Radek Kaiser, lekár, neurochirurg, fotografované pre časopis Téma FOTO: MAFRA/Michal Sváček
StoryEditor

Bolesti chrbta aj vyskočené platničky. Čo prináša revolúcia v chirurgii chrbtice a čo všetko sa dá operovať?

21.03.2025, 00:00
  • Ako neurochirurg so špecializáciou na chirurgiu chrbtice a periférnych nervov pôsobí v Univerzitnej nemocnici Oxford. „Oxford je spájaný s viac ako 70 nositeľmi Nobelovej ceny a deviaty rok za sebou je najlepšou univerzitou sveta.
  • Dostať sa na takú inštitúciu bolo pre mňa snom,“ hovorí pre magazín Téma RADEK KAISER (42), ktorý stál pri objave novej šance pre pacientov s nádorom chrbtice.
  • Článok o ním objavenej možnosti rekonštrukcie miechových koreňov u pacientov s nádormi v krížovej kosti vyšiel v Neurosurgery, jednom z najprestížnejších neurochirurgických časopisov na svete.
  •  
  • Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.

Ako ste sa dostali na prestížnu oxfordskú adresu?

Už v roku 2014, po šiestich rokoch vo Fakultnej nemocnici Kráľovské Vinohrady, som bol na ročnej stáži v Nottinghame, kde je známe centrum chirurgie chrbtice. Po návrate z Anglicka som nastúpil do Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe Střešoviciach, ale vždy som sa túžil ešte niekam pozrieť a získať skúsenosti zo svetovej medicíny. Keď som sa blížil k štyridsiatke, hovoril som si, že je to asi posledná možnosť niekam odísť. Na kongrese v Miláne jeden chirurg z Oxfordu spomenul, že budú vypisovať novú pozíciu chirurga chrbtice. A tak som sa skúsil prihlásiť a v pomerne náročnom výberovom konaní som uspel. Výhodou bolo, že som mal ešte platnú lekársku licenciu na prácu vo Veľkej Británii. Po brexite (vystúpenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie 31. januára 2020, pozn. red.) je totiž oveľa ťažšie dostať sa na miesto lekára do Spojeného kráľovstva. V roku 2023 som odišiel do Oxfordu.

image

Samovražedná vojna tela: Keď sa telo pomýli a vlastné zbrane obráti, nie na votrelca, ale proti sebe

Bolo pre vás angažmán v Oxford University Hospitals aj vedeckou výzvou?

Ako neurochirurg pôsobím v nemocnici na oddelení chrbtíc, ale patríme pod University of Oxford, čo je najlepšia univerzita na svete. Aj preto sú na nás z tohto hľadiska kladené veľmi vysoké nároky. A vedecká časť mojej práce zohráva tiež veľkú úlohu. Pomohlo mi, že som bol v Česku už docent, mám aj doktorát Ph.D. a za sebou bohatú výskumnú činnosť. Na to sa pozerali určite pozitívne.

Hralo rolu aj to, že pôsobíte ako vedecký pracovník Anatomického ústavu 2. lekárskej fakulty Karlovej univerzity?

Na základe predchádzajúcej spolupráce sme sa na tomto mojom pôsobení dohodli až po mojom odchode z Česka. Cieľom bolo prepojenie výskumu medzi Oxfordskou univerzitou a Karlovou univerzitou. Po pár mesiacoch po zapracovaní som sa dohodol s kolegami z Oxfordu a s profesorom MUDr. Davidom Kachlíkom, ktorý je prednostom Ústavu anatómie 2. lekárskej fakulty Karlovej univerzity, že vytvoríme medzinárodnú vedeckú skupinu nazvanú Oxford – Prague Spine and Nerve Research Group, ktorá sa zameria na výskum chrbtice a nervov.

Dá sa vo výskume chrbtice ešte niečo objavovať? Ešte stále nevieme o 32 až 34 stavcoch a 23 platničkách všetko?

Veľa nálezov na chrbtici je kontroverzných, keď máte päť chirurgov a päť názorov na liečenie jednej patológie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-11-07 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neurovedkyňa o Alzheimerovej chorobe: Ako sa rodí liek a ktorá tabletka je pre pacientov najväčšou nádejou? 02 - Modified: 2024-11-05 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zubár: Za čo (ne)môže genetika, ako veľmi je dôležitá zubná pasta a prečo by kola mala byť len na predpis? 03 - Modified: 2024-10-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Virológ: HIV sa šíri nenápadne, koronavírus bol prekvapením. Ktorá pandémia môže byť najhoršia?
01 - Modified: 2025-03-20 21:42:43 - Feat.: - Title: Český top bankár pre HN: Slovákov považujeme za priekopníkov. Inšpirujete nás pri eure aj PPP projektoch 02 - Modified: 2025-03-20 20:00:00 - Feat.: - Title: Nechcite vyhovieť VŠETKÝM: Psychologička Michaela Hofer Kubačková nám vysvetlila, ako si škodíme 03 - Modified: 2025-03-20 14:39:30 - Feat.: - Title: Pacienti sa dostanú na operáciu skôr. VšZP navýšila finančné limity jednodňovej chirurgii 04 - Modified: 2025-03-20 12:21:23 - Feat.: - Title: Mladí lekári prehovorili o svojich prvých službách v nemocniciach: Bolo to drastické, v škole nás na realitu vôbec nepripravili 05 - Modified: 2025-03-20 10:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Nela Pocisková: „Keby neboli deti, bola by som inde.“
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
21. marec 2025 00:03