Čipsy (HN magazín) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Chrumkavá pochúťka z trucu: Aké boli dejiny čipsov a kto bol ozaj tým prvým, kto ich vynašiel?

10.09.2023, 00:00

Napriek odporúčaniam nutričných odborníkov či lekárov sú tým prvým, po čom sa zapráši, keď nachystáte pre priateľov či rodinu malé posedenie. Sú vo svojej podstate absolútne jednoduché a návykové zároveň. Ak neodoláte a siahnete po zemiakovom lupienku, nikdy nezostane len pri jednom.

Dodnes patria k jedným z najpredávanejších snackov a okrem základne klasiky (teda nič len lupienok, soľ a olej) sú k dispozícii nespočetné príchute vrátane pre našinca takých nepochopiteľných ako ocot. No podobne ako ďalšia zemiaková pochúťka – hranolčeky – aj o prvenstvo a prapôvod lupienkov alebo čipsov, ak chcete, sa zvádzajú ľúte boje.

I keď možno nie až také ľúte ako pri „hranolkách“, na ktoré si do krvi nárokujú tak Belgičania, ako aj Francúzi (ba dokonca Američania). Tak ako to vlastne s tými zemiačkami bolo?

Z lovca kuchárom

Keď sa 15. júla 1824 v Saratoge narodil malý George Speck, rozhodne to nevyzeralo, že by jeho osudom malo byť varenie. Narodil sa do zmiešanej rodiny – mama pochádzala z kmeňa Hurónov, otec bol zas Afroameričan, čo Georgeovi i jeho súrodencom prepožičalo zaujímavé črty.

Obe tieto skupiny obyvateľov však patrili v tom čase v Spojených štátoch k tým najchudobnejším a zo strany „bielych“ aj k podceňovaným a utláčaným. Detstvo nemal ľahké, otec nemal stabilné zamestnanie, pre zranenie chrbta totiž nemohol vykonávať ťažšie práce.

Zato však rád podnikal rôzne „pestvá“ ako drobné krádeže a výtržnosti, vďaka čomu odčerpávali pokuty z už aj tak napätého rodinného rozpočtu. Po jednom incidente ho uznali dokonca za vinného z napadnutia s úmyslom zabiť, za čo si odsedel desaťročný trest.

Je tiež možné, že agresivitu si vybíjal aj na rodinných príslušníkoch. Nemožno sa čudovať, že Georgea to ťahalo von, do lesov v okolí jazera Saratoga, kde lovil zver a ryby nielen na vylepšenie jedálnička, ale i na predaj.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 69% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úskalia bryndze: Otázniky, obavy aj fakty okolo nášho národného syra 02 - Modified: 2023-06-12 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: K liečeniu bylinami sa pridávala mágia: Prečítajte si o tajomstvách slovenského bylinkárstva 03 - Modified: 2023-03-09 12:22:01 - Feat.: 0 - Title: Pizza a špagety nemajú pôvod v Taliansku, ani hamburger v USA. Viete, ako vlastne vznikli? 04 - Modified: 2023-02-25 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Znovuzrodenie klasickej a poctivej šišky: Poznáte zákutia tejto fašiangovej lahôdky?
01 - Modified: 2025-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Roman Neradný: Camino mi ukázalo, aký vplyv majú masmédiá. Doma žijeme v matrixe, kde sú hodnoty pokrivené 02 - Modified: 2025-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Ikonickú kaviareň chcú otvoriť už v lete. Jeden zo záujemcov o priestor si to napokon rozmyslel 03 - Modified: 2025-02-19 09:15:26 - Feat.: - Title: Chudnutie po tridsiatke je ťažšie, ale ide to. Stačí len dodržiavať tieto jednoduché pravidlá 04 - Modified: 2025-02-18 15:01:16 - Feat.: - Title: Jednu Miu Khalifu a kožený bičík. Pizzeria v Šamoríne pomenovala jedlá podľa po*noherečiek, ponúka aj hračky pre dospelých 05 - Modified: 2025-02-17 10:26:21 - Feat.: - Title: Na Slovensko prichádza konkurencia pre McDonald’s a KFC. Vieme, kde otvorí prvé dve prevádzky
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. február 2025 07:51