StoryEditor

Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie

31.01.2024, 00:00
  • Nielen na Slovensku, ale aj v Česku prežíva detská psychiatria totálny kolaps a jeho zastavenie je zrejme v nedohľadne.
  • Hoci výskyt psychických ťažkostí u detí niekoľko uplynulých rokov nezadržateľne rastie, kapacity psychiatrov a psychiatrických oddelení sa nezvyšujú.
  • "Sebapoškodzovanie je spôsob, ako si uľaviť od emócie, ktorá sa nám zdá neznesiteľná." Primár havlíčkobrodskej psychiatrickej nemocnice a predseda Asociácie detskej a dorastovej psychiatrie TOMÁŠ HAVELKA (40) vysvetľuje, čo stojí za nárastom množstva psychických ťažkostí u detí a čo trápi detských psychiatrov.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Hlavnou príčinou krízy detskej psychiatrie je dlhodobé podceňovanie tohto odboru. Psychické problémy boli ešte donedávna pomerne tabuizované aj u dospelých, nieto ešte u detí, ale covid nárast psychických problémov u detí výrazne urýchlil, a tým aj dostal do centra pozornosti...

To, ako sú psychické problémy u detí vnímané, celkom dobre ilustruje môj nedávny zážitok. Telefonovala mi novinárka z jedného veľkého média a zdesene mi oznámila, že má čerstvú skúsenosť s dvoma pätnásťročnými deťmi, ktoré majú panickú poruchu (nečakane sa objavujúce úzkostné stavy, pozn. red.). Pochopil som, že to zdesenie očakáva aj z mojej strany, lenže ja som ju veľmi neuspokojil. Áno, deti jednoducho majú choroby. Aj psychické. Nechcem to bagatelizovať, ale rovnako ako mávajú angíny, môžu mať napríklad aj psychické poruchy. Problém je, že u nás sa teraz o ne nemá kto postarať.

image

Mnohí ľudia sa domnievajú, že nárast množstva psychických ťažkostí u dospelých a detí je priamoúmerný vzrastajúcej pozornosti, akú psychickému zdraviu venujeme. Niektorí vidia problém v príliš liberálnej výchove a nedostatočných hraniciach, ďalší v nadmernom používaní informačných technológií, vo vplyve sociálnych sietí. Súhlasíte s nimi, alebo sú dnešné deti skutočne krehkejšie?

Občas tiež počúvam vety ako: „Za našich mladých čias žiadne ADHD nebolo, stačila jedna facka, a bolo po probléme...“ Niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie. Niekedy si hovorím, ako asi musia byť naštvaní, že sa uchyľujú k takému primitivizmu. Detská psychiatria je ohromne široký odbor a zjednodušovať ho týmto spôsobom je podobné ako povedať, že keď budeme jesť zeleninu trikrát denne, vyhneme sa všetkým interným chorobám. Že dnes rodičia deťom menej vytyčujú hranice, to je asi fakt, hoci ja sám to už až tak intenzívne nevnímam. Nie som z tých, čo žijú v presvedčení, že civilizácia sa rúti do skazy, pretože deti nemajú hranice. Je možné, že z dôvodu svojej profesie už nemám dostatočný nadhľad, a potom tiež žijem v určitej osobnej bubline. V prístupe k deťom preferujem hranice, ale tiež empatiu a ohľaduplnosť.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat 02 - Modified: 2024-01-27 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Korporátny psychopat: Môžete ho stretnúť vo vedení každej štvrtej firmy, ich znakom je aj pozitívna toxicita 03 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chudnutie nemá bolieť. Obezita je zápalové ochorenie a to, že sa po antidepresívach priberá je len mýtus 04 - Modified: 2024-01-25 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Izraeli to máme ináč: Prečítajte si veľký rozhovor s agentom Mosadu
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 13:32:32 - Feat.: - Title: Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 13:50