StoryEditor

Vinár a vinohradník Marek Rariga: Pod desať eur kvalitné víno nečakajte

01.01.2023, 08:00
  • V pivnici i vinici sa pohybuje odmala. A rád.
  • Ako vidí Marek Rariga budúcnosť slovenského vinárstva a vinohradníctva a prečo je rizling, na ktorý sa orientuje, považovaný za kráľovskú odrodu?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Aké boli tie tohtoročné oberačky? Viacerí vinári mi spomínali, že extrémne hektické.

Oproti minulému roku asi trochu áno. Pekné dni v zbere striedali dažde. Úroda bola však aj napriek letnému suchu lepšia. S oberačkami sme začali koncom augusta a skončili sme až 2. novembra s cabernetom sauvignon. Takže to bolo celkom dlhé. Práve minulý týždeň sme ho ako posledný lisovali.

Kdesi som čítala, že vy ste počas pandémie paradoxne naberali zamestnancov.

Áno. A to bola veľmi dobrá voľba, hoci najprv sme sa trošku zľakli, čo bude ďalej. Počas pandémie sa trh zmenil. Znížil sa počet distribútorov, skončilo viacero gastro prevádzok, takže bolo treba nájsť koncových zákazníkov – tých privátnych. A na to bolo treba oveľa viac času, ktorého sme až tak nemali, keďže väčšinou sme v pivnici alebo vo vinohrade.V tomto nám nový zamestnanec veľmi pomohol.

Je niečo, čo v rámci vašej firmy pandémia zmenila?

Počas pandémie bolo zmenené všetko, ale už je to opäť ustálené. Bolo to najmä o tom, že sme sa museli naozaj oveľa viac snažiť v predaji. Pomaly sme však už aj zabudli na to, že nejaká pandémia bola.

Ste rodinné vinárstvo a vinohradníctvo, vy sám v podstate ste pokračovateľom svojho otca. Vyrastali ste s tým, že firmu raz preberiete?

Áno. Odmalička som sa pohyboval vo vinohrade i v pivnici, takže tú robotu som sa naučil a ovládal.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-16 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Milo Pabiš: Pôvodná slovenská kuchyňa má oproti zahraničným obrovský potenciál 02 - Modified: 2022-11-26 05:55:49 - Feat.: 0 - Title: Tanečník a choreograf Miguel Méndez: Žijem tu 37 rokov, ale keď som prišiel, Slováci sa ľúbili viac 03 - Modified: 2022-11-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sociológ Miloslav Bahna: Náš pohľad na Čechov je skreslený
01 - Modified: 2024-05-27 14:47:49 - Feat.: - Title: Tomáš pomáha na Kostarike chrániť zvieratá: Je to súboj medzi miliardovými investíciami a veľrybami, hovorí 02 - Modified: 2024-05-27 09:25:00 - Feat.: - Title: Srdečné pozdravy z Hornej Volty. Ako sa s koncom európskych kolónií menili názvy štátov 03 - Modified: 2024-05-26 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Falafel je modlou vegetariánov, údajne ho jeme už tisíc rokov. Aká je jeho skutočná história? 04 - Modified: 2024-05-26 10:00:00 - Feat.: - Title: Tanečníci trénujú aj dvanásť hodín, dodržiavajú prísne rutiny, prezradil pre Brainee kreatívny riaditeľ Lord of the Dance 05 - Modified: 2024-05-25 10:05:00 - Feat.: - Title: Čo sa jedlo v stredoveku: V chalupách kaše, na hradoch pávy i bobry. Kurča bolo zriedkavosťou, lososa nechceli
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. máj 2024 23:31