Fruktóza, glukóza, sacharóza, laktóza... Vyznáme sa podľa vás v cukre?
Práve cukor sa často označuje ako zlý, nezdravý, problematický. Je to tak, alebo mu krivdíme?
Zazneli tu pojmy sacharidy a cukry. Mnohí si ich zamieňajú, ale nie je to to isté, však?
Cukry sú podmnožinou oveľa širšieho pojmu sacharidy. Sacharidy sú molekuly, ktoré sa skladajú z atómov uhlíka, vodíka a kyslíka, kedysi sa im hovorilo aj uhľohydráty. Primárne pochádzajú z rastlinných zdrojov, hoci sú aj živočíšne zdroje, napríklad v mlieku máme laktózu, teda mliečny cukor. Pod pojmom cukry sa skrývajú iba najjednoduchšie sacharidy, konkrétne monosacharidy a disacharidy. Monosacharidy sú zložené z jednej molekuly, patrí sem fruktóza, glukóza, ribóza, v disacharidoch sú spojené dve molekuly, napríklad glukóza a fruktóza. Cukry ich voláme preto, lebo práve tieto dve skupiny sú sladké a ich hlavným účelom v potrave je zabezpečiť energiu pre mozog a svaly.
Zostáva vám 90% na dočítanie.