StoryEditor

Zuzana Pelaez, Slovenka žijúca v Južnej Amerike: V Kolumbii žijeme ako milionári bez miliónov

19.10.2024, 00:00
  • Už štvrtý rok žije v meste, ktoré si nielen našinec spája s drogovým dílerom Pablom Escobarom.
  • Ona sa však v Medellíne cíti bezpečne, prijato, ako na dedine.
  • Čím jej Kolumbia pripomína Slovensko a ako obohacuje tunajšiu gastronómiu – aj o tom sme debatovali so Zuzanou Pelaez.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Zobrali ste si za muža Kolumbijčana – no to automaticky neznamená, že sa človek do tejto krajiny aj presťahuje. Ako sa to zrodilo u vás?

Stretli sme sa v Londýne, kde sme obaja učili. Spočiatku sa nám tu žilo dobre, no keď sa nám narodilo dieťa, začali sme pociťovať izoláciu. Nemali sme v blízkosti starých rodičov ani komunitu či priateľov, na ktorých by sme sa mohli obrátiť v prípade núdze. Cítili sme, že naše dieťa potrebuje zázemie.

image

Šéfkuchár Ram Yadav tu našiel nový domov, lásku a prácu snov: Bryndza a jazyk boli výzvou už od začiatku

Prečo padla voľba na Kolumbiu, a nie Slovensko?

To neprichádzalo do úvahy, manžel mrzne už pri pätnástich stupňoch (smiech). Kolumbiu som navrhla vlastne ja. Muž tam má silné rodinné zázemie, tak som povedala – poďme to risknúť.

Aký ste s jeho rodnou krajinou mali dovtedy kontakt?

Zobral ma tam hneď prvý rok, čo sme sa dali dokopy. Veľmi sa mi v Kolumbii páčilo, niečím mi pripomínala Slovensko, najmä čo sa týka ľudí. Sú podobným spôsobom srdeční. Uvažovala som, prečo to tak je, a dospela som k hypotéze, že keďže Slovensko ani Kolumbia na rozdiel od Británie nikdy nepatrili k lídrom, nemáme tendenciu cítiť sa nadradene.

Čiže rozhodnutie presťahovať sa do Južnej Ameriky sa u vás zaobišlo bez dilem?

V skutočnosti nám k tomu nahrávalo viacero faktorov. Predovšetkým brexit. Nechcela som sa báť, či prídem o prácu, ktorú robím pätnásť rokov. Zároveň som z nej bola vyhorená, čo som si naplno uvedomila až spätne. Na učiteľov je v Londýne kladený obrovský tlak, v práci sme boli od siedmej ráno do siedmej večer, obed predstavovala bageta pri počítači. Naliehavo som potrebovala zmeniť životný štýl.

Keď sa povie Kolumbia, väčšine Slovákov ako prvé napadne, že to nemusí byť najbezpečnejšie miesto na život. Nebáli ste sa?

Manžel ma vyškolil, čo tu môžem a nemôžem robiť. Že nie je vhodné vyťahovať na ulici mobil, do ktorých

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ivana Šáteková: Písali mi, prečo nemaľujem Kriváň, ale zosmiešňujem Slovákov. Ja však len nastavujem zrkadlo 02 - Modified: 2024-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Herec a režisér Jiří Mádl o filme Vlny: Až vďaka filmu mladým dochádza veľa vecí, aj paralely s dneškom
01 - Modified: 2024-10-18 09:08:45 - Feat.: - Title: Žena žije v ostrovnom raji, kde býva len 50 ľudí. Niektorí sem môžu prísť úplne zadarmo, no miesto má aj svoju temnú minulosť 02 - Modified: 2024-10-18 08:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Aj jeseň má svoje jedinečné čaro. Toto sú najkrajšie európske mestá, v ktorých si toto ročné obdobie užiješ najviac 03 - Modified: 2024-10-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Věra Šťovíčková nefňukala, nesťažovala sa, pôsobila hrdo, ale veselo. Pokorila Afriku aj vyhadzov z rozhlasu 04 - Modified: 2024-10-17 13:04:02 - Feat.: - Title: Šéf CK DAKA pre HN: Slováci cestujú už aj štyrikrát ročne. Vo februári ich do Talianska láka benátsky karneval 05 - Modified: 2024-10-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Od juhu po sever, od západu po východ: Pozrite si tie najkrajšie slovenské cyklotrasy
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. október 2024 00:03