StoryEditor

Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete?

02.11.2024, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
  • Ako jediná žena sa objavuje v rebríčkoch najlepších majstrov varešky v našej krajine.
  • Má malú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi a skvelé meno v gurmánskych kruhoch.
  • V článku, ktorý priniesol HN magazín v spolupráci s magazínom Téma sme sa rozprávali o varení, mužoch, podnikaní, jedlách a najviac o jej „talianskej“ ceste. Osobnej i profesionálnej.

Býva zvykom začať rozhovor v časovej osi, pekne od začiatku. Dnes však to pravidlo porušíme. Ako vnímate zaužívané tvrdenie, že muži varia lepšie ako ženy? Súhlasíte s ním?

Noooo, určite to nie je pravda. Veď aj doma väčšinou varia ženy a myslím si, že väčšinou dobre. Ale pravdou je, že muži bývajú fyzicky zdatnejší, silnejší, čo je v práci profesionálneho kuchára veľmi dôležitá požiadavka. To ich trochu zvýhodňuje. Naša práca je fyzicky, ale aj psychicky veľmi náročná. Ja si myslím, že práve z tohto dôvodu existuje viac šéfkuchárov ako šéfkuchárok. Platí ešte jeden argument, tým je starostlivosť o rodinu, čo býva zvyčajne na pleciach ženy. A keďže pracovný čas profesionálnych šéfkuchárov býva od rána do večera, počas sviatkov, víkendov atď., logicky ju robí viac mužov. Ale nie je to tým, že by ženy boli menej kreatívne a šikovné. To určite nie.

Ale šéfkuchárka aj tak zostáva skôr výnimkou potvrdzujúcou pravidlo, že v profesionálnych kuchyniach zvyknú vládnuť muži. Nemávate niekedy pochybnosti, či ste sa svojim mužským kolegom dokázali vyrovnať?

Určite nie. Niektorí šéfkuchári napríklad nevedia piecť torty. Alebo nechcú. Majú na to cukrárov. Ja si vyrábam aj vlastné dezerty, viem robiť pizzu a hlavne varím. Keď robí pizzu muž, hovoria tomu v Taliansku pizza yolo. Ja, ako žena, by som mala byť pizza yola. Taký výraz sa však v Taliansku nepoužíva, neexistuje.

Tak vy ste pizza yola aspoň na Slovensku.

(smiech) Áno. Okrem toho, že som šéfkuchárka, tak som aj pizza yola. Aspoň neoficiálne.

A teraz sa už môžeme venovať vašim kuchárskym začiatkom. Aké boli?

My sme boli doma šiesti súrodenci a každý nejako pomáhal rodičom s domácimi prácami. Mali sme aj záhradu, kde sme pestovali zeleninu, aj ovocné stromy a kríky. Viničky, ringloty, maliny, jahody, jablká a všetko sme to museli oberať, načistiť a robili sme lekváre. Veľkú časť leta sme netrávili na kúpalisku, ale v záhrade a potom v kuchyni. Keď sa robili nedeľné obedy, ja som pomáhala mamke s varením pre celú rodinu. Tam som získala veľa praktických zručností a vedomostí. Tie mi dodnes nahrádzajú recepty z kuchárskych kníh. Poviem príklad. Odpaľované cesto. V plynovej rúre sa pečie pri 240 °C, ale v teplovzdušnej rúre sa musí piecť pri 175 °C. A to v recepte nebýva napísané. Ale od babky a mamky som sa to dozvedela.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Ram Yadav tu našiel nový domov, lásku a prácu snov: Bryndza a jazyk boli výzvou už od začiatku 02 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov
01 - Modified: 2024-10-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Oblbnúť mozog, vypnúť žiadostivosť: Je to forma psychického násilia, tvrdia odpadlíci od Svedkov Jehovových 02 - Modified: 2024-10-31 16:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Ondrej Kandráč: S manželkou nám odpovedali aj na intímne otázky 03 - Modified: 2024-10-31 12:00:00 - Feat.: - Title: Návhár Boris Hanečka: Poviem vám, prečo chodím dogabaný! 04 - Modified: 2024-10-31 11:37:07 - Feat.: - Title: Musí to ísť jednoduchšie! Revolúciu vo fotografovaní odštartoval George Eastman v maminej kuchyni 05 - Modified: 2024-10-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Zuzana Smatanová: Rozbila som sa na kúsky a zase poskladala nanovo. Je užitočné držať sa "na nule"
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
02. november 2024 00:03