StoryEditor

Paleta oplzlostí alebo raj pre reálne vzťahy: Ako nájsť lásku online a čomu sa vyhnúť?

03.03.2023, 13:10
  • O aplikáciách a online zoznamkách koluje povera, že sú veľmi povrchné, pretože sa vyberá na základe fotiek, teda vzhľadu. Ale podľa čoho si vyberajú pouliční lovci alebo ľudia v bare? 
  • Osobná a business koučka radí nezadaným ujasniť si, čo chcú. „Buďte vyberaví. Akonáhle začneme zľavovať z nárokov, lebo sme zúfalí a osamelí, robíme kompromis, ktorý dlhodobo nefunguje.“
  • Prečítajte si zaujímavý článok a sondu do internetového zoznamovania, ktorú priniesol portál iDnes.cz.

Ste single a už vás to nebaví? Možno ste aj vy zablúdili na Tinder, zoznamovaciu aplikáciu, ktorá vlani oslávila 10 rokov. Hľadať lásku sa tam vydáva čoraz viac ľudí, v súčasnej dobe je aktívnych používateľov vyše 75 miliónov zo 197 krajín. Dá sa však týmto spôsobom nájsť partnera pre život? A ako to vôbec so zoznamovaním v súčasnosti vyzerá?

„Čau, keď budeš mať niekedy čas, nešla by si na kávu?“ pristúpi na ulici sebavedomý muž k blondínke v ružovom kabáte. „Som vydatá,“ odvetí žena bez zastavenia. „Tak to je fajn, že myslíš na svadbu,“ má posledné slovo ohrdnutý mladík.

Táto pouličná scéna sa odohrala za mojím chrbtom v priebehu niekoľkých sekúnd, ani jeden z nich sa pritom nezastavil. Zoznamovanie v reálnom svete naozaj nie je jednoduché.

image

Ako zo seba nerobiť hlupáka? Stačí dodržiavať šesť jednoduchých zásad, radí psychológ

Pristúpiť len tak na ulici k niekomu neznámemu chce veľkú odvahu. Lenže kto ju má? Sú to zúfalci, čo to skúšajú na každého? Alebo slušní ľudia, ktorí sa odvážili osloviť človeka, ktorý im učaroval?

A čo druhá strana? Poteší ju neočakávaný záujem alebo automaticky odmietne, pretože práve v tej chvíli nie je mentálne nastavená na zoznamovanie?

Občas túto formu pouličných pozvánok na kávu vidím, a žiadna nedopadla dobre. V krčme, v bare, na diskotéke už je to istejšie, aj keď si potom v triezvom stave mnohí búchajú hlavu o stenu, čo ich na tom druhom priťahovalo, keď je s ním/s ňou vlastne bez alkoholu nuda a nerozumejú si.

Žirafa

"Boli sme v kaviarni, chlapík hovoril celý čas len o sebe, inú tému som z neho ťahala, po hodine a pol som mu povedala, že nech sa nehnevá, ale že dojem a už pôjdem. Na to mi povedal, že keď z toho teda nič nebude, tak že si mám za seba zaplatiť. Tak som mu odpovedala, že s tým nemám problém. Zaplatila som, odchádzam a chlapík za mnou ešte bežal, že či nebudeme ani kamaráti s výhodami. To už som nezvládla a vybuchla od smiechu."

Drinky totiž uvoľnia zábrany a aj hanbliví ľudia majú chuť sa „družiť“. Napriek tomu vôbec neviete, aký človek vás balí. Podľa Markéty Šetinovej, českej psychoterapeutky a sociologičky, je všeobecne ťažké nájsť toho pravého partnera.

„Niekto si nájde partnera jednoducho a spontánne, napríklad na strednej škole alebo v práci, a to aj keď nehľadá. Ale vo chvíli, keď sme dlhší čas sami a chceme si partnera nájsť vedome, to často býva ťažké,“ uznáva Šetinová.

Založila preto Inštitút Moderní láska, ktorý sa špecializuje na prácu so slobodnými, teda singles, a na premenu partnerských vzťahov. Česi sú totiž radi vo vzťahu, ako dokazuje aj výskum Behavio z októbra 2022 - 72 percent respondentov uviedlo, že sú vo vzťahu.

„Ľudia offline zoznamovanie stále preferujú, najčastejšie sa zoznamujú cez kamarátov a známych,“ uvádza Šetinová. Náhodne v bare alebo reštaurácii sa podľa výskumu zoznámilo 13 percent ľudí, v práci 18 percent a prostredníctvom priateľov 21 percent.

„V poslednej dekáde pozorujeme presun zoznamovania do online priestoru, a to celosvetovo,“ poukazuje Šetinová a dopĺňa, že to vítajú skôr mladšie páry. Trend potvrdzuje aj výskum: 22 percent respondentov sa podľa výsledkov zoznámilo online.

Pavel

"Všetky dievčatá som bral na výlety a raz dorazilo o dosť robustnejšie dievča, než vyzeralo na fotkách. Tak sme šli 27 km výlet. Potom už sme si nikdy nepísali."

Čas, údy a úchyláci

O aplikáciách a online zoznamkách koluje povera, že sú veľmi povrchné, pretože sa vyberá na základe fotiek, teda vzhľadu. Ale povedzte mi, podľa čoho si vyberajú pouliční lovci alebo ľudia v bare?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 57% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-25 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Takí slušní ľudia, otec vysokoškolský profesor a mama učiteľka. Rodine však vládol teror a zvrátenosti 02 - Modified: 2023-02-09 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nedotýkať sa, prosím. Úskalia telesnej blízkosti v časoch prítulnosti 03 - Modified: 2022-12-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hanba na vianočnom večierku: Prejdite sa s nami jeho trápnymi aj zábavnými príhodami 04 - Modified: 2022-06-08 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otec na materskej? Úplná hlúposť. Nemôže to zvládnuť, odkazuje pedagóg
01 - Modified: 2024-04-24 15:00:00 - Feat.: - Title: Viete, aké ste manželky podľa horoskopu? Tieto znamenia sa radia k tým najlepším 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-20 15:00:00 - Feat.: - Title: Či už je to partner, kolegyňa alebo blízka rodina: Takto zistíte, že s vami niekto manipuluje 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:33