StoryEditor

Tri tipy na raňajky, ktorými si predĺžite život

16.01.2016, 23:00

Jedlo je odjakživa tá najzázračnejšia medicína, doprajme preto svojmu telu to najlepšie. Prečo nezačať deň veľkou miskou plnou zdravej kaše. A nielen z ovsených vločiek, tá sa vám síce hneď tak neomrzí, ale je dobré vyskúšať aj ďalších favoritov, píše pre portál lidovky.cz Dagmar Heřtová. 

Vtip je v tom, že ak chceme jesť zdravo a vydržať, nemôžu byť raňajky stále rovnaké. Buďte kreatívni a popustite uzdu svojej fantázii. Skúste horúcu dávku pohánkovej či špaldovej kaše alebo siahnite po ovsených otrubách. Kombinujte ich s ovocím alebo ovocnými omáčkami, jogurtom, semienkami a medom. Priznávam, že niektoré kaše bez týchto pochutín môžu byť možno nudné, ale všetky sú veľmi zdravé.

Predĺžte si s vločkami život
Ovsené či iné obilninové kaše majú schopnosť predĺžiť váš život, tak aspoň hovorí jedna zo štúdií Harvardskej univerzity. Isté je, že skromne vyzerajúce ovsené vločky pomáhajú redukovať vysoký krvný tlak a znižujú cholesterol, nehovoriac o obsahu vitamínov (najmä vitamínu A) a minerálnych látok, obsahujú mimoriadne množstvo železa a vápnika. Prednosťou ovsených vločiek je vysoké množstvo vlákniny. Tieto celozrnné potraviny dokážu uvoľňovať energiu postupne a zasýtia vás na dlhší čas, čo je ideálne pre reguláciu chuti k jedlu.



Ako na vločky? Máčajte ich a kombinujte s vodou i mliekom
Ideálne sa kaša, napríklad tá z ovsených vločiek, má variť. Mala by sa povariť niekoľko minút s vodou, mliekom, alebo obomi, vždy za stáleho miešania, kým nedosiahneme tú správnu krémovú konzistenciu. Ak vločky cez noc namočíme, výsledok je ešte pôsobivejší. V rannom zhone však rovnako dobre poslúži mikrovlnná rúra, ideálny pomocník, keď máte ráno zalepené oči. Pár minút na zahriatie misky plnej kaše sa oplatí obetovať. Stačí štipka morskej soli a dochutiť obľúbenými prírodnými sladidlami, ktorými sú med, javorový alebo ryžový sirup, poprípade zlatý sirup. Ak použijete aj škoricu, jej sladko teplá chuť kašu skvele doplní. Ak nemáte doma čerstvé ovocie, stačia vopred namočené hrozienka alebo lyžička dobrého džemu. Ideálne sú tiež zmrazené ovocné zmesi a ovocie z vašej úrody, stačí ich len zahriať na panvici a kašu touto ešte teplou ovocnou omáčkou poliať.

Vyskúšajte tiež vločky pohánkové, špaldové, ale napríklad aj jačmenné. Sú zaujímavé svojou štruktúrou i chuťou. Ich príprava a doba varu sa môžu líšiť, ale len nepatrne. Na ovsené a pohánkové vločky stačí väčšinou 5-7 minút na platni, v mikrovlnnej rúre potom len minúta - dve. Niektoré instantné produkty z vločiek sa len zalejú vriacou vodu a nechajú odstáť. Vločky sú totiž upravené (nie chemicky!), aby ich príprava bola ľahká. A ak svoju rannú kašu chcete povzniesť ešte vyššie, pre zvýraznenie chute pár vločiek opečte nasucho na panvici, odmenia sa vám hlbšie orieškovou chuťou.

Tri tipy na originálne raňajky nájdete vo fotogalérii

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:52