StoryEditor

Jana Vargová: Išiel proti očakávaniam. Nenechal za sebou prázdno, ale priestor nabitý výzvami

19.02.2024, 00:00
  • Prežila po jeho boku vyše 30 rokov. A dodnes je za každý jeden vďačná, hoci mnohé z nich neboli vôbec ľahké.
  • Na čom stál ich vzájomný vzťah, aký bol Marián Varga v každodennom živote a čo ju na spolubytí s ním bavilo najviac?
  • Aj o tom sme sa v HN magazíne rozprávali s Janou Vargovou.

Príbeh vašej lásky s Mariánom Vargom patrí k najmenej pravdepodobným lovestories, o akých som kedy počula. Na jej počiatku bolo vaše očarenie hudbou Collegia musica. Čo s vami, gymnazistkou, kontakt s ňou spravil, že vo vás vzbudila takú silnú túžbu spoznať osobne jej tvorcu?

Vyrastala som v prostredí, v ktorom bolo skoro vylúčené, že by som sa s takouto hudbou vôbec stretla. A predsa! Bolo to pre mňa ako zjavenie načasované vo chvíli, keď som si začala tvoriť svoj vlastný názor na svet, identifikovať sa s istými hodnotami a iné zas radikálne odmietať. Nerozumela som tej hudbe, ale zdala sa mi esenciálne krásna. Pôsobila na mňa ako dotyk transcendentna. Nič podobné som predtým nezažila. Hovorila som si, ak má mať naše bytie nejaký zmysel, tu je.

Bolo to natoľko silné, že to vo vás vzbudilo túžbu spoznať ho osobne. Ako ste sa zoznámili?

Prišla som si vypýtať autogram po jednom koncerte.

Od začiatku vám muselo byť zrejmé, že jeho vnútorný svet je nielen plný výšin, ale aj roklín. Krátko po svadbe si prechádzal takou silnou alkoholovou fázou, že ste kvôli nemu takmer nespravili štátnice. Čo bolo vo vás tým najväčším hnacím motorom pokračovať vo vzťahu?

Na milovaného človeka predsa nehľadíte ako na objekt racionálnej dedukcie, nespočítate si najskôr jeho plusy a mínusy a potom sa rozhodnete, či do toho idete alebo nie. Možno sa chcete opýtať, či som nebola príliš naivná. Určite áno. Najmä v tom, že tá Mariánova komplikovanosť sa mi zdala na ňom veľmi príťažlivá. Chápala som ju ako súčasť jeho komplexnosti, ktorou vyvažuje všetko oslnivé v sebe. Neuvedomila som si, že to môže nadobudnúť aj takúto podobu. A keď už bol v tom, videla som, koľko síl ho to stojí, aké je to vyčerpávajúce a zničujúce, ako ťažko s tým bojuje a ako veľmi sa snaží z toho uniknúť. V takej chvíli predsa človeka neopúšťate a najmä nie milovaného človeka, ktorý vám dôveruje.

Otvorene hovoríte, že ste ho vnímali ako veľmi zraniteľného a chceli ste ho ochraňovať. Psychológovia by povedali, že spoločne s fascináciou to môže byť rizikový základ vzťahu. Prežili ste však spolu 30 rokov, ukazuje sa, že psychologické dogmy v praxi neplatia. Nesporne vo vašom prípade išlo o veľký dar – no predsa len, čo ste pre to museli obaja ľudsky spraviť?

Ak som hovorila o Mariánovej zraniteľnosti, na mysli som mala jeho bezradnosť voči každodennosti, inštitúciám, času, príkazom, zákazom, grafikonom... V praktickom živote bol skoro nepoužiteľný. Ale zároveň musel nejako fungovať a čeliť životu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-09 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Andrej a Zuzka z Lebeddie: Inšpiratívny príbeh začal vtipným zoznámením, dospel k rodine a úspešnej značke 02 - Modified: 2024-01-27 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvý slovenský držiteľ Emmy za animáciu David Štumpf: V reklame je väčšia sloboda ako v Hollywoode 03 - Modified: 2024-01-01 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bádateľka Madeline Vadkerty: Mám u vás čo skúmať milión rokov
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 10:35