StoryEditor

Väzňom vo vlastnej hlave: Ako čeliť neodbytným myšlienkam, ktoré nám znemožňujú žiť, ako čeliť úzkosti?

05.09.2024, 00:00
  • Úzkosť. Prejavuje sa nepozorovane, skryto a rafinovane, takže mnohokrát človek ani sám nevie, že za tým, čo mu komplikuje život, je práve úzkosť.
  • Máte pocit, akoby ste boli uväznení vo vlastnej hlave plnej neodbytných a dotieravých myšlienok, pre ktoré vám už nezostávajú sily na nič iné? Máte komplikované vzťahy s blízkymi alebo s kolegami v práci? Trápi vás nespavosť, alebo máte dokonca problémy s alkoholom?
  • Potom sú tieto riadky určené možno práve vám. „Naučte sa úzkosti rozumieť,“ radí v rozhovore pre magazín Téma psychoterapeutka Lenka Suchá, „vnímajte ju ako semafor, ktorý niečo signalizuje preto, aby vás ochránil.“

Čo býva najčastejším zdrojom úzkosti?

Keby sa to dalo takto jednoducho zhrnúť, existovali by jednoduché riešenia a ľudia by nepotrebovali chodiť na terapie, kde často aj veľmi zložito hľadáme, prečo sa vlastne necítia dobre. Ak by som sa však mala pokúsiť nejako to zjednodušiť alebo zhrnúť, tak potom ľudia, ktorých trápia úzkosti, sú vnímaví, premýšľaví, často svedomití a pracovití. Úzkosti súvisia často s tým, čo si o nich iní myslia alebo pomyslia. Môže to mať korene v detstve, napríklad v prísnej a hodnotiacej výchove.

Aké pocity ľudia s úzkosťou vlastne za­žívajú?

Cítia sa „niečím“ zavalení, doslova akoby na nich padla lavína, ktorá ich brzdí, dusí. Prežívajú bezmocnosť, bezvýchodiskovosť, zovretie. Potrebujú sa „prekopať“ von, ale nevedia „odkiaľ a kam“, presne ako pod tou lavínou. Všetky ich myšlienky sa postupne začnú zameriavať na jednu jedinú tému: ako z toho von. A práve v tom je zakopaný pes. Nezostáva im potom už kapacita na vnímanie ďalších vnemov a dianí, vrátane tých pozitívnych vecí. Ľahko tak môžu prehliadnuť aj zdroje pomoci, napríklad na načerpanie energie.

Možné príznaky úzkosti

• problémy so sústredením pre nepokoj a nekontrolovateľné myšlienky

• problémy so zaspávaním a spánkom

• závraty

• poruchy prehĺtania, pocity „knedle v krku“

• zažívacie problémy, ako je napríklad nevoľnosť, hnačka alebo zápcha

• srdcovo-cievne problémy, napríklad zvýšená srdcová frekvencia, zvýšený krvný tlak a podobne

• návaly tepla, silné potenie

• svalové napätie, brnenie, pálenie, mravčenie či svrbenie nôh alebo rúk

• dychové problémy (silné emócie a pocit úzkosti môžu vyvolať aj záchvat astmy)

• nevýkonnosť a únava

Dobre, ale ako taký človek, ktorý vás navštívi, vlastne definuje svoj problém? Čo povie, s čím prichádza?

Každého privedie niečo iné. Väčšinou ľudia neprichádzajú s tým, že by svoje trápenie mali už pomenované ako úzkosť. Cítia sa v napätí a pod stresom, ale vlastne nevedia prečo. Častejšie mávajú rôzne praktické problémy typu „hnevajú ma deti, nerozumiem si s partnerom, šikanujú ma v práci“. Trápi ich nespavosť alebo majú problémy s pitím alkoholu. Inokedy ich zase trápia chronické somatické (telesné, pozn. red.) ťažkosti, ktoré však nemajú fyziologickú príčinu.

Takže majú psychosomatické problémy?

Môžu mať. Lekári sú dnes o psychosomatických súvislostiach niektorých chorôb dobre informovaní a mnohí svojim pacientom odporučia psychoterapiu, keď vylúčia fyzickú príčinu ich zdravotných problémov. Ľudia v úzkosti môžu trpieť bolesťami chrbta a trapézov, pretože telo spontánne zaujíma obranné postavenie, chráni to najcennejšie, čo v oblasti hrudníka má. Mnohí majú problémy s trávením alebo studené končatiny, pretože telo všetku energiu spotrebuje myšlienkovou aktivitou, na ostatné jej už nezostáva dosť. Dlhodobo sa môže v dôsledku záťaže objaviť vysoký krvný tlak, hormonálna nerovnováha, problémy s ekzémami alebo iné dermatologické problémy často spôsobené tým, že sa pri vypätí stimulujú dotykom, nevedome sa napríklad škriabu a podobne, aby prehlušili hukot v hlave. Časté je búšenie srdca, lapanie po dychu, mdloby, iracionálne strachy, napríklad zo smrti, ale v neadekvátnej situácii.

Napríklad?

Spomínam si na klientku, ktorú tieto pocity prepadali pri pokladnici v supermarkete, kde za bežných

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborník o manažovaní davu: Ako zvládať psychológiu davu a na čo byť pripravený na proteste či zápase? 02 - Modified: 2024-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dievčatá, chlapci a zmätok pohlaví: Prečo rastie počet mladých, ktorí majú problém s pohlavnou identitou? 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
01 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu? 02 - Modified: 2024-09-18 21:31:31 - Feat.: - Title: Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov 03 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Rusi stratili veľkú časť európskeho trhu. Koláč, čo sa delí v Moskve, je čoraz menší, vraví expert (rozhovor) 04 - Modified: 2024-09-18 11:57:55 - Feat.: - Title: Tajomstvo kvalitného spánku alebo ako sa vyspať do ružova 05 - Modified: 2024-09-17 14:38:18 - Feat.: - Title: Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. september 2024 00:02