StoryEditor

Británia odmietla podporiť útok na Sýriu

29.08.2013, 00:00
Autor:
luluTASRTASRdujduj
Sledujeme online | Bezpečnostná rada OSN sa stretáva, aby prerokovala sýrsku krízu.

Čo sa deje v Sýrii:

- USA plánovali útok na Sýriu na dnešný deň, Obama sa však ešte o intervencii nerozhodol, má však jasno v tom, že chemické zbrane použila sýrska vláda

- Amerika poslala do Perzského zálivu druhú lietadlovú loď, v pohotovosti sú všetky jednotky na Blízkom východe

- Irán chce zabrániť útoku na Sýriu, išlo by o veľmi drahú vojenskú akciu

- sýrsky prezident Bašar Asad sa podľa svojich slov bude brániť proti akejkoľvek agresii

- o návrhu vládnej rezolúcie budú hlasovať britskí poslanci

- situáciu bude posudzovať aj Bezpečnostná rada OSN, bude sa riadiť vyšetrovaním inšpektorov

-francúzsky prezident Francois Hollande prijal v Elyzejskom paláci lídra sýrskej opozície

 

Čo sa skrýva za vojnou v Sýrii? Aký dosah bude mať konflikt na región Blízkeho východu? V piatkových HN vám tiež prinesieme rozhovor s britským analytikom a profil sýrskeho lídra Bašara Asada.

23:40 Británia povedala nie

Britskí poslanci odmietli podporiť vojenský útok na Sýriu.

22:52 Stretnutie bez výsledku

Stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN sa nijako nevyjadrili po stretnutí ohľadom britskej rezolúcie vyzývajúcej k medzinárodnej vojenskej akcii v Sýrii. Stretnutie sa teda skončilo bez oficiálneho stanoviska účastníkov.

21:13 Rokovanie Bezpečnostnej rady

Bezpečnostná rada OSN sa stretáva druhýkrát v priebehu dvoch dní, aby prerokovala sýrsku krízu. Vyslanci z USA, Británie, Francúzska, Ruska a Číny vstúpili dnes popoludní do spoločných rokovaní v sídle OSN.

Rusko je naďalej proti vojenskému útoku, tvrdí, že nie sú dôkazy, že je sýrsky režim zodpovedný za chemický útok.

20:01 Videá od sýrskych rebelov

Sýrski rebeli zverejnili nasledujúce videá údajne zobrazujúce strety a ostreľovanie v Al Qisour.

https://www.youtube.com/embed/ocnuQAO-GRU

https://www.youtube.com/embed/bIvMqn7rzYg

19:24 Konferenčný hovor v USA

Biely dom tvrdí, že vysokí úradníci budú ešte dnes vykonávať telefónny konferenčný hovor o Sýrii s členmi Kongresu.

19:23 Francúzsko je pripravené

Francúzsko zdôraznilo politickú a humanitárnu pomoc pre Sýriu. Minister obrany potvrdil, že francúzske vojsko je pripravené nasadiť sily do operácie v Sýrii, ak o to požiada.

https://www.youtube.com/embed/59SnavxwOXE

 

19:20 Rusi zvolávajú naliehavú schôdzku

Rusko podľa portálu aljazzera.com zvoláva naliehavú schôdzku v OSN, aby o hodinu a pol prediskutovali chemický útok v Sýrii. Povolali všetkých päť členov Bezpečnostnej rady.

https://www.youtube.com/embed/9acMzUdKfq0

 

18:35 Rozmiestnenie britských stíhačiek na Cypre

Británia vyslala ráno na Cyprus šesť stíhačiek Typhoon. Stíhačky sa nezúčastňujú žiadnej priamej vojenskej akcie. Pozrite sa na mape na ich rozmiestnenie.

18:22 Cameron je presvedčený o Asadovej vine

Cameron vo svojom vystúpení povedal, že si nemôže byť stopercentne istý, že chemický útok má na svedomí režim Asada. "Neexistuje stopercentná istota o tom, kto je za útok zodpovedný," povedal Cameron. Ale musíte si urobiť úsudok, povedal. Zdôraznil, že on je na základe existujúcich dôkazov presvedčený o vine Asadovho režimu.

Na záver debaty v britskom parlamente budú po 23:00 SEČ poslanci hlasovať o návrhu vládnej rezolúcie.

