StoryEditor

Japoncom sa podarilo schladiť tretí reaktor (video)

17.03.2011, 06:39
Aktualizované | Japonské úrady sa pokúšali o schladenie reaktora ze zeme aj vzduchu.

Nasadenie vrtuľníkov s vodou a vodných diel na ochladenie reaktora č. 3 v poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima 1 bolo dnes zrejme úspešné, informovala prevádzkujúca spoločnosť Tepco. Z prehriateho reaktora totiž vystúpila vodná para, čo naznačuje, že voda "trafila" chladiacu nádrž.

Od piatkového zemetrasenia a cunami sa v elektrárni snažia zabrániť úplnému roztaveniu reaktorov, ktoré sú po zlyhaní chladiaceho systému prehriate a uniká z nich radiácia. Jej úroveň v závode bola naďalej vysoká.

Hoci bol tretí blok prioritou, veľké starosti vyvolával aj blok reaktora č. 4, v ktorom sa z otvorenej chladiacej nádrže na použité palivo vyparovala voda. Podľa niektorých expertov budú v tomto bloku rozhodujúce najbližšie dva dni. "Najdôležitejšie je teraz liať na reaktorové bloky č. 3 a 4 veľké množstvá vody, predovšetkým na naplnenie chladiacich nádrží," povedal pre tlačovú agentúru Kjódo hovorca japonského úradu pre jadrovú bezpečnosť.

Pozitívnou správou bola aspoň predpoveď počasia. V piatok by mal viať vietor vo Fukušime naďalej smerom na východ a tým odviať rádioaktívne častice do Tichého oceánu, uviedla televízia NHK. Rádioaktívny mrak by nemal smerovať k metropole Tokio, ležiacej 240 kilometrov juhozápadne od elektrárne, ani v ďalších najbližších dňoch.

Japonské úrady sa dnes pokúšali schladiť tretí reaktor zo zeme aj zo vzduchu. Posledný bol pokus armády ktorá počas tridsaťminútovej operácie vystriekali na reaktor 30 000 litrov vody.

Pred vojakmi sa o schladenie reaktora pokúšala aj polícia. Voda z vysokotlakových diel sa ale k nemu nedostala a policajný tím museli pre zvýšenú radiáciu evakuovať do bezpečnej zóny.

Na reaktor č. 3 sa však dnes podarilo zhodiť morskú vodu pomocou dvoch helikoptér. Operáciu povolilo japonské ministerstvo obrany po tom, čo vo výške asi 300 metrov nad elektrárňou nameralo radiáciu 4,13 milisievertu (mSv) za hodinu. V stredu bol kvôli prílišnému žiareniu podobný pokus odvolaný. Počas asi 20 minút uskutočnili vrtuľníky, naspodku vystužené oceľovou platňou, najmenej štyri prelety, pri ktorých zhodili okolo 30 000 litrov vody. Kvôli radiácii nemohli posádky krúžiť nad reaktorom, a preto nad miestom iba prelietavalo. O to horšie sa im mierilo. Podľa agentúry Reuters reaktor, ktorý funguje na zmiešané palivo obsahujúce aj vysoko nebezpečné plutónium, zasiahli dve zo štyroch dávok.

Aj keď sa dnes snažili schladiť tretí reaktor, naháňať strach opäť začína reaktor č. 2. Podľa satelitných záberov sa z neho opäť dymí, informovala dnes večer miestneho času tlačová agentúra Kjódo. Najväčšie nádeje tak vzbudzujú informácie, že by už čoskoro mohlo byť do elektrárne prepojené provizórne elektrické vedenie, ktoré by umožnilo normálny chod chladiacich systémov.

Do Japonska už odletel šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano, ktorý chce navštíviť aj poškodenú jadrovú elektráreň. "Situácia je naďalej veľmi vážna," uviedol na viedenskom letisku, odkiaľ do rodného Japonska odcestoval s menšou skupinou expertov.

MAAE ešte predtým potvrdila, že v elektrárni Fukušima 1 sa poškodilo jadro na reaktoroch 1, 2 a 3. Ich bezpečnostné obaly sú ale zrejme v poriadku.

Spomaliť roztavenie palivových tyčí pomôžu aj Francúzi. Do Japonska pošlú lietadlo s 95 tonami bóru, ktorý by mal zamedziť roztavenie jadier reaktorov v atómovej elektrárni Fukušima 1.

