Fazuľu často vnímame ako našu tradičnú plodinu. No pred pár stovkami rokov o nej v Európe ešte nechyrovali. Podľa historických údajov ju ako prví začali pestovať Peruánci. Tvorila podstatnú súčasť ich jedálnička a poznali ju pred viac ako tisíc rokmi.
Až objavenie Ameriky ju „vystrelilo“ do sveta a dokotúľala sa až do našich končín. Hneď si získala obľubu aj preto, že nie je náročná na pestovanie, je dostupnejšia ako mäso a dokáže zasýtiť na dlhý čas.
"Superpotravina"
Strukoviny vrátane fazule sú jedny z nutrične najkomplexnejších potravinových skupín. Môžu sa pochváliť tým, že sú nízkokalorické, bezlepkové, plné bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, minerálnych látok a majú ešte množstvo ďalších benefitov.
Fazuľa obsahuje látky nazývané saponíny, ktoré na seba dokážu naviazať cholesterol prijatý v potrave. Ten sa nedostane do krvi, ale vylúči sa tráviacim traktom. Zároveň sa pri rozkladaní tráviacimi šťavami fazuľa mení na mastné kyseliny, ktoré v pečeni blokujú enzým na tvorbu cholesterolu.
Fazuľa neobsahuje takmer žiadne tuky, jej základnou stavebnou jednotkou sú sacharidy a rastlinné bielkoviny. Nespôsobí vysoký nárast cukru v krvi, nemusíte sa preto obávať ani návalov vlčieho hladu. Pre vegánov a vegetariánov je skvelým zdrojom proteínov a energie. Spoľahlivo a rýchlo zasýti na dlhší čas.
Zdravotné benefity aj nafukovanie
Fazuľa má nízky glykemický index, čím spôsobí, že cukor sa do krvi vstrebáva oveľa pomalšie a naše telo si s ním vďaka inzulínu jednoduchšie poradí a nezaťažuje pankreas. Tiež pôsobí priaznivo na znižovanie krvného tlaku, je vhodná na konzumáciu pri častých zápaloch obličiek a močového mechúra, priaznivo pôsobí proti zbytočnému zadržiavaniu tekutín.
Fazuľa je bohatá na lignany, ktoré sa v hrubom čreve menia činnosťou mikroflóry na látky podobné hormónom a predstavujú potenciálnu ochranu pred zhubnými ochoreniami hrubého čreva. Ak vaša strava obsahuje málo vlákniny, zostáva v črevách dlhší čas.
S konzumáciou vlákniny sa presun zo žalúdka do konečníka urýchli a vláknina stiahne aj škodlivé usadeniny, ktoré telo postupne vylúči. Fazuľa je aj zdrojom výživy pre zdravé probiotické baktérie, ktoré sliznicu prirodzene chránia a budujú silnú imunitu. Obsahuje tiež množstvo antioxidantov, ktoré zachytávajú voľné radikály a predchadzajú génovým mutáciám, napríklad kyselinu listovú.
Mnohí sa vyhýbajú fazuli kvôli nafukovaniu. Môžete tomu predísť vhodnou prípravou.
Zostáva vám 23% na dočítanie.