Oregano (pamajorán obyčajný)
Táto (aj) liečivá bylinka je verná svojmu menu, pretože pri dlhšom pravidelnom podávaní pôsobí ako antidepresívum, zlepšuje náladu a posilňuje celý organizmus.
Horčiny z nej podporujú vylučovanie žlče, zmierňujú žalúdočné a črevné problémy. Čaj z oregana s medom je účinným odhlieňovacím prostriedkom proti kašľu.
Oreganový čaj
Potrebujeme: 1 čajovú lyžičku oregana, 2 dl vriacej vody, 1 lyžičku medu
Postup: Bylinky zalejeme vriacou vodou a všetko necháme 10 minút lúhovať. Potom scedíme, osladíme a môžeme konzumovať.
Medové oregano
Naše prababičky užívali prášok z oregana rôznymi spôsobmi: v mede, vo víne alebo s figami. Tento spôsob sa odporúča aj dnes, je to jednoduché a účinné. Postup: Sušené oregano pomelieme na prášok a zmiešame s medom, najlepšie svetlým, na konzistenciu akéhosi krému.
Užívame 1 čajovú lyžičku denne, najlepšie popoludní. Zmes posilňuje celý organizmus, upravuje stolicu, zlepšuje dýchanie, odhlieňuje, posilňuje srdcový sval a tonizuje.
Oregano v kuchyni
Oregano má ľahko sladkastú korenistú arómu. Je klasickým korením každej pizze. Hodí sa do polievok, mäsitých pokrmov aj k cestovinám. Oregano je základným prvkom známeho provensálskeho korenia.
Hodí sa k tymianu a rozmarínu. Len so svojím blízkym „príbuzným“ - majoránom sa príliš neznáša. Sušené oregano má oveľa silnejšiu arómu. Musí sa uchovávať v tme, chlade a starostlivo uzavreté, aby k nemu nedostal vzduch.