StoryEditor

Kokteilový efekt: Aké riziká v sebe nesú tetovania, teflónové panvice či kombinácia kávy a alkoholu?

24.07.2023, 00:00
  • „Človek odjakživa žil v akomsi kokteile chemikálií, a ten sa v priebehu času menil. Zároveň je však pravda, že teraz sa v ňom objavujú látky s vlastnosťami, ktoré predtým neboli až také bežné,“ hovorí toxikológ Miloslav Pouzar (49),
  • z Fakulty chemicko-technologickej Univerzity Pardubice.
  • Ako nám evolučné dedičstvo dávnych predkov pomáha vyhnúť sa jedovatým látkam? Prečo sa viac bojíme umelej chémie ako prírodných jedov? Čo s naším telom robia kombinácie rôznych umelých látok, ktoré do tela dostávame z ovzdušia, vody a potravín? A prečo nie je alkohol spolu s kofeínom dobrá kombinácia?
  • To všetko sa dozviete v rozhovore, ktorý priniesol magazín Téma. 

Polymérny fyzik a popularizátor vedy profesor Miroslav Raab v rozhovore pre týždenník TÉMA nedávno povedal, že slovo „chémia“ má v súčasnosti akúsi negatívnu pachuť: „Nechcem jesť potraviny, v ktorých je chémia!“... „Hlavne aby v tom nebola žiadna fuj chémia!“ Ako to vidíte vy?

Vnímanie chémie je skôr psychologický problém. Pomerne dobre sa tomu venuje švajčiarsky psychológ profesor Michael Siegrist. Zaoberá sa tým, čo nás v obchode ovplyvňuje, ako si vyberáme tovar, čo nakupujeme, čomu sa vyhýbame. A rieši aj to, ako vyhodnocujeme riziká chemických látok.

 

K čomu dospel?

Že jeden z podstatných prvkov je miera neistoty. V škole získame dojem, že chémia je ťažká, počas štúdia sa jej veľa žiakov snaží vyhýbať. Lenže potom nastáva problém: sme si vedomí toho, že o nej vlastne nič nevieme, v priebehu života sa však musíme vo vzťahu k chemickým látkam nejako rozhodovať. A ak máme veľkú mieru neznámeho, viac sa bojíme. A rolu hrajú aj niektoré evolučne dané princípy správania.

image

Aké konkrétne?

Najmä behaviorálny imunitný systém. Ide o evolúciou zakódovaný súbor inštinktov, ktoré nám s minimálnym výdavkom energie umožňujú vyhnúť sa smrteľne nebezpečným patogénom či jedovatým látkam. Jedným z najdôležitejších prvkov tohto systému je pocit zhnusenia. Ten v nás vyvolávajú napríklad pachy spojené s rozkladom, a teda s možnou prítomnosťou nebezpečných baktérií, rovnaké je to s hmatovým vnemom slizkosti či mazľavosti. Deti zase nemajú rady horkú chuť, ktorá je charakteristická pre mnoho jedovatých rastlinných alkaloidov a podobne. Tieto pradávne inštinkty sú v nás uložené tak hlboko, že sa dokonca postupom času stali súčasťou nášho morálneho kódexu.

Ako?

Všetko morálne správne je nazývané čistým. Všetko, čo túto ideálnu čistotu narúša, je zlé. Vo všeobecnej predstave je teda na jednej strane morálne správna, čistá Matka príroda a na strane druhej morálne pochybná, „hriešnymi“ ľuďmi spôsobená chemická kontaminácia.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozhovor s jedným z najuznávanejších expertov na výživu: Chaos je vyvolaný odtrhnutím vedy od praxe 02 - Modified: 2023-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lekár Filip Málek: Sme na prahu epidémie srdcového zlyhania 03 - Modified: 2023-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zázračná čistička tela: Slovensko má najvyššiu úmrtnosť na cirhózu pečene na svete, hovorí odborník
01 - Modified: 2024-11-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Domov prešporských múz. Divadelnú budovu postavilo mesto za rok, kvôli tragédii museli najprv upraviť projekt 02 - Modified: 2024-11-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa v zdraví dožiť stovky. Prinášame manuál na dlhý a dobrý život 03 - Modified: 2024-11-23 13:52:21 - Feat.: - Title: Šéf slovenských hotelierov pre HN: Už čoskoro privítame klientov z netradičných trhov ako je Čína či Japonsko 04 - Modified: 2024-11-22 11:43:18 - Feat.: - Title: Premárnené roky pri „kokaínových“ technológiách. Radíme, ako sa nenechať chytiť do sociálnych sietí 05 - Modified: 2024-11-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako znížiť vysoký tlak? Stačí päť minút denne a správny pohyb
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
23. november 2024 15:53