StoryEditor

Cuketa v „strese“ vás môže aj zabiť, pozor aj na uhorky. Expert varuje predovšetkým záhradkárov

12.10.2023, 11:49
  • Jedna či dve veľké zrelé cukety môžu obsahovať toľko jedu, aby človeka priotrávili.
  • V prípade veľkej toxikácie organizmu môže ísť dokonca o život.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál Lidovky.cz.

Na horkú chuť cukety a ďalších druhov zeleniny si treba dať pozor. Podľa odborníkov totiž môže konzumácia takejto plodiny ohroziť život. Jeden z posledných prípadov sa odohral v Zlínskom kraji v Českej republike, kde si 54-ročná žena pripravila cuketu zapečenú so syrom a paradajkami.

„Po zjedení asi dvoch tretín sa mi chuť začala zdať horkastá. Bohužiaľ som jedlo celé dojedla,“ uviedla pre médiá s tým, že cuketa pochádzala zo záhrady. Po troch hodinách začala mať bolesti brucha, veľké kŕče a hnačku.

image

Žiadna múka, všetko raw a éra influencerov. Ako sa menia trendy vo výžive a kedy ide len hlúposti?

Pozor na horké cukety či uhorky

„Plodiny z čeľade tekvicových produkujú mnoho toxických steroidov so súhrnným názvom kukurbitacíny. Tieto látky je možné rozpoznať podľa chuti. Čím viac je v zelenine toxínov, tým je horkejšia,“ popísal pre portál Lidovky.cz odborník z Ústavu experimentálnej botaniky Akadémie vied ČR Tomáš Moravec.

Pokiaľ predsa len dôjde ku konzumácii vo väčšom množstve, hrozí dotyčnému otrava s horším priebehom. Kukurbitacíny produkujú hlavne uhorky, tekvice, melóny alebo cukety. Tieto toxíny slúžia rastlinám ako ochranná látka proti bylinožravcom

„Najviac ich býva pri stopke a pod šupkou plodu. Má to logiku, pretože rastlina nechce, aby jej plody zjedol niekto skôr, než sú zrelé, a to aj vrátane semien,“ doplnil Tomáš Moravec.

image

Umývate pred varením kurča, ryby či huby? Robíte chybu

Vplyv na obsah toxínov má niekoľko faktorov. Úlohu v tom môže hrať napríklad aj to, či na rastlinu svietilo celý rok slnko. Dôležité je aj, ako veľmi bola „stresovaná“ – to sa deje v prípadoch, keď

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 56% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-21 08:22:37 - Feat.: 0 - Title: Týchto desať potravín si v supermarketoch nekupujte a oblúkom sa im vyhnite 02 - Modified: 2023-09-28 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Papierové slamky a tégliky nás nezachránia. Naopak, sú plné chemikálií a jedov, najhoršie sú „ekologické“ 03 - Modified: 2023-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reklama vs realita: Porovnanie jedla z fast foodov na fotkách a v skutočnosti, najhoršie dopadlo najdrahšie
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:07