18:10 Inšpektori v teréne

Inšpektori OSN vyšli na predmestie hlavného mesta Damašk. Zhromažďujú dôkazy o tom, či boli pri minulotýždňovom útoku použité chemické zbrane.

https://www.youtube.com/embed/lc58dcIcxKY

 

18:05 Kto to celé riadi?

Spájanie Asada alebo jeho najbližší okruh s chemickým útokom nie je istá vec, tvrdia americké úrady. Zostávajú tu tiež nevypovedané otázky, kto riadi niektoré z chemických sýrskych obchodov so zbraňami.

17:08 Sýrski hackeri sa vyhrážajú Amerike

Prípadný sýrsky konflikt sa neuskutoční len na bojisku s pomocou rakiet a lietadiel. Američania musia počítať aj s útokmi hackerskej skupiny Sýrska elektronická armáda (SEA).

V stredu poslala do redakcie Reuters vyhrážku, že v prípade amerického útoku sa "môže stať čokoľvek". Bývalý poradca Bieleho domu v otázkach kybernetickej bezpečnosti a ochrany proti terorizmu Richard Clarke povedal , že " je pravdepodobné, že SEA niečo v odvete za americký útok na Sýriu podnikne, možno s pomocou skupín napojených na Irán ". Viac čítajte tu.

16:26 Cameron: Británia nepôjde proti OSN

Britský premiér David Cameron dnes povedal, že je "nemysliteľné", aby Británia začala vojenskú operáciu proti Sýrii, aby ju potrestala za použitie chemických zbraní, ak by voči tomu bola silná opozícia v Bezpečnostnej rade OSN.

"Bolo by nemysliteľné podniknúť kroky, ak by v BR OSN bola ohromná opozícia," citovala ho agentúra Reuters. Premiér hovoril v parlamente, kde odpovedal na otázku, či by Británia presadzovala akciu aj v prípade silnej opozície v OSN.

Cameron dnes na osobitnom zasadnutí vyzval britský parlament, aby podporil návrh na vojenskú intervenciu v Sýrii, "v reakcii na jedno z najohavnejších použití chemických zbraní za storočie". "Nejde o podporu konkrétnej strane, o inváziu ani o zmenu režimu, ba dokonca ani o užšiu spoluprácu s opozíciou. Ide o rozsiahle použitie chemických zbraní a našu reakciu na vojnový zločin, o nič iné."

Zdôraznil, že zvolal parlament, aby "získal čo možno najširší konsenzus" s opozíciou a celou krajinou. Parlament by mal o vládnom návrhu postoja k Sýrii hlasovať ešte dnes

15:50 Merkelová vyzýva Putina

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes telefonovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého vyzvala. aby využil pôdu Bezpečnostnej rady OSN na získanie rýchlej a jednohlasnej medzinárodnej reakcie na sýrsky konflikt.

Merkelová čelí necelé štyri týždne pred parlamentnými voľbami v Nemecku, v ktorých dúfa, že získa tretí mandát, zložitej otázke, ako reagovať na chemický útok v Sýrii. Valná väčšina nemeckých voličov je proti vojenskej operácii v Sýrii.

Moskca ako spojenec Asada bude určite vetovať akúkoľvek výzvu na zásah v Bezpečnostnej rade OSN.

15:22 Červený kríž varuje pred eskaláciou krízy

Eskalácia sýrskej krízy v dôsledku zjavného použitia chemických zbraní zhorší situáciu v krajine, kde utrpenie civilného obyvateľstva dosiahlo nebývalé úrovne, povedal Medzinárodný výbor Červeného kríža.

15:08 Rumunsko vyzýva občanov

Rumunsko dnes vyzvalo svojich občanov, "aby čo možno najskôr" opustili Sýriu cez Libanon, Jordánsko alebo Turecko. Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom varovaní konštatovalo, že situácia v Sýrii sa rapídne zhoršuje a "panujú obavy z možného vypuknutia extrémneho násilia", keďže USA a ich spojenci naznačili, že pravdepodobne pristúpia k odvetnej vojenskej akcii proti Asadovi za údajné použitie chemických zbraní proti sýrskemu obyvateľstvu pri Damasku dňa 21. augusta. Informovala o tom agentúra Associated Press.

