Čerstvé kuracie mäso je častým zdrojom kampylobaktérií a salmonely; aj jediný kontakt so šťavou z mäsa môže kontaminovať kuchynskú plochu a iné potraviny. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Pozor na ovocie, zeleninu aj ryby. Ktoré neviditeľné hrozby ukryté v potravinách sa neoplatí podceňovať?

23.08.2025, 00:00
  • Na prvý pohľad vyzerajú neškodne, lákavo, dokonca zdravo – čerstvé ovocie, chrumkavá zelenina, voňavé pečivo či šťavnaté mäso.
  • No aj za tým najbežnejším kúskom sa môže skrývať neviditeľná hrozba.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Potraviny, ktoré bežne konzumujeme, môžu obsahovať prírodné toxíny, byť kontaminované počas pestovania či spracovania, alebo nás „sabotovať“ chemikáliami z obalov. Riziká sa skrývajú aj v kombináciách jedál, spôsobe ich prípravy či v našich vlastných návykoch. Pozreli sme sa na najčastejšie „nástrahy na tanieri“ a prinášame rady, ako sa im vyhnúť – bez toho, aby ste sa museli jedla báť.

Ovocie, zelenina aj ryby

Niektoré plody majú „zabudovanú“ vlastnú obranu – látky, ktoré sú pre človeka vo väčšom množstve škodlivé. Jablkové semienka aj čerešňové kôstky obsahujú amygdalín, ktorý sa v tele mení na kyanid. Hoci by ste museli zjesť približne stovku jablkových semien naraz, aby sa prejavila otrava (vyplýva to z informácií Kráľovských botanických záhrad Kew – popredného svetového botanického výskumného centra), je dobré vedieť, že rozhrýzanie kôstok riziko zvyšuje.

Surové červené fazule (tzv. kidney beans) zase obsahujú vysoké množstvo lektínu fytogemaglutinínu (PHA). Už 4 – 5 takýchto surových fazúľ môže spôsobiť príznaky otravy, ako nevoľnosť, vracanie či hnačku. Aj preto sa pred konzumáciou odporúča ich dôkladné prevarenie.

Milovníci nepasterizovaných mliečnych výrobkov by mali tiež dobre zvážiť riziká.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liečivé bylinky (lepšie) ako liek: Na čo ich hľadať v Číne či Indii, tu nám rastú doslova pri ceste 02 - Modified: 2025-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: (Ne) bezpečná soľ: Milovníci párkov a klobás, majte sa na pozore 03 - Modified: 2025-07-15 13:31:34 - Feat.: 0 - Title: Odborník na bezpečnosť a výživu potravín: Pre toto sa vyhýbam dovozovej paprike a exotickému ovociu
01 - Modified: 2025-11-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Čo môže za obezitu? Nedostatok pohybu nie je vinníkom, vyvracia mýty rozsiahla štúdia 02 - Modified: 2025-11-21 14:30:00 - Feat.: - Title: Kvalita jedla je pre Slovákov luxus. Tretina ľudí kvôli cenám znižuje nároky na stravu 03 - Modified: 2025-11-21 08:37:27 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Chlieb vo vajci poznali už v antickom Ríme, dnes zachraňuje staré pečivo a je kultovým streetfoodom 04 - Modified: 2025-11-20 06:30:00 - Feat.: - Title: Návrat k remeslu a zároveň investícia: Ako sa Patrik Borčin, symbol generácie Z, zamiloval do dreva 05 - Modified: 2025-11-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Marek Trubač, odborník na etiketu a protokol: Nikto už nemá čas ani na pozdrav. A čo sa deje za múrmi paláca?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. november 2025 23:22