RNDr. Barbara Sviežená, Výživa pre teba, Planeat SNÍMKA: Pavol Funtál
StoryEditor

Vedkyňa a nutričná expertka: Označiť bielu múku a cukor ako biele jedy je scestné. Som za racionálnosť

05.11.2022, 00:00
  • Príroda nás vybavila chuťou na sladké, pretože naše telo doslova funguje na cukre.
  • „Glukóza je primárny zdroj energie pre mozog i svaly. Len samotný mozog spotrebuje 20 percent všetkej prijatej glukózy denne,“ vysvetľuje Barbara Sviežená (46).
  • V konzumácii cukru sme predbehli aj Američanov, často označovaných za národ obéznych. „Najvyšší čas, aby sme spozorneli a znížili príjem sladkého,“ hovorí vedkyňa, genetička a popredná expertka na nutričné poradenstvo a emočné jedenie.
  • Ako sa to dá? Čo spôsobuje mutácia génu DRD2, ktorú má až tretina Európanov? A fungujú v súčasnosti veľmi trendové ketodiéty?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Téma. 

Fruktóza, glukóza, sacharóza, laktóza... Vyznáme sa podľa vás v cukre?

Podľa mojich skúseností ani veľmi nie. Sacharidy sú komplikovaná téma, ľudia v tom majú chaos, ktorý je na jednej strane spôsobený informačným pretlakom a na druhej strane marketingom, ktorý často klame spotrebiteľa ľúbivými textami. Na mnohých výrobkoch nájdete napríklad označenie „bez pridaného cukru“, pretože sme naučení spozornieť pri slove cukor. Je dobré, že zbystríme pozornosť, ale problém je, ak sa človek drží rád, ktoré sú priveľmi zovšeobecňované alebo vytrhávané z kontextu.

Práve cukor sa často označuje ako zlý, nezdravý, problematický. Je to tak, alebo mu krivdíme?

Cukor potrebujeme. Ak ho prijímame v odporúčaných dávkach, vôbec sa ho nemusíme báť. Ja osobne nemám rada, ak je akákoľvek zložka stravy či skupina potravín démonizovaná, ako sa to v posledných rokoch deje s mliekom, bielou múkou alebo cukrom. Niektorí ich dokonca označujú ako biele jedy, čo je absolútne scestné, pretože nie sú toxické.

Zazneli tu pojmy sacharidy a cukry. Mnohí si ich zamieňajú, ale nie je to to isté, však?

Cukry sú podmnožinou oveľa širšieho pojmu sacharidy. Sacharidy sú molekuly, ktoré sa skladajú z atómov uhlíka, vodíka a kyslíka, kedysi sa im hovorilo aj uhľohydráty. Primárne pochádzajú z rastlinných zdrojov, hoci sú aj živočíšne zdroje, napríklad v mlieku máme laktózu, teda mliečny cukor. Pod pojmom cukry sa skrývajú iba najjednoduchšie sacharidy, konkrétne monosacharidy a disacharidy. Monosacharidy sú zložené z jednej molekuly, patrí sem fruktóza, glukóza, ribóza, v disacharidoch sú spojené dve molekuly, napríklad glukóza a fruktóza. Cukry ich voláme preto, lebo práve tieto dve skupiny sú sladké a ich hlavným účelom v potrave je zabezpečiť energiu pre mozog a svaly.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fascinujúca genetika: Ako sa dedí stres, obezita a ako funguje medzigeneračná pamäť? 02 - Modified: 2022-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoký tlak: Nenápadná samovražda 03 - Modified: 2022-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neuromarketing: Ako sa skúma mozog zákazníka a aké taktiky na nás využívajú?
01 - Modified: 2022-11-28 08:12:01 - Feat.: - Title: Čarodejnícke procesy boli u nás špecifické, obvinením z bosoráctva sa súd zaoberal ešte aj v minulom storočí 02 - Modified: 2022-11-26 18:00:00 - Feat.: - Title: Schudnite počas zimnej prechádzky: Stačí obyčajná lavička a nadbytočné kilá sú preč 03 - Modified: 2022-11-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Žiadne nízkotučné diéty: Zdravé trávenie a imunitu naštartujete týmito zvykmi a potravinami 04 - Modified: 2022-11-25 13:52:55 - Feat.: - Title: Ako kofeín pomáha chudnúť? Tu je vysvetlenie! 05 - Modified: 2022-11-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Zasýtia a môžete ich jesť takmer bez obmedzení: Tieto potraviny majú minimálnu energetickú hodnotu
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
28. november 2022 11:57