Podľa spoločnosti Tepco v okolí elektrárne stále klesá úroveň rádioaktivity, ktorú nepretržite meria osem zamestnancov. Hodnoty sú vraj nadpriemerné, ale nie nebezpečné. Predseda amerického jadrového úradu Gregory Jaczko ale varoval, že hodnoty radiácie vnútri Fukušima 1 sú "extrémne vysoké". Ktokoľvek, kto sa priblíži k reaktorom, by sa podľa neho mohol vystaviť potenciálne smrteľným dávkam radiácie.

V jadrovej elektrárni Fukušima 1 ostalo 50 pracovníkov, ktorí dostali v médiách prezývku "Fukušimská päťdesiatka". Tí sú podľa predsedu Spoločnosti pre ochranu pred žiarením Sebastiana Pflugbeila "kandidátmi na smrť". Silné rádioaktívne žiarenie je pre nich "katastrofou", ktoré pravdepodobne spôsobí, že zomrú skôr, uviedol dnes Pflugbeil pre tlačovú agentúru DPA. "Tam už nikto nebude pozerať na dozimetre. Robia jednoducho svoju robotu a ešte sa to snažia nejako obmedziť alebo aspoň oddialiť," povedal Pflugbeil. "Keď je potrebné, aby ľudia cielene išli na smrť, aby ochránili obyvateľstvo pred závažnými škodami, potom je to zlá technológia," vyhlásil.

Ochladzovanie reaktorov 5 a 6 vodou podľa hovorcu japonskej vlády Juki Edan ešte nezačalo, aj keď o ňom už v stredu informovala agentúra Kjódó. To podľa agentúry DPA ukazuje na často protichodné informácie, ktoré z elektrárne prichádzajú. Čínska vláda dnes vyzvala Japonsko, aby o vývoji v elektrárni a nebezpečenstvo radiácie podávalo "okamžité a presné" informácie.

Problémy s elektrárňou a obavy z radiácie zatieňujú problémy, ktorým po zemetrasení a následné cunami čelia státisíce Japoncov. Bez elektriny je na severozápade krajiny v mrazivom počasí 850 000 japonských domácností. Obavy z možných výpadkov prúdu panujú aj v Tokiu, vláda preto požiadala železničné spoločnosti, aby obmedzili prevádzku.

Nedostatok elektriny ale nie je zďaleka jediným problémom. Viac ako 1,5 milióna domácností je bez tečúcej vody, asi 452 000 ľudí zostáva v provizórnom ubytovaní. Pre mnoho ľudí v postihnutých oblastiach sú jedlo i ďalšie základné potreby nedostatkové. V niektorých častiach krajiny je množstvo nakupovaného tovaru obmedzené.
Oficiálny počet mŕtvych stúpol podľa japonskej televízie NHK na 5692, ďalších 9506 ľudí je nezvestných.

Japonský armádny vrtuľník naberá vodu, ktorú zhadzuje na ohrozené reaktory jadrovej elektrárne Fukušima-I.

 

01 - Modified: 2004-03-16 15:01:28 - Feat.: 0 - Title: Nová rubrika Infoservis vlády SR 02 - Modified: 2004-03-16 20:10:53 - Feat.: 0 - Title: Sociálnej poisťovni chýbajú peniaze 03 - Modified: 2004-03-16 20:11:18 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie upozornenie Európskej komisie 04 - Modified: 2004-03-16 20:11:32 - Feat.: 0 - Title: Odhalili manipuláciu s dôkazmi 05 - Modified: 2004-03-16 20:14:35 - Feat.: 0 - Title: Venezuela: Najvyšší súd podporil opozíciu 06 - Modified: 2004-03-16 20:20:24 - Feat.: 0 - Title: Spojené štáty po Španielsku upierajú svoj zrak na Poľsko 07 - Modified: 2004-03-16 20:20:58 - Feat.: 0 - Title: Vladimír Šuch: Členstvo v únii šancou aj pre slovenskú vedu a výskum 08 - Modified: 2004-03-16 20:20:59 - Feat.: 0 - Title: Július Molnár: Európska únia trvá na skvalitnení kontroly 09 - Modified: 2004-03-16 20:21:01 - Feat.: 0 - Title: Jirko Malchárek: Zatiaľ nie je dôvod na paniku 10 - Modified: 2004-03-16 20:21:45 - Feat.: 0 - Title: Vojtech Lorenc: Hľadáme vlastnú cestu modernizácie vrtuľníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:51