Pri nákupe potravín očakávate, že za svoje peniaze dostanete kvalitu. Bohužiaľ, zdanie niekedy klame. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Nákupu zeleniny a ovocia sa poobedete vyhnite. Čím sa riadiť, aby sme zachovali ich kvalitu a ušetrili?

08.06.2023, 15:30
  • Boli časy, keď stáli uhorky, paradajky, papriky alebo jablká doslova pár korún.
  • Dnes patria skôr medzi drahší tovar. Je preto dôležité, aby ste pri ich výbere dbali na to, aby ste nekúpili niečo, čo rovno vyhodíte do koša – a s ním aj vaše peniaze.
  • Prípadne kvalita výrobku ani zďaleka nezodpovedá cene.
  • Ako teda správne vyberať, aby ste sa pri výbere jednotlivých druhov zeleniny a ovocia „nespálili“?

Pri nákupe potravín logicky očakávame, že za svoje peniaze dostaneme príslušnú kvalitu. Bohužiaľ, zdanie niekedy klame. V prípade ovocia a zeleniny ide doslova o stávku v lotérii. Žiadny z plodov, teda pokiaľ nie sú balené vo fólii, nemá etiketu o dátume spotreby. Preto sa musíte chtiac či nechtiac spoliehať na svoj zrak, hmat a čuch. 

Tunajšie plodiny sa v obchodoch objavujú pomenej, väčšinu totiž tvorí tovar z dovozu. To znamená, že majú za sebou nielen poriadny kus cesty, ale museli „zvládnuť“ aj skladovanie, ktoré má zaručiť, aby sa ovocie a zelenina dostali na pulty obchodov „ako čerstvé“.

Čo teda môžete robiť, aby ste si medzi nimi vybrali tie najlepšie kusy si prečítajte v článku, ktorý priniesol portál iDnes.cz

Nakupujte ráno

Čerstvosť ovocia a zeleniny vo veľkej miere závisí aj od toho, kedy ju v priebehu dňa kupujete. Najvhodnejší čas je skoro ráno, obchodníci vtedy vykladajú to najčerstvejšie z ponuky. Horšie je to večer, v regáloch sa už nachádzajú nechcení „odpadlíci“, ktorí celý deň stáli v regáloch. Ak nechcete byť tými, ktorí budú jesť a variť zo „zvyškov uplynulého dňa“, radšej si ráno privstaňte.

Kupujte „vráskavé“ paradajky

Vrásky nie sú prejavom staroby len u ľudí, ale aj u staršieho ovocia a zeleniny. Predajcovia veľmi dobre vedia, že takéto plody nevyzerajú dvakrát lákavo, preto ich predávajú za nižšiu cenu. Ak ste ich však našli, pokojne si ich hoďte do košíka.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 72% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-21 07:22:03 - Feat.: 0 - Title: Tréner označil najhoršiu potravinu, ktorá vám bráni schudnúť. Kvôli nej sa jedlo netrávi, ale mení na tuk 02 - Modified: 2022-07-17 07:15:13 - Feat.: 0 - Title: Tichý zanášač našich ciev. Ako poraziť zvýšený cholesterol 03 - Modified: 2022-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Genetička: Čo všetko nám o zdraví, talente, chuti či povahe prezradí test DNA?
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 05 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:20