StoryEditor

Tá je krásna, tá sa má. Pozreli sme sa bližšie na otázniky okolo fyzickej atraktivity

18.03.2023, 00:00
  • Hovorí sa, že pekné deti dostávajú lepšie známky.
  • Pôvabné ženy vraj ľahšie získajú dobrú prácu. A potom v nej zarábajú viac ako kolegyne.
  • Naozaj? Veď zároveň počujeme: krása sa skrýva vnútri, hodnotiť podľa vzhľadu je nezmysel.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Ja som ho volila, pretože je pekný... Trochu mi pripomína Masaryka, ten bol tiež fešák... Nehrbí sa, drží sa pekne vzpriamene... A má vlasy, dievčatá, všimli ste si, také vlasy už dnes muži nemávajú.

Sedela som s obyvateľkami jedného domova seniorov, bolo krátko po voľbe prezidenta (v Česku, pozn. red.), dámy komentovali vzhľad víťaza. Nehovorilo sa o politike, o vojne, o konkurentoch, najčastejšie som počula – je to pekný chlap.

image

Všetko mi vychádza, lebo si to prajem. Syndróm šťastného dievčaťa z Tik Toku je podľa vedcov nezmysel

Podobné vety zneli v ženskej spoločnosti pri poslednej prezidentskej voľbe často. Divné, nie? Veď povedať dnes kolegovi, že je pekný, zaváňa podnetom na vyšetrovanie sexuálneho obťažovanie na pracovisku. Že by vzhľad predsa len hral dôležitú úlohu v ceste za úspechom, či už ide o prácu, štúdium, či politiku?

Hrá významnú úlohu. Hrá ju vo všetkých oblastiach života, vždy to tak bolo a je, len sa v posledných rokoch stalo módou tvrdiť, že krása je takzvane vo vnútri a že je úplne nevkusné vytvárať škatuľky, kto je pekný veľmi, kto trochu, kto málo a kto vôbec. Je to horúca téma.

Dostaneme sa na tenký ľad. V tom, čo sa týka krásy, sme si totiž urobili chaos. Všimli ste si, nakoľko sa dievčatá a ženy, ktoré predvádzajú oblečenie módnych reťazcov, líšia od modeliek, ktoré sme vídali pred dvadsiatimi tridsiatimi rokmi? Stačí si kliknúť na e-shopy s oblečením.

Zatiaľ čo predtým bola na modelky v časopisoch radosť pozerať, teraz sú tričká, kabáty či šaty často nafotené na dievčatách, ktorých postavy či tváre majú k ideálu krásy značne ďaleko. Je to zámer, v móde je takzvaná prirodzenosť

 Letí veta: „Mám sa rada taká, aká som,“ do ktorej sa dá zahrnúť napríklad: „Mám dvadsať, už mám slaninu, celulitídu, necvičím, ale pokojne sa ďalej napchávam, pretože som lenivá so sebou niečo robiť.“ To, čo sa kedysi považovalo za zlyhanie, sa prezentuje ako sebaistota, sebavedomie.

Súčasne s tým sme svedkami, ako je na vzostup trend presne opačný. Najrôznejšie skrášľovacie kliniky majú poradovníky plné na niekoľko mesiacov dopredu, pretože veľa ľudí túži vyzerať lepšie. Áno, v čase ekonomickej krízy sú plné poradovníky na výrobu nových pier, nosov, viečok, prsníkov aj vlasov.

Pekný, teda lepší

V minulých rokoch sa mnohokrát skúmalo, či tí, ktorí spĺňajú predstavy o kráse, majú cestu životom jednoduchšie. Podľa autorky jedného takého výskumu, psychologičky Alice Eagelyovej, sú vzhľadovo atraktívni ľudia často hodnotení ako lepší a už pri prvom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-26 15:00:00 - Feat.: 1 - Title: Chôdza ako elixír života. Desaťtisíc krokov denne? Skutočný ideál je inde 02 - Modified: 2023-03-03 12:10:53 - Feat.: 0 - Title: Paleta oplzlostí alebo raj pre reálne vzťahy: Ako nájsť lásku online a čomu sa vyhnúť? 03 - Modified: 2023-03-01 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Ako zo seba nerobiť hlupáka? Stačí dodržiavať šesť jednoduchých zásad, radí psychológ
01 - Modified: 2024-04-17 15:37:07 - Feat.: - Title: Vaša pokožka si zaslúži tú najlepšiu starostlivosť: Takto by malo vyzerať jej správne krémovanie 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 15:08