14:35 Útok na Sýriu môže znamenať zničenie Izraela

Hlavný veliteľ vplyvných iránskych Revolučných gárd, Muhammad Alí Džáfarí v stredu v noci varoval, že americký vojenský útok na Sýriu "bude znamenať bezprostrednú deštrukciu Izraela" a stane sa "druhým Vietnamom" pre Ameriku. Džáfarí to uviedol v rozhovore pre iránsku tlačovú agentúru Tasnim, z ktorého dnes citovali iránske médiá.

Varoval USA, že riskujú zavlečenie do finančne nákladného a zdĺhavého boja, ak pristúpia k intervencii v Sýrii. "Sýria sa zmení na nebezpečnejšie a smrtonosnejšie bojisko ako vojna vo Vietname, v skutočnosti sa Sýria stane pre USA druhým Vietnamom," citovala ho agentúra Reuters.

13:56 Asad sa chce brániť proti agresii

Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil, že Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii. Reagoval na správy, že USA a ich spojenci pripravujú vojenskú operáciu proti Sýrii, ktorou ju chcú potrestať za údajný útok chemickými zbraňami.

"Hrozby priamej agresie voči Sýrii iba zvýšia naše odhodlanie brániť naše hlboko zakorenené princípy a nezávislú vôľu našich ľudí. Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii," citovala štátna televízia Asadovo vyjadrenie k delegácii jemenských politikov.

13:45 Sýrčania utekajú z krajiny

Aj bez rozhodnutia o intervencii Západu prudko vzrástol počet Sýrčanov, ktorí utekajú z krajiny. Za posledných 24 hodín prešlo do Libanonu 13-tisíc obyvateľov Sýrie.

13:30 Útok na Sýriu sa môže odložiť

Západ útok na Sýriu sa možno odloží až na budúci utorok. Denník The Guardian uvádza, že dôvodom sú problémy, ktorým pri presadzovaní intervencie čelí v parlamente premiér David Cameron

Britskí poslanci vo štvrtok majú hlasovať o vládnym požiadavke na náležitú reakciu na použitie chemických látok sýrskym režimom. Cameron dal pre veľký odpor labouristov poslancom ešte druhú možnosť - tou má byť druhé hlasovanie, ktoré prebehne až po zverejnení výsledkov inšpektorov OSN.

13:28 Ropa klesla z dvojročného maxima

Cena americkej ropy klesla z dvojročného maxima pod 109 USD za barel po tom, ako Spojené štáty oznámili rast ropných zásob. Americký ropný inštitút (API) uviedol, že zásoby ropy v USA vzrástli v týždni končiacom sa 23. augusta o 2,47 milióna barelov na 366,6 milióna barelov. Výraznejšiemu poklesu ceny komodity zabránilo len pokračujúce napätie okolo Sýrie a hrozba možnej intervencie západných štátov v blízkovýchodnej krajine.

13:18 Briti protestujú

Stovky ľudí sa zhromaždili pred úradom britského premiéra Davida Camerona na protest proti možnému vojenskému útoku v Sýrii. Demonštrácie sa zúčastnili aj niektorí britskí poslanci z Labouristickej strany a Strany zelených.

https://www.youtube.com/embed/jrJNpqIBKxo

 

13:03 Chystá sa aj Izrael

Na vojenský konflikt v Sýrii sa pripravujú aj v Izraeli, kde tisíce ľudí zaplavili distribučné centrá rozdávajúce plynové maskys. Izraelská pošta, ktorá má distribúciu na starosti, uviedla, že rozhnevaný dav dlho čakajúcich ľudí si v stredu násilím rozobral plynové masky z centra v Jeruzaleme, čo vyústilo v jeho uzavretie. Izrael tiež povolal do služby záložníkov a preventívne rozmiestnil protiraketové obranné batérie.

13:02 Egypt sa nezúčastní útoku na Sýriu

Egypt ostro nesúhlasí so zahraničnou vojenskou intervenciou v Sýrii a zdôraznil dnes, že sa na nej nezúčastní. Povedal to minister zahraničných vecí Nabíl Fahmí.

