StoryEditor

Cuketa v „strese“ vás môže aj zabiť, pozor aj na uhorky. Expert varuje predovšetkým záhradkárov

12.10.2023, 11:49
  • Jedna či dve veľké zrelé cukety môžu obsahovať toľko jedu, aby človeka priotrávili.
  • V prípade veľkej toxikácie organizmu môže ísť dokonca o život.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál Lidovky.cz.

Na horkú chuť cukety a ďalších druhov zeleniny si treba dať pozor. Podľa odborníkov totiž môže konzumácia takejto plodiny ohroziť život. Jeden z posledných prípadov sa odohral v Zlínskom kraji v Českej republike, kde si 54-ročná žena pripravila cuketu zapečenú so syrom a paradajkami.

„Po zjedení asi dvoch tretín sa mi chuť začala zdať horkastá. Bohužiaľ som jedlo celé dojedla,“ uviedla pre médiá s tým, že cuketa pochádzala zo záhrady. Po troch hodinách začala mať bolesti brucha, veľké kŕče a hnačku.

image

Žiadna múka, všetko raw a éra influencerov. Ako sa menia trendy vo výžive a kedy ide len hlúposti?

Pozor na horké cukety či uhorky

„Plodiny z čeľade tekvicových produkujú mnoho toxických steroidov so súhrnným názvom kukurbitacíny. Tieto látky je možné rozpoznať podľa chuti. Čím viac je v zelenine toxínov, tým je horkejšia,“ popísal pre portál Lidovky.cz odborník z Ústavu experimentálnej botaniky Akadémie vied ČR Tomáš Moravec.

Pokiaľ predsa len dôjde ku konzumácii vo väčšom množstve, hrozí dotyčnému otrava s horším priebehom. Kukurbitacíny produkujú hlavne uhorky, tekvice, melóny alebo cukety. Tieto toxíny slúžia rastlinám ako ochranná látka proti bylinožravcom

„Najviac ich býva pri stopke a pod šupkou plodu. Má to logiku, pretože rastlina nechce, aby jej plody zjedol niekto skôr, než sú zrelé, a to aj vrátane semien,“ doplnil Tomáš Moravec.

image

Umývate pred varením kurča, ryby či huby? Robíte chybu

Vplyv na obsah toxínov má niekoľko faktorov. Úlohu v tom môže hrať napríklad aj to, či na rastlinu svietilo celý rok slnko. Dôležité je aj, ako veľmi bola „stresovaná“ – to sa deje v prípadoch, keď

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 56% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-12-30 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Týchto desať potravín si v supermarketoch nekupujte a oblúkom sa im vyhnite 02 - Modified: 2023-09-28 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Papierové slamky a tégliky nás nezachránia. Naopak, sú plné chemikálií a jedov, najhoršie sú „ekologické“ 03 - Modified: 2023-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reklama vs realita: Porovnanie jedla z fast foodov na fotkách a v skutočnosti, najhoršie dopadlo najdrahšie
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. december 2025 02:10