
- jablko
- chren
- cesnak
Postup: Kapustu bez hlúbov nakrájajte, vložte do nádoby a posoľte. Podľa chuti pridajte rascu, kôpor, cibuľu, jablko, chren, cesnak, všetko dobre premiešajte, utlačte a nechajte 2 hodiny odležať. Nakoniec zmes vytlačte, natlačte do pohára cca dva centimetre pod okraj a prekryte fóliou upevnenou gumičkou.
Nádobky postavte do lavóra a v tme pri izbovej teplote ich nechajte pracovať. Po pár hodinách kapusta začne mierne vypúšťať šťavu. Kvasenie trvá niekoľko dní, po splasknutí fólie bude proces hotový. "Zaváračky" uložte do chladničky, kde bude kapusta ešte dozrievať a hneď si môžete začať pochutnávať.
Kapusta podporuje mozog, pomáha udržiavať pamäť a koncentráciu. Látky, ktoré obsahuje, zabraňujú poškodeniu nervov a zlepšujú ochranu proti obávanej Alzheimerovej chorobe i demencii. Ale pozor – liečivé účinky má iba v surovom stave či ľahko dusená. Varená naopak zaťažuje pečeň.
- 50 dkg hlávkovej kapusty
- 50 ml slnečnicového oleja
- 2 zarovnané lyžice práškového cukru
- 1 lyžica octu
- soľ
Postup: Kapustu pokrájajte natenko a sparte litrom vriacej vody, cca po piatich minútach zlejte, prepláchnite studenou vodou a nechajte poriadne odkvapkať. Pridajte cukor, olej, ocot a soľ podľa potreby, premiešajte a uložte do chladničky.
Čo všetko (ne)obyčajná kapusta dokáže? To si pozrite v priloženej galérii:
*Článok vznikol pre časopis Tina.
01 - Modified: 2025-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozor na ovocie, zeleninu aj ryby. Ktoré neviditeľné hrozby ukryté v potravinách sa neoplatí podceňovať?
02 - Modified: 2025-08-22 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Týchto sedem každodenných vecí brzdí vaše chudnutie
01 - Modified: 2025-12-04 16:02:24 - Feat.: - Title: Smartfón vo veku 12 rokov? Súvisí s týmito zdravotnými problémami
02 - Modified: 2025-12-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Invazívne, škodlivé. Štúdia sumarizuje vpád jedného druhu produktov do stravy
03 - Modified: 2025-12-02 12:29:12 - Feat.: - Title: Eva Pavlíková prehovorila o zdravotných problémoch: Predstavenie odohrala v takomto stave
04 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Trumpovi dochádzajú sily, stráca sa v prejavoch, píše denník. Lacný plátok, ľavicoví šialenci, zúril prezident
05 - Modified: 2025-11-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Upchá ti prehltnutie žuvačky črevá, alebo nie? Vedci konečne vysvetlili, čo sa v takom prípade deje