StoryEditor

Začala sa sezóna vývarov: Jedným z nich je japonský kulinársky export, kult menom ramen

27.11.2021, 23:00
Vychádzajú o ňom špecializované magazíny, má svoje tematické múzeum aj televíznu šou a chlípu ho zákazníci v reštauráciách a bistrách po celom svete vrátane Slovenska.

Azda ani neexistuje človek, ktorý by nemiloval tanier dymiaceho vývaru s rezancami. A hádam každá kultúra má rezancovú polievku vo svojom repertoári – od vietnamského pho cez indonézsku soto ayam až po „židovský penicilín“, teda klasický slepačí vývar európskeho strihu.

​Jeden rezancový vývar má však medzi lahodnými polievkami postavenie úplného fenoménu: japonský ramen.

Tajomstvo šéfkuchára

Ako všetko japonské, aj ramen má svoje zákonitosti. Základom je silný vývar alebo širu, môže byť kurací so sójovou omáčkou (šóju), z bravčových a hovädzích kostí (tonkocu), zeleninový (jasai) alebo z malých sušených sardiniek (niboši) a morských rias (nori), na ten však mimo Japonska narazíte zriedka.

Podstatnou súčasťou je

tare – ochucujúca zložka, ktorá sa pridáva do vývaru a zahŕňa napríklad základnú soľ, ale tiež sójovú omáčku či miso pastu. Tare, podobne ako presná kompozícia vývaru, býva stráženým tajomstvom šéfkuchára....

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-01-22 17:35:02 - Feat.: 0 - Title: Cestoviny sú zbytočné, je to svinstvo: Taliani s nimi chceli skoncovať a vymazať ich z jedálnička 02 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky? 03 - Modified: 2021-01-15 13:49:37 - Feat.: 0 - Title: Kde sa vzal guláš či kura Marengo? Prejdite sa s nami záhadami gastronómie 04 - Modified: 2020-07-08 12:09:24 - Feat.: 0 - Title: Od medicíny po obsah špajze: Sladká história džemu
01 - Modified: 2025-12-21 09:45:24 - Feat.: - Title: Vizionár Štefan Ambrózy-Migazzi: Jeho ambiciózny projekt prežil dodnes, prečo ho náhle opustil nie je jasné 02 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 03 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 04 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 05 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. december 2025 21:35