Nech už je u vás dominantná akákoľvek chuť, podstatné je, aby ste si ju dokázali užiť. A to sa deje, ak sa na jedlo tešíte. To je vtedy, ak sa vám jeho konzumácia nespája s pocitmi viny. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Ako sa vyznať v našich chutiach: Čo nám telo signalizuje prostredníctvom jedla?

20.06.2024, 07:30
  • Evolúcia nás obdarila chuťou, aby pre nás zachovávanie života bolo rozkošou.
  • A nie jednou, ale rovno piatimi, ak teda berieme do úvahy aj nedávno etablovanú umami.
  • Svedčia nami preferované chute však aj o niečom viac než len o vkuse? A čo znamená, keď sa nám náhle zmenia?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Na počiatku boli voda a cukor. Plávaním v roztoku z nich zloženého – odborne nazývanom plodová voda – každý jeden z nás strávil celý svoj prenatálny život. A už vtedy sa nám tejto sladkej látky málilo, čo dokazujú pozorovania po pridaní sladkého roztoku do plodovej vody.

Dieťatko vtedy zvyšuje frekvenciu prehĺtania a neraz na sladkú chuť reaguje aj mimikou odrážajúcou uvoľnenie. Či dokonca až úsmevom. Nielenže sa teda s chuťou na sladké rodíme, sme s ňou už počatí. Sladké je materské mlieko, ako aj každý iný bohatý a bezpečný zdroj energie.

Inými slovami, v prírode nenájdete potravinu, ktorá by človeka mohla ohroziť, a zároveň chutila sladko. Z toho istého dôvodu sa najťažšie adaptujeme na horkú chuť, ktorá často poukazuje na prítomnosť toxických látok. Mimochodom, niektorí si ju neobľúbia nikdy.

Časť populácie má na ňu totiž dokázateľne zvýšenú citlivosť, v dôsledku čoho častejšie odmietajú kávu, pivo či čokoládu s vysokým obsahom kakaa. Rovnako je dokázané, že so stúpajúcim vekom naša náklonnosť k sladkému klesá, predovšetkým v mužskej časti populácie.

No a v starobe sa k nej zas vraciame. Vo vyššom veku sa totiž zhoršuje vnímavosť voči horkej a kyslej chuti, čo môže byť ešte umocnené chronickými ochoreniami a užívaním väčšieho množstva liekov. Mladší dospelý a stredný vek by mal byť z čisto fyziologického hľadiska voči sladkej chuti – a teda i potravinám s ňou spojeným – pomerne rezistentný.

Akurát že nie je. Čo všetko môže naša túžba po tejto chuti signalizovať a čo znamená, ak preferujeme nejakú inú? Do akej miery môžeme telu v oblasti týchto náklonností dôverovať a do akej sa mať pred nimi na pozore?

Volanie po cukre

Hneď na úvod vás – ako už mnohokrát – sklameme. Ide totiž o oblasť, v ktorej sa mimoriadne ťažko zovšeobecňuje. O tom, že telo nám prostredníctvom chuti čosi signalizuje, niet pochýb. Naše „čitateľské“ schopnosti v tomto smere sa však dosť líšia, každý z nás má totiž inak vyvinutú takzvanú interocepciu, čiže schopnosť „cítiť sa zvnútra“, vnímať svoje vnútorné telesné prostredie. A teda i to, či je naša chuť na sladké odrazom únavy, smútku alebo nedostatku zložitých sacharidov či bielkovín.

Ako vitamíny a minerály ovplyvňujú chuť a príjem potravy

Vitamín B1 (tiamín)
Má dôležitú úlohu v metabolizme sacharidov, jeho nedostatok u dospelých osôb sa prejavuje nechutenstvom, narúša aktivitu niektorých enzýmov v mozgu a môže spôsobovať poruchy pamäti, apatiu, emočné prázdnotu. Najťažšie formy jeho nedostatku sú známe pod názvom ochorenie beri-beri (ide o poruchy nervovosvalového aparátu).

Vitamín B6 (pyridoxín)
Podieľa sa na metabolizme aminokyselín, v GABA systéme (GABA, kyselina gama-aminomaslová, je to dôležitý neurotransmiter), v metabolizme nukleových kyselín, bielkovín, lipidov a i. a tým sa nepriamo podieľa aj na regulácii príjmu potravy a chuti do jedla.

