Výživa zohráva kľúčovú úlohu v správnom fungovaní ľudského tela, a tak samozrejme ovplyvňuje aj pohybový aparát. Odborníci sú presvedčení, že môže tiež pozitívne ovplyvniť celkové zdravie kĺbov. Vhodný jedálniček poskytuje živiny nevyhnutné nielen pre dobré zdravie kĺbov, ale taktiež zaisťuje udržanie ideálnej telesnej hmotnosti.
V galérii si pozrite aj niekoľko cenných tipov do jedálnička:
Práve nadváha významne prispieva k preťaženiu kĺbov a urýchľuje proces ich degenerácie. A správne zostavenou stravou je možné podporiť aj regeneráciu kĺbov alebo prispieť k zmierneniu nežiaducich príznakov degeneratívnych ochorení. To nie je málo, čo myslíte?
Čo je dobré pre kĺby?
Strava, ktorá posilňuje kĺby a kĺbové chrupavky, by mala obsahovať zložky, ktoré majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Oplatí sa preto staviť na potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, minerály (horčík, selén, vápnik) a tiež vitamíny.
Jedlo posilňujúce kĺby by preto malo zahŕňať čerstvú zeleninu a ovociea, ale aj ako orechy a semená. Za zmienku stojí tiež dostatočný prísun rýb a morských plodov a zaradenie zdravých rastlinných tukov.
Ktoré vitamíny prospievajú kĺbom?
Vitamín C, pretože môže pozitívne ovplyvniť flexibilitu kĺbov a zmierniť príznaky bolesti. Kyselina askorbová je navyše nevyhnutná pre správnu tvorbu kolagénu – zlúčeniny zapojené do tvorby synoviálnej tekutiny, ktorá môže podporovať tvorbu nových buniek kĺbovej chrupavky a taktiež môže zvýšiť elasticitu a pevnosť chrupavkového tkaniva. Nedostatok vitamínu C môže prispievať k nízkej hladine kolagénu v tele, čo negatívne ovplyvňuje zdravie kĺbov.
Aj vitamín D je nevyhnutnou súčasťou stravy podporujúcej kĺby. Nedostatok vitamínu D môže oslabiť imunitu a negatívne ovplyvniť imunitný systém, oslabiť kosti a kĺby, čo zvyšuje riziko osteoporózy a artritídy. Nízky príjem vitamínu D môže tiež negatívne ovplyvniť vstrebávanie vápnika, čo môže zvýšiť náchylnosť kostí na zlomeniny.
Dôležitý je aj dostatočný príjem vitamínu E, ktorý môže podporovať ochranu kĺbovej chrupavky a vďaka antioxidačným vlastnostiam môže znižovať oxidačný stres a prozápalové faktory v tele.
Aj vitamíny skupiny B by mali byť súčasťou denného jedálnička, pretože ich nedostatok môže oslabovať svaly a zvyšovať riziko zápalu a degenerácie kĺbov.
Kolagén, chondroitín a glukosamín
Správnu funkciu kĺbov a kondíciu kĺbovej chrupavky podporíte aj konzumáciou potravín bohatých na kolagén. Pozitívny vplyv na udržanie flexibility a elasticity kĺbovej chrupavky má aj chondroitín. Získať ho môžete z tkanív bohatých na chrupavku alebo pomocou doplnkov stravy obsahujúcich chondroitín sulfát.
Ovplyvniť tvorbu kĺbovej chrupavky a synoviálnej tekutiny dokáže aj glukosamín. Môžete ho začleniť do jedálnička konzumáciou kôrovcov alebo prostredníctvom niektorého z mnohých doplnkov stravy.