13:01 Britská opozície nechce dať Cameronovi bianco šek

Britská opozičná Labouristická strana naznačila, že možno nepodporí ani zmiernenú verziu vládnej rezolúcie k Sýrii. Vodca labouristov Ed Miliband dnes povedal, že nie je ochotný dať premiérovi Davidovi Cameronovi "bianco šek" na vedenie prípadnej vojenskej operácie proti Sýrii. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Miliband predtým prinútil Camerona ustúpiť od myšlienky vyzvať na okamžitý zásah voči sýrskemu režimu a vyčkať na výsledky vyšetrovania údajného chemického útoku inšpektormi OSN. Vzhľadom na postoj labouristov je nejasné, ako dopadne dnešné hlasovanie britského parlamentu. Ak by v princípe dal súhlas s operáciou proti Sýrii, je možné, že bude vyžadovať ďalšie hlasovanie po zverejnení správy vyšetrovateľov OSN.

13:00 Hollande: Riešenie konfliktu je hlavným cieľom

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes po stretnutí s vodcom opozičnej sýrskej národnej koalície, Ahmadom Džarbom, vyhlásil, že politické riešenie konfliktu v Sýrii naďalej zostáva hlavným cieľom, bude však možné, iba ak medzinárodné spoločenstvo dokáže zastaviť zabíjanie v krajine a viac podporí opozíciu voči prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Treba urobiť všetko pre politické riešenie, čo však bude možné, iba ak koalícia bude schopná prezentovať sa ako životaschopná alternatíva s potrebnou silou, citovala Hollanda agentúra Reuters.

12:44 Euro oslabuje

Euro voči doláru zo včerajšej úrovne 1,333 slabne, aktuálne je podľa portálu Patria Online na úrovni 1,3265 dolára. Kľúčovou správou určujúcou vývoj na trhoch je v posledných dňoch hrozba vojenského zásahu Západu proti Sýrii, keď neistota ohľadom realizácie a načasovanie intervencie sú podporou pre "bezpečný prístav" dolár.

Kurz eura voči doláru za posledný mesiac

 

12:21 Turecko je v pohotovosti

Úradníci tvrdia, že Turecko je v pohotovosti proti možným chemickým vplyvom zo Sýrie a urobilo si zásoby potravín a plynových másk. Stovka odborníkov na chemické zbrane bola tiež poslaná do pohraničia, bude mať za úlohu sledovať akékoľvek známky chemických útokov.

11:55 Pan Ki-mun žiada o čas

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vo Viedni požiadal medzinárodné spoločenstvo o čas, aby inšpektori OSN mohli dokončiť svoje vyšetrovanie údajného chemického útoku v Sýrii. Pan vyhlásil, že si treba vypočuť všetky názory, kým padne rozhodnutie o reakcii na údajné útoky.

11:54 Británia vysiela šesť stíhačiek

Británia vyslala na Cyprus, vzdialený od Sýrie 200 kilometrov, šesť stíhačiek Typhoon, aby tam chránili britské základne, informovalo dnes britské ministerstvo obrany. Ide o "čisto preventívne opatrenie v čase zvýšeného napätia v širšom regióne", podľa hovorcu ministerstva sa stíhačky umiestnené na britskej základni Akrotiri nemajú zapojiť do žiadnej vojenskej akcie proti Sýrii.

11:46 Jordánsko nebude štartom

Jordánsky hovorca vlády Mohammad Al Momani povedal, že jordánske územie nebude bodom štartu pre akékoľvek vojenské operácie proti Sýrii. Podľa neho sa muselo Jordánsko kvôli sýrskemu konfliktu vysporiadať s mnohými ekonomickými abezpečnostnými problémami.

11:44 Rusko vysiela dve lode

Rusko, hlavný spojenec sýrskeho režimu, vysiela do východného Stredomoria dve bojové lode, informoval dnes jeho generálny štáb. Podľa zdroja agentúry Interfax dorazí do oblasti v najbližších dňoch protiponorková fregata zo Severnej flotily a zo severného Atlantiku krížnik Moskva s raketovým systémom.

"Vzhľadom na dobre známu situáciu vo východnom Stredomorí je nevyhnutné, aby sme tomu prispôsobili svoje sily," citovala uvedený zdroj agentúra DPA. Iný raketový krížnik, Varjag, má v regióne na jeseň vystriedať torpédoborec Admirál Pantelejev, ktorý má v súčasnosti v Stredozemí svoju základňu, dodal.

11:35 Experti OSN idú opäť vyšetrovať

Tím expertov OSN opustil svoj hotel v Damasku, aby vyšetroval útok chemickými zbraňami. V práci bude pokračovať až do piatku. Závery z vyšetrovania by mali byť známe v sobotu. Konvoj šiestich áut navštívi miesto štrajkov vo východných predmestiach Ghouta.


