Býva zvykom začať rozhovor v časovej osi, pekne od začiatku. Dnes však to pravidlo porušíme. Ako vnímate zaužívané tvrdenie, že muži varia lepšie ako ženy? Súhlasíte s ním?
Noooo, určite to nie je pravda. Veď aj doma väčšinou varia ženy a myslím si, že väčšinou dobre. Ale pravdou je, že muži bývajú fyzicky zdatnejší, silnejší, čo je v práci profesionálneho kuchára veľmi dôležitá požiadavka. To ich trochu zvýhodňuje. Naša práca je fyzicky, ale aj psychicky veľmi náročná. Ja si myslím, že práve z tohto dôvodu existuje viac šéfkuchárov ako šéfkuchárok. Platí ešte jeden argument, tým je starostlivosť o rodinu, čo býva zvyčajne na pleciach ženy. A keďže pracovný čas profesionálnych šéfkuchárov býva od rána do večera, počas sviatkov, víkendov atď., logicky ju robí viac mužov. Ale nie je to tým, že by ženy boli menej kreatívne a šikovné. To určite nie.
Ale šéfkuchárka aj tak zostáva skôr výnimkou potvrdzujúcou pravidlo, že v profesionálnych kuchyniach zvyknú vládnuť muži. Nemávate niekedy pochybnosti, či ste sa svojim mužským kolegom dokázali vyrovnať?
Určite nie. Niektorí šéfkuchári napríklad nevedia piecť torty. Alebo nechcú. Majú na to cukrárov. Ja si vyrábam aj vlastné dezerty, viem robiť pizzu a hlavne varím. Keď robí pizzu muž, hovoria tomu v Taliansku pizza yolo. Ja, ako žena, by som mala byť pizza yola. Taký výraz sa však v Taliansku nepoužíva, neexistuje.
Tak vy ste pizza yola aspoň na Slovensku.
(smiech) Áno. Okrem toho, že som šéfkuchárka, tak som aj pizza yola. Aspoň neoficiálne.
A teraz sa už môžeme venovať vašim kuchárskym začiatkom. Aké boli?
My sme boli doma šiesti súrodenci a každý nejako pomáhal rodičom s domácimi prácami. Mali sme aj záhradu, kde sme pestovali zeleninu, aj ovocné stromy a kríky. Viničky, ringloty, maliny, jahody, jablká a všetko sme to museli oberať, načistiť a robili sme lekváre. Veľkú časť leta sme netrávili na kúpalisku, ale v záhrade a potom v kuchyni. Keď sa robili nedeľné obedy, ja som pomáhala mamke s varením pre celú rodinu. Tam som získala veľa praktických zručností a vedomostí. Tie mi dodnes nahrádzajú recepty z kuchárskych kníh. Poviem príklad. Odpaľované cesto. V plynovej rúre sa pečie pri 240 °C, ale v teplovzdušnej rúre sa musí piecť pri 175 °C. A to v recepte nebýva napísané. Ale od babky a mamky som sa to dozvedela.
Zostáva vám 86% na dočítanie.