Ľudia sa často budia a potom nemôžu zaspať aj niekoľko hodín, prevaľujú sa z boka na bok. K tomu sa pridávajú myšlienky plné obáv a úzkosti, ktoré vedú k celkovému nabudeniu organizmu. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu?

19.09.2024, 00:00
  • „Nespavosť evokuje predstavu, že človek dlhé roky v noci vôbec nespí. Typickejší obraz nespavosti však zahŕňa prerušovaný spánok. Ľudia sa často budia alebo sa prebudia a potom nemôžu zaspať aj niekoľko hodín, zároveň sa v posteli prevaľujú z jedného boku na druhý. K tomu sa pridávajú myšlienky plné obáv a úzkosti...“ opisuje KAROLINA JANKŮ (35), klinická psychologička a výskumná pracovníčka.
  • Prečo by sa posteľ nemala stať bojovým poľom? A ako preťať bludný kruh nespavosti?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Téma.

Ako v noci spíte?

Väčšinou spím celkom dobre, keď som schopná v letných horúčavách upraviť teplotu v spálni. V lete je to celkom výzva, a nielen pre mňa. Veľa známych aj mnoho mojich klientov z terapie, ktorí majú problémy so spánkom, rieši tento problém. My sa zaoberáme predovšetkým hlavnými faktormi, ktoré nespavosť spôsobujú, ale, samozrejme, musíme dávať pozor aj na prispôsobenie prostredia na spánok, čo v lete býva zložité, obzvlášť v posledných rokoch, keď sa teplota zvyšuje a je úmorné teplo hlavne v mestách.

image

Psychoterapeut Lukáš Karas: To, čo sa vám sníva, má veľký význam. Sny vyjavujú to, čo vedomie prehliada

Aká teplota v miestnosti je na spánok ideálna?

Podľa všeobecných odporúčaní by sa mala pohybovať medzi 18 až 22 stupňami Celzia. Vyššie teploty už nemusia byť prospešné. Samozrejme, existujú individuálne rozdiely. Záleží na tom, na akú teplotu je každý z nás zvyknutý.

Ako je to so zmenami atmosférického tlaku? Podpisujú sa na spánku?

To je zaujímavá otázka. Asi čokoľvek, čo počas dňa ovplyvňuje naše psychické rozpoloženie, môže mať vplyv na spánok. Rýchle zmeny počasia, ako je dusno a potom búrky, vplyv mať môžu.

Ako ovplyvňuje spln náš spánok? Môže spôsobovať nespavosť, skracovať dĺžku spánku? Môže byť náš spánok v období splnu menej hlboký?

Na to nemám jednoznačnú odpoveď. Keď som viedla skupinový program liečby nespavosti, kde bolo viac ľudí s rovnakými problémami, väčšinou sa v každej skupine našlo niekoľko ľudí, ktorí sa sťažovali na to, že sa im pri splne spánok zhoršuje. Spoločne sme riešili, do akej miery je to ovplyvnené skúsenosťou z minulosti a očakávaním: „Ach áno, pozajtra má byť super spln, zase nebudem spať!“ Práve to môže mať pomerne veľký vplyv na to, ako spíme. Už dopredu sme nervózni z toho, že sa nevyspíme, že to nebude dobrá noc, čo našu psychiku ovplyvní. Ďalšia vec je, že počas splnu je viac svetla, a kto nemá dostatočne zatemnenú spálňu, toho to môže rušiť.

Prichádza k vám v lete viac pacientov, ktorí majú problémy s nespavosťou?

To je jedna z tém, ktorým sa chceme výskumne venovať. Chceme sa pozrieť na zmeny v kvalite spánku počas rôznych ročných období. Ale keby som mala vychádzať zo svojej klinickej skúsenosti, je to práve naopak. V lete mám najmenej záujemcov o terapie. Väčšinou sa to zhoršuje až na jeseň.

Ako si to vysvetľujete?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychológ a otec troch dospievajúcich dcér: Fungovanie rodín sa mení, treba viac rešpektovať odlišnosti 02 - Modified: 2024-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prežiť epidémiu samoty: Prečo nevieme byť sami so sebou a aké ochorenia nesie pocit opustenosti?
01 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Rusi stratili veľkú časť európskeho trhu. Koláč, čo sa delí v Moskve, je čoraz menší, vraví expert (rozhovor) 02 - Modified: 2024-09-18 11:57:55 - Feat.: - Title: Tajomstvo kvalitného spánku alebo ako sa vyspať do ružova 03 - Modified: 2024-09-17 14:38:18 - Feat.: - Title: Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR) 04 - Modified: 2024-09-15 10:25:00 - Feat.: - Title: Grófka s filmovým osudom. Žofia Chotková sa vysnívaného sobáša dočkala, musela však prijať tvrdé podmienky 05 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Skryté príčiny bolesti chrbta: Čím si škodíme najviac a prečo je dlhé sedenie horšie, než niečo zle zdvihnúť?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. september 2024 00:02