Neviete ako sa má táto polievka správne jesť? Popíjate ju z taniera alebo krájate rezance? V japonskej kultúre to dokonca nie je slušné: "Keď jete polievku ramen, mali by ste si oddeliť rezance od polievky. Takto ukážete šéfkuchárovi, že k nemu máte rešpekt. Okrem toho to pomáha, aby sa rezance rýchlejšie ochladili a vy si potom nespálite jazyk," hovorí Shane Zhao, šéfkuchár v spoločnosti Isso, čo je sieť autentických japonských reštaurácií v Leeds. flickr.com
StoryEditor

Urýchľujú metabolizmus, zasýtia, spaľujú tuky: Tieto potraviny sú najlepším priateľom chudnutia

22.02.2022, 17:00
Autor:
ipip
Alfou a omegou chudnutia je pohyb a strava.

Ovplyvniť chudnutie vieme aj správnym výberom potravín. Niektoré z nich, a nemyslíme teraz len tie exotické, majú výnimočné vlastnosti. Dokonale zasýtia na niekoľko hodín, iné spaľujú nežiaduce tuky a ďalšie urýchľujú metabolizmus. Vo väčšine ide o potraviny, ktoré máme mnohí bežne doma, len ich potenciál nevyužívame.

V galérii si pozrite tie, ktoré vám budú pri chudnutí najviac prospešné:

​Druhým pilierom v ceste za zdravším vzhľadom je aj pohyb a zmeny v životospráve. Aby ste schudli bezpečne a udržali si úbytok v dlhšom horizonte, je nevyhnutné vykonať postupné, trvalé a prospešné zmeny. Alfou a omegou je pohyb a strava. Stravu sme si predstavili, teraz si pozrite drobné zmeny v životnom štýle.

"Je to jednoduché, treba sa hlavne ovládať," tvrdí Boris Bajer, odborník na stravovanie a dietológiu. "Nie sme predsa zvieratá. Dať si kúsok koláča, ale nie celý tanier. Porozprávať sa s niekým, ktorého som nevidel vonku na prechádzke a nie pred televíziou. Vybehnúť si raz za pár dní zľahka zacvičiť, hoci v kľude nie v takej vysokej intenzite a frekvencii ako bežne," hovorí.

A v tomto duchu sa nesú aj rady a hlavné body chudnutia a zdravej životosprávy, ktoré priniesol portál Medical News Today.

  • Cvičenie je kľúčovou súčasťou chudnutia. Dospelým sa odporúča 150 minút ľahšieho cvičenia týždenne, čo je v preklade znamená 30 minút denne, 5 dní v týždni.
  • Sústreďte sa na malé a zdravé zmeny. Nehypnotizujte číslo na váhe, samé sa nezmení. Malé ciele sa môžu zdať menej ohromujúce ako jeden veľký, ale nesú so sebou pocit progresu a nepredstavujú pre nás takú psychickú záťaž. Veď si len predstavte, že by ste si dali záväzok chodiť každý deň hodinu behať a z jedálnička úplne vylúčiť biele pečivo a sladké. Desivé, však? Ako sa hovorí, ponáhľajte sa pomaly.
  • Vyhnite sa deleniu potravín na „dobré“ a „zlé“. Vyberajte skôr tie výživné a doprajte si maškrty, ale s mierou.
  • Vyhnite sa nadmernému hladu. Pridlhé čakanie na jedlo vedie do bodu "vlčieho hladu" a môže vám sťažiť správne rozhodnutia pri voľbe jedla. V preklade: človek zje, čo mu príde pod ruku.
  • Plánovanie jedál vám pomôže s výberom zdravších alternatív.
  • Zapojte priateľov, rodinu a známych, aby vás v oblasti zmien podporili.
  • Poraďte sa s registrovaným dietológom. Poskytne vám informácie, ktoré vám pomôžu pri chudnutí a budú " šité na mieru".
  • Okrem výberu zdravých potravín a zotrvania v pohybe pracujte aj na tom, aby ste mali dostatok spánku a zvládali stres, tieto dva faktory totiž vo veľkej miere ovplyvňujú nielen zdravie, ale aj chudnutie.

01 - Modified: 2022-02-17 15:15:22 - Feat.: 0 - Title: Problém s wasabi či zázvorom: Špičkoví šéfkuchári radia, aké najväčšie chyby robíme pri japonskom jedle
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:06