StoryEditor

Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov

11.05.2024, 00:00
  • Keď otváral prvú Viechu, Slováci ešte lokálne vína nepreferovali. On však vedel, že raz sa to zmení.
  • Vojtěch Záhorský pochádza z Prahy, svoj koncept však postavil na tom najživotaschopnejšom z bratislavských dejín. A ľudia to okamžite ocenili.
  • Prfedčítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Je to paradox. O Vieche sa hovorí ako o najautentickejšom bratislavskom podniku nadväzujúcom na dejiny jej vinárskej kultúry. A pritom ju vytvoril Čech žijúci v Modre. Aspoň ste vyštudovali čosi, čo súvisí s gastronómiou?

(Smiech). Nie, vyštudoval som ekonómiu zameranú na umenie, kultúru a komunikáciu na univerzite v Miláne. Pracoval som v niekoľkých podnikoch ako čašník – v Miláne aj Bratislave –, ale odvšadiaľ ma vyhodili (smiech).

Teda ďalší paradox. Ale študijný odbor nebol až tak úplne „mimo misu“.

V podstate nie. Vybral som si ho na základe mojej strednej školy – taliansko-českého gymnázia v Prahe. Mojím mládežníckym snom bolo pracovať ako produkčný. Na strednej škole som robil producenta džezovej skupine. Celé gymnázium som v podstate organizoval koncerty a zároveň divadelné predstavenia zhudobnenej poézie pre študentov zo základných škôl v Divadle Semafor.

A v rámci rodiny máte nejaké krčmové či gastronomické korene?

To veru nie, pochádzam z rodiny, ktorá je skôr z divadelného prostredia. Pradedko aj prastrýko boli herci Národného divadla, babička baletka.

Dá sa teda povedať, že máte v krvi cit pre komunikáciu a tvorenie atmosféry. Ako ste sa ocitli na Slovensku?

Na univerzite v Miláne som stretol svoju manželku Slovenku. Nepáčilo sa jej zostať žiť ani v Miláne, ani v Prahe, chcela sa vrátiť do Bratislavy, do Petržalky, hoci napokon sme sa presťahovali do domčeka v Modre. Tak som sa ocitol v roku 2008 v Bratislave. Prvá vec, ktorú podvedome robíte, keď ste v cudzom prostredí, je to, že sa začnete orientovať v priestore a čase, jednoducho povedané, že sa pozeráte doprava – doľava, do minulosti, ale trochu i do budúcnosti. Veľmi ma zaujímala odpoveď na otázku, v čom bola Bratislava slávna. Také Miláno bolo trebárs do 60. rokov minulého storočia plné mliečnych barov. Predstavte si, ako mladí Taliani po druhej svetovej vojne vo veľkom pili mlieko a jedli jogurty. Vždy ma zaujímalo prídavné meno, ktoré sa dá k mestu priradiť – ako stovežatá Praha. Čo by sa dalo priradiť k Bratislave?

Určite čosi súvisiace s Dunajom.

Áno, Dunaj je pre ňu dominantný. A je nádherný. Ale v tom čase som túto spojitosť ešte nedokázal vnímať. Manželka mi však povedala, že v Bratislave odjakživa existovali viechy – a to ma zaujalo. Nevedel som, čo to je, nikdy som o nich nepočul, tak som začal študovať knihy o bratislavskej histórii. Nadchlo ma, ako tu žili pokope štyri menšiny, každá používala iný jazyk, no všetky sa stretávali v tých viechach a zrejme čiastočne aj vďaka vínu si rozumeli. Tvoril som si v hlave takú v podstate romantickú podobu podnikov tej doby.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 02 - Modified: 2024-02-29 13:52:36 - Feat.: 0 - Title: Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe 03 - Modified: 2023-12-27 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Včelár Tibor Vargapál: Svet finančníctva ho zrazil na kolená, včely a med ho však zachránili
01 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete? 02 - Modified: 2024-10-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Oblbnúť mozog, vypnúť žiadostivosť: Je to forma psychického násilia, tvrdia odpadlíci od Svedkov Jehovových 03 - Modified: 2024-10-31 16:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Ondrej Kandráč: S manželkou nám odpovedali aj na intímne otázky 04 - Modified: 2024-10-31 12:00:00 - Feat.: - Title: Návhár Boris Hanečka: Poviem vám, prečo chodím dogabaný! 05 - Modified: 2024-10-31 11:37:07 - Feat.: - Title: Musí to ísť jednoduchšie! Revolúciu vo fotografovaní odštartoval George Eastman v maminej kuchyni
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. november 2024 00:02