Najčastejšie a najnebezpečnejšie otravy spôsobujú najmä dve huby – muchotrávka zelená a bedlička ostrošupinatá. Ďalšími v poradí sú muchotrávka tigrovaná, kapucňovka okrovohnedastá, závojenka olovová a muchotrávka končistá.
Ako to už v prírode býva, mnohé druhy majú svojich dvojníkov. Tí však môžu mať zásadne iné vlastnosti. Platí to aj pri hubách. Zatiaľ čo plávka trávovozelená a muchotrávka červenkastá patria medzi kulinárske špeciality, pokrm z ich dvojníkov môže byť tým posledným, ktorý ochutnáme.
Prinášame jednoduchý prehľad hlavných rozlišovacích znakov najčastejšie zamieňaných húb, aby ste si ich nikdy nepomýlili:
Hlavné rozdiely: Muchotrávka zelená vs. plávka trávovozelená
Muchotrávka zelená (Amanita phalloides): smrteľne jedovatá, farba klobúka zelená (ale môže byť aj hnedastá až čisto biela), vždy biele lupene, na hlúbiku prsteň, ktorý však niekedy môže byť odpadnutý, na spodku hlúbika veľká a výrazná pošva nazývaná aj „čaša smrti“ (pozor, môže byť ukrytá v tráve)
Plávka trávovozelená (Russula aeruginea): nikdy nemá plachtičku, prsteň ani pošvu, býva nižšia a máva hrubší hlúbik, ktorý je valcovitý, bez výraznej hľuzy.
Na ďalších stranách si pozrite, aké zásadné rozdiely majú bedličky, muchotrávky a ostatné huby.