Zväčšiť mapu

11:20 Komentár: Obamova vojna za svetový mier

"Pasca v Sýrii sklapla a Barack Obama má už len veľmi obmedzený výber možností – odhryzne si ľavú nohu alebo radšej tú pravú? Ak ponechá použitie chemických zbraní bez ráznej odpovede, definitívne stratí tvár. Ak na Sýriu zaútočí, nemôže vôbec nič získať, no veľa môže stratiť. Jasne sa ukazuje Obamov najväčší problém. Nedokáže rozlíšiť, kto je jeho potenciálny spojenec." Čítajte celý komentár Arpáda Soltésza.

11:10 Čína je proti

Čínske médiá odmietajú plány na prípadnú vojenskú intervenciu USA a ďalších krajín v Sýrii. Podľa Global Times by v prípade útoku mali sily odmietajúce zásah podporiť Damask priamou vojenskou pomocou.

11:07 Hagel prerušuje bezpečnostné rozhovory

V čase, keď týždňové turné amerického ministra obrany Chucka Hagela po ázijských krajinách začala zatemňovať sýrska kríza, prerušil dočasne šéf Pentagónu rozhovory o spôsoboch prehlbovania branno-bezpečnostných vzťahov v juhovýchodnej Ázii.

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bruneji Hagel totiž zopakoval, že ak sa proti Sýrii podnikne vojenská akcia, bude tento krok znamenať "medzinárodnú spoluprácu."

10:57 Výbuch v sýrskom meste Raqqa

Najmenej šesť ľudí, vrátane dvoch detí, zabila explózia, ktorá zasiahla podľa aktivistom sýrske mesto Raqqa. Desiatky ľudí sa zranilo. K incidentu podľa portálu aljazzera.com došlo, keď pred budovou vybuchlo auto.

Na videu uvidíte zábery, ktoré nie sú oficiálne potvrdené.

https://www.youtube.com/embed/8BlqVnOcMlU

 

10:30 Pochybnosti sú aj v USA

Na americkej politickej scéne sa začínajú ozývať pochybovačné hlasy. Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner (na snímke nižšie) poslal Obamovi list, v ktorom žiada o jasné vysvetlenie akejkoľvek vojenskej akcie proti Sýrii ešte pred jej začiatkom. Tiež sa sťažuje na to, že prezident kongresmanov o svojich plánoch dostatočne neinformuje. V ďalšom liste, podpísanom 116 členov Snemovne reprezentantov (z celkových 433), sa zákonodarcovia po britskom vzore dožadujú práva o vojenskej intervencii hlasovať.

10:25 Irán chce zabrániť útoku na Sýriu

Irán vyvinie všetko možné úsilie, aby zabránil vojenskej akcii proti Teheránom podporovanému režimu Asada, povedal iránsky prezident Hasan Rúhání.

 Televízia uviedla, že Rúhání sa v tomto duchu vyjadril v stredu večer v telefonickom rozhovore so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.  "Vojenská akcia bude pre región znamenať veľké výdavky" a "je potrebné vyvinúť všetko úsilie, aby sa jej zabránilo," citovala televízia Rúháního slová.

10:14 Útok na Sýriu môže zatriasť Amerikou

"Investori situáciu sledujú, pretože tá môže mať dopad nielen na ceny komodít, ale aj na hospodárenie štátov, ktoré do konfliktu potenciálne zasiahnu – USA, Veľká Británia, či Francúzsko. V prípade dlhšie trvajúcich intervencií sa môže ešte viac destabilizovať ich hospodárenie, pretože ide o značne zadlžené štáty," tvrdí pre Finweb Matúš Pošvanc zo spoločnosti Upner. Čítajte názory ďalších analytikov v Téme týždňa.

09:12 Brazília je proti intervencii

Brazília je proti vojenskej intervencii v Sýrii bez plnej podpory Organizácie Spojených národov, vyhlásil v noci nadnes nový brazílsky minister zahraničných vecí Luiz Alberto Figueiredo.

"Postoj brazílskej vlády je, a vždy bol, neuvažovať o ozbrojenej intervencii, ak nie je podporená rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN," povedal Figueiredo na svoje prvej tlačovej konferencii vo funkcii šéfa brazílskej diplomacie.

