Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 15-tisíc ľudí, ukázala, že menšie porcie nezdravého jedla nie sú až také zničujúce, ako sa kedysi hovorilo. Hlavne vtedy, pokiaľ sa kombinujú so stredomorskou stravou bohatou na ovocie, zeleninu, ryby a nerafinované potraviny, píše portál independent.co.uk.
Výskum sledoval 15-tisíc ľudí z 39 krajín sveta a zistil, že kým stredozemná strava sa spájala so znižovaním možnosti srdcového infarktu a mŕtvice, západná strava bohatá na sladkosti, sladené nápoje a smažené jedlá zatiaľ nebola spojená so žiadnym rizikovým ochorením.
Výskumníci z univerzity Auckland na Novom Zélande požiadali ľudí trpiacich stabilnou ischemickou chorobou srdca o vyplnenie dotazníka týkajúceho sa životného štýlu a liekov. V dotazníku zisťovali, ako často jedia určité skupiny potravín ako mäso, ryby, mliečne výrobky, celozrnné potraviny, ovocie, sladkosti, zákusky, vyprážané jedlo či sladené nápoje. Potom určili každému človeku skóre „stredozemnej stravy“ a „západnej stravy“ v škále 0-24.
Podľa štúdie uverejnenej v European Heart journal, keď sa k účastníkom vrátili po 3,5 roku, zistili, že 10,1 percenta z nich utrpelo mŕtvicu alebo srdcový infarkt, ale našli sa aj závažné kardiovaskulárne príhody medzi ľuďmi, ktorých skóre v rámci stredozemnej kuchyne bolo 15 alebo menej.
Profesor Ralph Stewart, ktorý štúdiu viedol, povedal, že nevidí žiadnu vhodnú koreláciu medzi vysokým skóre západnej stravy a zvýšeným výskytom srdcových chorôb. „Po zohľadnení všetkých faktorov, ktoré by mohli výsledky ovplyvniť, sme zistili, že vyššie skóre príjmu stredozemnej stravy súviselo so sedempercentným znížením rizika infarktu, mŕtvice alebo smrti pre kardiovaskulárne či iné príčiny u pacientov s už existujúcim ochorením srdca. Na rozdiel od toho, vyššia konzumácia západnej stravy nesúvisela so zvýšením nežiadúcich príhod,“ dodal.
To však neznamená, že ľudia môžu jesť nezdravé jedlo a nič sa im nestane, povedal profesor Stewart. Dodal, že je možno potrebné viac sa zamerať na zdravé jedlo ako na zastavenie jedenia zlého jedla. „Štúdia ukázala, že neexistuje dôkaz o nezdravosti potravín ako rafinovaných sacharidov, vyprážaných potravín, cukrov a zákuskov. Avšak, keďže posudzovanie bolo pomerne jednoduché, niektoré zlé vplyvy nemožno vylúčiť,“ dodal. Štúdia rovnako neposudzovala celkový príjem kalórií, čo je hlavným determinantom zdravotných problémov spojených s obezitou a nie sme tak schopní posúdiť dobré a zlé tuky. Nemožne preto ani priamo komentovať ich vplyv na zdravie.