StoryEditor

Ako nepremeniť rybu na hrozbu: Poznáte benefity i riziká najzdravšieho mäsa?

24.12.2022, 00:00
  • Jeden deň v roku sa takmer každý Slovák mení na rybožravca.
  • A ten deň nastáva dnes.
  • Či už si doprajete kapra, lososa alebo čosi exotickejšie, poradíme vám, ako si urobiť z ryby častejšiu – a bezpečnú – súčasť jedálnička. Ocení to vaše zdravie aj zmysly.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Uznávame, je to už trochu otravné klišé: jedzte ryby – predĺžia vám život! Popredné priečky v úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia a posledné v konzumácii týchto vodných tvorov však spolu skutočne súvisia.

Bojím sa kostí; nechutia mi; neviem ich dobre pripraviť; sú drahé; sú plné ťažkých kovov – argumentov, pre ktoré Slováci zjedia na hlavu len šesť kilogramov rýb ročne (svetový priemer je okolo dvadsať, Portugalci dosahujú hodnotu až 57 kíl), nie je zas tak veľa. V zásade by stačila chuť trošku sa dovzdelať a aspoň máličko si zaexperimentovať, a spomínaná úmera by mohla nabrať radikálne inú podobu.

image

Šéfkuchár Milo Pabiš: Pôvodná slovenská kuchyňa má oproti zahraničným obrovský potenciál

Odvrátená strana

Ich ceny výrazne poskočili, posledná slovenská potravinová kauza sa týkala tuniakovej nátierky (výrobok z Česka niekoľkotisícnásobne prekročil povolenú hladinu histamínu) a navyše mnohých Slovákov rozčúlilo (inak z hľadiska kvality mäsa aj etiky zmysluplné) obmedzenie predaja živých kaprov.

Objektívne vzaté, hlúpe východisko na rybie chválospevy. No o to dôležitejšie je pripomenúť fakty – a hneď na úvod sa dotknúť aj tých tienistých.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-21 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kríza prináša príležitosť. Liečba drogovej závislosti mu otvorila dvere ku gastru, ktorým teraz pomáha iným 02 - Modified: 2022-12-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alžbetkine medovníčky: V kuchyni šikovnej Slovenky sú zásuvky plné medu a zázraky vznikajú na počkanie
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-10 05:17:04 - Feat.: - Title: Losos má len zriedka sýto oranžovú farbu, väčšinou je umelo dofarbený. Aké riziká so sebou prinášajú rybie farmy? 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:30