StoryEditor

Čím sa v reštauráciách strápňujeme? Známi šéfkuchári prezradili najväčšie prešľapy Slovákov

28.04.2023, 11:54
  • Slušné správanie by malo byť súčasťou nášho života, opak je však často krutou pravdou.
  • Príkladom sú aj zážitky našich šéfkuchárov, ktorí správanie zákazníkov poznajú "z prvej ruky".
  • S redakciou HN sa podelili o chyby a prešľapy slovenských zákazníkov.
  • O ktoré ide, si prečítajte v nasledujúcom článku.

Miloslav Pabiš, šéfkuchár v troch reštauráciách, známy z televíznych obrazoviek

image

Miloslav Pabiš, šéfkuchár SNÍMKA: Ondrej Bobek/kávičkári.sk

  • Povýšenecké správanie

"Jeden z najpoužívanejších ´prešľapov´ je otázka typu:  ´Je tu majiteľ?´ (často majiteľa zákazník priamo menuje) v drvivej väčšine to zároveň slúži aj ako pozdrav. Paradoxne, mylne si tento človek myslí, že týmto mu bude venovaná nadpriemerná pozornosť," priznáva na úvod známy slovenský šéfkuchár Milo Pabiš.

Pripomína, že obsluhujúci personál pristupuje rovnako svedomito a profesionálne ku každému zákazníkovi, bez ohľadu na to, koho kto pozná. Ďalším „skvostom“ je podľa neho oznámenie pri usádzaní sa v znení: „My sa ponáhľame“, čo protirečí samotnému zákazníkovi. "Každý vie, že výber, príprava aj konzumácia jedla vyžaduje čas, a preto je na uvážení zákazníka, ktorý druh gastroprevádzky si vyberie ak je v časovom sklze."

Milo Pabiš

Jeho tvár ste okrem iného mohli vidieť v Teleráne, jedlá zase ochutnať až v troch podnikoch: v Korze na Hviezdoslavovom násmestí v Bratislave, v reštaurácii 19th hole v Golfovom klube Borša a najnovšie aj v SPILKE beer & restaurant. Je známy z televíznych obrazoviek, divákom približuje umenie gastronómie v Teleráne, na Markíze či v RTVS.

Šéfkuchár Milo Pabiš pracoval v Írsku, Mexiku, varil francúzsku, európsku, celosvetovú kuchyňu, inšpiruje sa v škandinávskej kuchyni. Vo varení hľadá stále niečo nové.

  • Požiadavky na jedlo

Situácia s nepochopením na strane zákazníka nastáva podľa jeho slov aj pri banalitách. "Povedzme taký uhorkový šalát. Mnoho reštaurácií ho neponúka, je nahradený menej všednými variáciami, ktoré nie sú tuctové, ale zamerané na spoznávanie nových chutí a kombinácií. Zákazník to však zhodnotí slovami (niekedy až drzo): ´To nemôžete skočiť do obchodu a uhorku kúpiť?´ Odpoveď obsluhy býva - nie. Nie drzo, alebo z neochoty, jednoducho v čase obedov na to nie je priestor, personál ani čas v kuchyni, ktorá drží svoje pracovné tempo."

Šéfkuchár podotýka, že podávanie samotného šalátu nie je len o zakúpení uhorky, ide o čas prípravy nálevu a podobne. Tento úkon by podľa neho aj nabúral chod a spomalil povedzme výdaj jedla pre ďalšie stoly.

  • Spôsob platenia

Pri väčších skupinách nastáva problém, ak sa po konzumácii platiaci rozhodnú pre rozdelenie účtu. „Personál, ktorý vopred nie je na túto skutočnosť upozornený, sa dostáva do časového vypätia aj pod tlak, lebo väčšinou takto ostanú vždy nejaké skonzumované položky, ku ktorým sa nik nehlási. A samozrejme na túto situáciu môžu doplatiť aj ostatné stoly, ktorým sa môže predĺžiť čas obsluhy,“ upozorňuje šéfkuchár Miloslav Pabiš.

„Obsluha s ktorou prichádzame do styku je tu pre vás. Ponúkne vám služby najvyššej kvality. Ak vám poradí, upozorní vás alebo nasmeruje inak, je to vždy preto, lebo vie aké procesy sú za oponou a prioritne sa snaží vždy o to, aby váš servis bol rýchly, chutný a boli ste s ním spokojný,“ dodáva na záver úspešný slovenský šéfkuchár.

01 - Modified: 2022-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Nomy pre Prečo nie?!: Najťažšie je stále hľadať inšpiráciu a mať otvorenú myseľ 02 - Modified: 2022-07-23 06:50:45 - Feat.: 0 - Title: Cola za 13 eur, burger za 30 a lehátko za 500. Ibiza šokuje turistov extrémnymi cenami 03 - Modified: 2022-07-09 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Známi šéfkuchári radia, ako si v kuchyni poradiť s infláciou: S týmito zaručenými tipmi ušetríte najviac 04 - Modified: 2022-06-12 15:35:03 - Feat.: 1 - Title: Šéfkuchár Záhumenský: Na Slovensku máme reštaurácie, ktoré si zaslúžia Michelinovu hviezdu. V Taliansku som sa najlepšie najedol v bistre
01 - Modified: 2024-11-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Domov prešporských múz. Divadelnú budovu postavilo mesto za rok, kvôli tragédii museli najprv upraviť projekt 02 - Modified: 2024-11-23 09:43:35 - Feat.: - Title: Ako vyriešiť firmám návratnosť fotovoltiky 03 - Modified: 2024-11-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Ficovi už neprekáža, že o koaličných problémoch sa vie 04 - Modified: 2024-11-22 12:39:34 - Feat.: - Title: Srbsko je pripravené vstúpiť do EÚ, prekážkou je dvojaký meter, vyhlásil Fico v štátnej srbskej televízii 05 - Modified: 2024-11-22 09:22:58 - Feat.: - Title: Pred 30 rokmi podpísali Slovensko a NATO program spolupráce s Partnerstvom za mier
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. november 2024 18:18