"V opačnom prípade to budeme vždy považovať za porušenie medzinárodného práva a Charty Spojených národov," dodal Figueiredo, ktorý predtým zastával úrad veľvyslanca svojej krajiny pri OSN.

08:48 Vojna stála Sýriu polovicu HDP

Občianska vojna stála tamojšiu ekonomiku už 50 % HDP. Dôležitejšie však je, že aj naďalej trhy zostávajú v napätí.

"Značné napätie vytlačilo cenu americkej ľahkej ropy WTI až na úroveň 112 USD/barel, čo je maximálna cena od mája roku 2011. Konflikt by sa totiž mohol rozšíriť aj do susedných krajín, ktoré patria k top producentom ropy na svete a mohla by tak byť negatívne ovplyvnená ťažba a distribúcia ropy. Rovnako rástlo aj zlato. To sa dostalo nakrátko na štvormesačné maximá. Zaujímavý obrat nastal na akciových trhoch, kde sa konečne zastabilizoval prudký dvojdenný pokles," opisuje situáciu na trhoch Ivor Lehoťan zo spoločnosti forexpro.sk.

Vývoj ceny ropy WTI

Commodity Futures Charts

Vývoj ceny zlata

Commodity Futures Charts

08:20 Sýria nie je ten najväčší problém

"Posledný vývoj na akciových burzách nie je o Sýrii, ale o niečom úplne inom. Oveľa väčším problémom je diskusia o tom, či americká centrálna banka začne utlmovať svoju prítomnosť na trhu hypotekárnych resp. štátnych dlhopisov. Do toho začali rásť výnosy na 10-ročných štátnych dlhopisoch Spojených štátov a v Európe sa začalo hovoriť o tom, že Grécko bude potrebovať ďalšiu tranžu medzinárodnej pomoci," tvrdí Petr Žabža z Patria Online. Čítajte komentár dňa na Finwebe.

08:10 Ak Asad padne, bude to horšie

"Ak Asad padne, obávam sa, že situácia v Sýrii by bola ešte omnoho neprehľadnejšia, ba dokonca nebezpečná. Aj teraz vidíme v rámci opozície niekoľko prúdov a strán, niektoré sú liberálnejšie, iné odnožou al-Káidy. Najlepšie riešenie by bolo diplomatické, aby sa obe strany pri rokovacom stole dohodli na budúcom usporiadaní krajiny," tvrdí v rozhovore pre iHNed.cz libanonský publicista Hassan Ezzedine. Celý rozhovor nájdete tu.

V centre Londýne sa protestovalo proti plánovanému útoku na Sýriu. Snímka: Reuters

06:00 Obama ešte nerozhodol o zákroku

Americký prezident Barack Obama oznámil, že sa ešte nerozhodol o vojenskom zákroku proti Sýrii. Povedal, že cieľom obmedzenej akcie by bolo odradenie použitia chemických zbraní v budúcnosti.

V televíznom prenose Obama vyhlásil, že obmedzená akcia, ktorá by podľa jeho slov vyslala jasný signál, by mala z dlhodobého hľadiska pozitívny dopad na národnú bezpečnosť Spojených štátov.

https://www.youtube.com/embed/GxyBKKYPT4c

 

05:58 Druhá lietadlová loď dorazila do Perzského zálivu

Americkí predstavitelia oznámili, že vojenské námorníctvo zvýšilo svoj stav v Perzskom zálive, do skupiny pribudla druhá lietadlová loď.

Lietadlová loď USS Truman dorazila do Arabského mora a podľa rozvrhu má vystriedať loď USS Nimitz, ktorá by mala zamieriť domov. Námorníctvo ale nariadilo Nimitzu, ktorá je práve v Indickom oceáne, aby v oblasti zotrvala.

Americkí predstavitelia toto rozhodnutie popisujú ako rozvážne plánovanie a tvrdia, že to neznamená akékoľvek zapojenie lietadlovej lode Nimitz do útoku na Sýriu.

_________________________________________________________________________________________

00:00 Vojna je na spadnutie

Prípravy na odvetu za údajné použitie chemických zbraní sýrskou armádou dostávajú konkrétnu podobu. Podľa nemenovaných zdrojov americkej stanice NBC News sa počíta s trojdenným útokom, ktorý by mal začať už dnes.

Útok sa pripravuje aj napriek tomu, že podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, potrebujú inšpektori OSN na preverenie, či vládne sily použili v občianskej vojne chemické zbrane, štyri dni.



