Michal Dvořák SNÍMKA: Michal Sváček/mafraSNÍMKA: Michal Sváček/mafra
StoryEditor

Michal Dvořák o skupine Lucie a Antoniovi Vivaldim: Kapelu dokáže najlepšie rozložiť dievča a prachy

16.05.2023, 00:00
  • Ako je činorodý a pracovitý, tak je aj ukecaný. Stačí nadhodiť tému, a Michal Dvořák (57), jeden zo štyroch hlavných členov kapely Lucie, rozpráva v kuse dlhé minúty. A veľmi pútavo.
  • Muzikant, skladateľ, textár, autor filmovej aj scénickej hudby, ktorý dobýva svet so svojimi projektmi Vivaldianno a iMucha – multimediálnymi šou, v ktorých vzdal hold slávnemu barokovému skladateľovi, respektíve českému maliarovi, ktorý sa preslávil v období secesie.
  • Ako kedysi rozdýchaval výpoveď z kapely a ktorý zážitok s ňou bol preňho najsilnejší? Kde zarobil najväčšie peniaze? Prečo sa štyrikrát oženil? Ako vychováva svojich dvoch synov?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Téma.

Čo pre vás dnes znamenajú peniaze? A ako ste ich vnímali, keď ste mali dvadsaťpäť rokov, keď bola kapela Lucie prvýkrát na výslní popularity?

Miloš Forman kedysi povedal úplne správne, že peniaze sú sloboda. V umeleckom živote to platí obzvlášť, pretože aby ste mohli tvoriť slobodne, je dobré mať peniaze. Potom o ne nemusíte žobrať a robiť to tak, aby ste sa zavďačili. Mám obrovské šťastie, že som čiastočne z umeleckej rodiny. Vďaka tomu som vedel, že prachy zarobené muzikou patria späť do muziky. Nikdy, ani ako mladému, mi nenapadlo, že by som si kúpil napríklad Ferrari. Aj v dvadsaťpäťke som utrácal hlavne za nástroje. Fára ma nikdy veľmi nezaujímali. Kúpil som si Multivan Volkswagen a Ford Sierru kombík, aby sa mi tam zmestili nástroje.

image

Gabriela Dzuríková o divadle, ideálnej postave a bulvári: Hlavne k sebe buďme slušní

Čakal by som aspoň, že spomeniete alkohol. Za ten ste neutrácali?

V šoubiznise vám nosia chľast všade, kam prídete. Každý si s vami chce dať toho najlepšieho panáka, čo majú v bare. V šatni máte všetko, čo si prajete. Utrácal som za muziku. A za dovolenky, my sme s kapelou veľa cestovali. Jednu platňu sme mesiac pripravovali v Thajsku. S novinárom Honzom Dědkom sme mesiac písali knižku na Kostarike, kam sme ho pozvali.

Kolega Honza Dědek mi rozprával, že z knižky mal skvelý pocit, ale že ste mu potom polovicu vyškrtali…

Čo polovicu! Skôr 90 %! Honza sa, bohužiaľ, trafil do blbej doby. Tie najpikantnejšie historky boli ešte natoľko čerstvé, že sme si ich detailne pamätali a, samozrejme, sme ich chceli rozprávať, ale keď sme ich potom videli na papieri, zhrozili sme sa. Keby to písal dnes, asi by sme tam toho nechali oveľa viac.

Tak šup sem s nejakou pikantnou historkou!

Nebudem radšej otvárať Pandorinu skrinku... Som rád, že sme všetci zdraví, čo je po tom, čo sme prežili, zázrak, a že sme stále schopní hrať v jednej kapele, čo je po tých rokoch tiež zázrak.

Keď som prechádzal staršie rozhovory, kde sa vás novinári pýtali na dôvod rozpadu kapely, zaznamenal som tam úsmevné dôvody typu: „Niekto mi vyfajčil moje cigarety.“ Alebo: „Niekto mi zožral syr, ktorý som mal v chladničke.“

(Smeje sa) To bolo, samozrejme, prehnané. Ale keď s niekým žijete skoro šestnásť rokov, dvadsaťštyri hodín denne, musíte si zákonite začať liezť na nervy. Myslím, že žiadne manželstvo by pri takto intenzívnom vzťahu nevydržalo ani dva roky.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-14 22:25:47 - Feat.: 0 - Title: Dominik György, chameleón medzi režisérmi: Filmovou tvorbou som ľudí pobúril už v štrnástich 02 - Modified: 2023-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jana Dubová, preživšia holokaustu: Boh nie je. To utrpenie, to ako vraždia deti by predsa nedopustil 03 - Modified: 2023-05-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diela klasikov sú úžasné, ale je s nimi problém. Naozaj má byť v škole Hviezdoslav základom? 04 - Modified: 2023-05-04 10:17:04 - Feat.: 0 - Title: Herečka a hviezda seriálu Dunaj, k vašim službám, Sarah Arató: Herec má vedieť, čo hrá a má tam byť pravda
01 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 02 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
24. apríl 2024 14:07