StoryEditor

Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete?

02.11.2024, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
  • Ako jediná žena sa objavuje v rebríčkoch najlepších majstrov varešky v našej krajine.
  • Má malú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi a skvelé meno v gurmánskych kruhoch.
  • V článku, ktorý priniesol HN magazín v spolupráci s magazínom Téma sme sa rozprávali o varení, mužoch, podnikaní, jedlách a najviac o jej „talianskej“ ceste. Osobnej i profesionálnej.

Býva zvykom začať rozhovor v časovej osi, pekne od začiatku. Dnes však to pravidlo porušíme. Ako vnímate zaužívané tvrdenie, že muži varia lepšie ako ženy? Súhlasíte s ním?

Noooo, určite to nie je pravda. Veď aj doma väčšinou varia ženy a myslím si, že väčšinou dobre. Ale pravdou je, že muži bývajú fyzicky zdatnejší, silnejší, čo je v práci profesionálneho kuchára veľmi dôležitá požiadavka. To ich trochu zvýhodňuje. Naša práca je fyzicky, ale aj psychicky veľmi náročná. Ja si myslím, že práve z tohto dôvodu existuje viac šéfkuchárov ako šéfkuchárok. Platí ešte jeden argument, tým je starostlivosť o rodinu, čo býva zvyčajne na pleciach ženy. A keďže pracovný čas profesionálnych šéfkuchárov býva od rána do večera, počas sviatkov, víkendov atď., logicky ju robí viac mužov. Ale nie je to tým, že by ženy boli menej kreatívne a šikovné. To určite nie.

Ale šéfkuchárka aj tak zostáva skôr výnimkou potvrdzujúcou pravidlo, že v profesionálnych kuchyniach zvyknú vládnuť muži. Nemávate niekedy pochybnosti, či ste sa svojim mužským kolegom dokázali vyrovnať?

Určite nie. Niektorí šéfkuchári napríklad nevedia piecť torty. Alebo nechcú. Majú na to cukrárov. Ja si vyrábam aj vlastné dezerty, viem robiť pizzu a hlavne varím. Keď robí pizzu muž, hovoria tomu v Taliansku pizza yolo. Ja, ako žena, by som mala byť pizza yola. Taký výraz sa však v Taliansku nepoužíva, neexistuje.

Tak vy ste pizza yola aspoň na Slovensku.

(smiech) Áno. Okrem toho, že som šéfkuchárka, tak som aj pizza yola. Aspoň neoficiálne.

A teraz sa už môžeme venovať vašim kuchárskym začiatkom. Aké boli?

My sme boli doma šiesti súrodenci a každý nejako pomáhal rodičom s domácimi prácami. Mali sme aj záhradu, kde sme pestovali zeleninu, aj ovocné stromy a kríky. Viničky, ringloty, maliny, jahody, jablká a všetko sme to museli oberať, načistiť a robili sme lekváre. Veľkú časť leta sme netrávili na kúpalisku, ale v záhrade a potom v kuchyni. Keď sa robili nedeľné obedy, ja som pomáhala mamke s varením pre celú rodinu. Tam som získala veľa praktických zručností a vedomostí. Tie mi dodnes nahrádzajú recepty z kuchárskych kníh. Poviem príklad. Odpaľované cesto. V plynovej rúre sa pečie pri 240 °C, ale v teplovzdušnej rúre sa musí piecť pri 175 °C. A to v recepte nebýva napísané. Ale od babky a mamky som sa to dozvedela.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Ram Yadav tu našiel nový domov, lásku a prácu snov: Bryndza a jazyk boli výzvou už od začiatku 02 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov
01 - Modified: 2025-12-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Transformácia a predaj: ako sa PROXCOR prispôsobil kubánskemu trhu 02 - Modified: 2025-12-18 10:05:00 - Feat.: - Title: Únosy, mnohoženstvo i krvavé rituály: Ako vyzerali svadby v časoch našich predkov a čo z nich pretrvalo dodnes 03 - Modified: 2025-12-18 08:52:29 - Feat.: - Title: Závislosť od ruských energií je začarovaný kruh. Čím ste od nich závislejší, tým viac ste proruskí (ROZHOVOR) 04 - Modified: 2025-12-17 18:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Betka Ferencová: O Rómskych koreňoch, ambíciách i dravosti v šoubiznise 05 - Modified: 2025-12-16 09:10:00 - Feat.: - Title: Silák, ktorý privádzal ľudí do úžasu. Eugen Sandow trhal laná i železné reťaze, stál aj pri zrode kulturistiky
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. december 2025 04:28