StoryEditor

Toto sú varovné znamenia, že vám chýbajú vitamíny a živiny

15.10.2015, 00:00

Pre správne fungovanie nášho organizmu sú nevyhnutné vitamíny a ďalšie životne dôležité živiny. Ak nám chýbajú, časom sa to odrazí na našom zdraví. Napríklad tak, že začneme mať problémy s imunitou či psychikou, píše portál idnes.cz.



Dostatok vitamínov je pre zdravie absolútne kľúčový a nedostatok čo len jediného môže ohroziť fungovanie celého organizmu. Zvýšený príjem vitamínov je potrebný v prípade nadmernej námahy, pri chorobe a pri zvýšenej telesnej či duševnej záťaži.

Ak nám vitamíny alebo minerály chýbajú, skôr alebo neskôr sa to na našom organizme nejako prejaví. Či už nenápadnými príznakmi, ako sú únava či znížená obranyschopnosť organizmu, alebo prepuknutím nejakej choroby.

Rozpoznanie deficitu niektorej látky v tele nie je často zrejmé na prvý pohľad a niekedy sa o ňom dozvieme, až keď sú zmeny v organizme nevratné.



Najčastejšie nám chýba vitamín C (doporučená denná dávka - DDD je 60 mg) a vitamín B9 (kyselina listová, DDD 0,2 mg), upozorňuje výživová poradkyňa z Lekárskeho domu na Prahe 7 Lenka Hušnerová. A dodáva, že problém je tiež s vitamínmi rozpustnými v tukoch (A, D, E a K), ktoré si telo samo nedokáže vyrábať v dostatočnom množstve.

„Zvlášť v zime nám chýba práve vitamín D (DDD 300 - 600 IU). Je preto potrebné dodávať ho telu práve stravou alebo vo forme doplnkov stravy. Ale pozor na predávkovanie. Nedostatok vitamínov je potrebné vždy konzultovať s lekárom a prípadne si nechať urobiť aj krvné vyšetrenie,“ radí Hušnerová. Lekár potom môže odporučiť vhodné suplementy vitamínov a minerálov. „Čo sa týka minerálov, najčastejšie sa stretávame s chýbajúcim vápnikom, horčíkom, jódom a železom,“ vypočítava poradkyňa.



Väčšinu vitamínov možno telu dodať len vďaka pestrej a vyváženej strave bez nutnosti doplnkov stravy. „To znamená zamerať sa hlavne na lokálne a sezónne potraviny a zaradiť do jedálnička dostatok ovocia, zeleniny a strukovín. Ďalej tiež chudé mäso, ryby, orechy, semienka, celozrnné výrobky a kyslé mliečne výrobky. Dalo by sa aj povedať, že práve kvalitná strava je liekom na každej trápenie. Ideálne je preto dodávať telu potraviny v čo najčerstvejšej forme,“ nabáda Hušnerová. Doplnky stravy sa podľa nej hodia vo chvíli, keď je jasne preukázaný nedostatok niektorých vitamínov a minerálov.

„Je totiž možné sa jednotlivými mikroživinami predávkovať. Niektoré potom môžu byť pre telo i toxické. Preto je vždy potrebné dodržiavať dávkovanie dané výrobcom,“ uzavrela výživová poradkyňa Lenka Hušnerová.


Vo fotogalérii nájdete, ako sa prejaví nedostatok niektorých dôležitých živín na našom tele.
 

01 - Modified: 2007-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lukašenko stavil na jadro
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:09