OSN sa na rezolúcii nezhodla

O tom, kto zaútočil chemickými zbraňami majú okrem Američanov jasno aj na britských ostrovoch. Tamojší minister zahraničných vecí William Hague vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby sa pokúsila zastaviť krviprelievanie v Sýrii tým, že schváli Britániou predloženú rezolúciu schvaľujúcu prijatie nevyhnutných opatrení na ochranu sýrskych civilistov.

Piati stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN sa však na včerajšom neformálnom stretnutí nezhodli na rezolúcii, ktorú predložila Británia nezhodli. Podľa západného diplomata, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, keďže schôdzka bola neverejná, poslali návrh rezolúcie späť vládam na konzultácie.
      
Ak by o ňom hlasovali, celkom istotne by ho vetovali Rusko a Čína, ktoré zablokovali aj predchádzajúce pokusy uvaliť sankcie na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.
      
Izrael a Turecko sú v pohotovosti

Dvaja najväčší spojenci USA na blízkom východe sa už pripravujú na vojnu. Izrael uviedol do stavu zvýšenej pohotovosti svoju protiraketovú obranu a Turecko svoje ozbrojené sily. Izrael dokonca povolal záložníkov a svojim občanom začal rozdávať plynové masky. Damask totiž naznačil, že v prípade útoku západných veľmocí by mohol reagovať odvetnou paľbou na židovský štát. Izrael sa tiež pripravuje na možné raketové útoky libanonského hnutia Hizballáh, spojenca sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Podľa Rusov je na rezolúciu priskoro

Bezpečnostná rada OSN by mala podľa vysokopostaveného ruského diplomata Vladimíra Titova počkať na správu inšpektorov o údajnom útoku chemickými zbraňami v Sýrii, až potom zvážiť reakciu na udalosť.

Výroky ruského námestníka ministra zahraničných vecí Titova dokazujú, že Rusko je proti plánu Británie predložiť dnes rade návrh rezolúcie, ktorá umožní "potrebné kroky" na ochranu sýrskych civilistov.
      
"Bolo by prinajmenšom predčasné diskutovať o akejkoľvek reakcii bezpečnostnej rady, keď inšpektori OSN pracujúci v Sýrii ešte nepredložili správu o svojich zisteniach," uviedol Titov podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax.
      
Od začiatku konfliktu v Sýrii v roku 2011 Rusko spolu s Čínou využilo v Bezpečnostnej rade OSN trikrát svoje právo veta, aby zablokovalo rezolúcie odsudzujúce sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré mali za cieľ donútiť ho skoncovať s násilím.

Sýrčania sa pripravujú na najhoršie

Sýrčania v hlavnom meste Damask sa náhlivo pripravujú na zahraničný útok. Mnohí si robia zásoby, ďalší sa snažia nájsť strechu nad hlavou čo najďalej od prípadných vojenských terčov.

Vo veľkomeste, v ktorom sú desiatky vojenských areálov včlenené medzi civilné obyvateľstvo, vládnu obavy, že Damask sa môže stať obzvlášť nebezpečným miestom. Západné veľmoci sa totiž pripravujú na prípadný vojenský úder, ktorý má byť reakciou na minulotýždňové použitie chemických zbraní pri Damasku. Tento chemický útok si údajne vyžiadal životy stoviek civilistov na predmestiach sýrskej metropoly.
      
Nakupujúci ľudia v obchodoch s potravinami si nakladali do košíkov kopy chleba a sušených aj konzervovaných potravín. Boja sa, že ich budú mať nedostatok, ak na mesto zaútočia. Najžiadanejším tovarom sú batérie a voda.
      
Na neďalekej, úplne prázdnej klinike sa po chodbách potulovala zdravotná sestra. Nemala čo robiť, keďže dnes nikto neprišiel na dohodnutú prehliadku, a kládla si otázku, tak ako mnoho miestnych obyvateľov.


Situáciu v Sýrii sme včera sledovali online.      

01 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obyvateľstvo vníma 16-percentný rast cien 02 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EBOR poskytla ďalšiu úverovú linku 03 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Investičné fondy vetria miliardy 04 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď je samostatnosť danajským darom 05 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NKÚ podľa Murphyho 06 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako skrotiť "voodoo ekonomiku" 07 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tatranské púte za popularitou
01 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 03 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:58