Kyselina pantotenová
Má kľúčový význam v metabolizme, jej metabolicky aktívna forma koenzým A je potrebná na syntézu tukov a pri ďalších dôležitých metabolických procesoch. Jej dlhodobý nedostatok v potrave vedie k nechutenstvu u pokusných zvierat.

Vitamín H (biotín)
Má účinok na celkový metabolizmus, jeho nedostatok vyvoláva nechutenstvo a kožné zmeny.

Vitamín PP (niacín).
Má tiež účinok na celkový metabolizmus, je zložkou koenzýmov NAD a NADP. Jeho nedostatok sa prejavuje nechutenstvom, bolesťami hlavy a kožnými zmenami.

Vitamín A
Je rozpustný v tukoch, jeho nedostatok sa prejavuje šerosleposťou,
poruchami kože a slizníc. Porušuje tiež rozlišovanie chuťových kvalít a vedie k strate chuťových preferencií (u zvierat). Jeho nadmerný prísun môže vyvolávať nechutenstvo, poruchy rastu a podráždenosť.

Horčík
Zapája sa do metabolizmu sacharidov a bielkovín a uplatňuje sa
v tele v niekoľkých biologických reakciách. Má aj regulačnú úlohu pri prenose nervových vzruchov a má vzťah k obsahu sérotonínu v mozgu – pri jeho nedostatku klesá obsah sérotonínu. Jeho úloha v riadení príjmu potravy je teda v pôsobení na hladinu sérotonínu

Železo
Jeho nedostatok môže mať tiež nepriaznivý vplyv na činnosť mozgu a
tým na príjem potravy a chuť, pretože narúša metabolizmus sérotonínu.

Zinok
Je nevyhnutný pre vývoj neurónov a využitie bielkovín, pokles jeho
koncentrácie v sére bol objavený u ľudí s poruchami vnímania chuti.

Chróm
Uplatňuje sa pri využití glukózy; niektorí výrobcovia výživových doplnkov uvádzajú, že pomáha znižovať chuť na sladké, ale tento účinok je sporný, na niektorých ľudí môže pôsobiť úplne opačným spôsobom.

„Nutkavá potreba jesť niečo sladké môže mať príčinu v jedálničku, keď sa v snahe o jeho ozdravenie vyhýbame napríklad sacharidom,“ hovorí pre Lidové noviny nutričná špecialistka Věra Boháčová. „Tým však telo okrádame o najdôležitejší energetický substrát. Na sacharidoch funguje naša pohybová a mentálna aktivita, takže keď telo vyčerpáme, potrebuje energiu a komplexné sacharidy už potom nestačia, je potrebná rýchla energia, takže siahneme po niečom sladkom.“

Nutričná terapeutka Veronika Pourová súhlasí: „S čím sa v praxi u klientov stretávame najčastejšie, sú chute na sladké v popoludňajších hodinách v pauze medzi obedom a večerou. Príčinou môže byť nevhodná skladba predchádzajúcich jedál, vynechanie raňajok alebo prílohy pri obede, ale aj chýbajúci olovrant. Chuť na sladké môže znamenať jednoducho to, že sme hladní, a často pomôže, keď jedálniček vyvážime.“ Veľmi často v súčasnej strave absentuje dostatok vlákniny či bielkovín.

Chuť na sladké však môže byť jednoducho len návyk – podobne ako v prípade kávy – a podľa odborníkov má zväčša psychický základ.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 27% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slané nástrahy pre naše telo: Ako nájsť rovnováhu a prečo nie dobré soliť tou himalájskou? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
01 - Modified: 2024-08-14 09:30:00 - Feat.: - Title: Talianom došla trpezlivosť. Zverejnili zoznam najhorších prísad, ktoré vo svete ľudia dávajú na pizzu 02 - Modified: 2024-08-12 13:40:42 - Feat.: - Title: Boli sme úplne najhorší v rakovine hrubého čreva, jeme príliš bravčového, varuje lekár. Ako sa tomu vyhnúť? 03 - Modified: 2024-08-12 09:05:00 - Feat.: - Title: Ak sa dozviete, že som zmizol, neverte, že som mŕtvy. Saint-Exupéryho nezlomila žiadna z osobných drám 04 - Modified: 2024-08-12 08:57:27 - Feat.: - Title: Recept na dokonalý domáci kečup, ktorý chutí ako od babičky a nesklame! 05 - Modified: 2024-08-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchár Ram Yadav tu našiel nový domov, lásku a prácu snov: Bryndza a jazyk boli výzvou už od začiatku
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. august 2024 23:14