Stravovanie, ilustračná fotografia (Téma) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Umelé sladidlá, „light“ potraviny, rastlinné mäso: Poznáte najväčšie pasce diétnych potravín?

17.09.2023, 00:00
  • Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, pôsobiaca pri Svetovej zdravotníckej organizácii, teraz dokonca zaradila aspartám na zoznam položiek, ktoré môžu pri dlhodobom užívaní spôsobovať zhubné nádory. Pritom sa dáva do nápojov a potravín označených „bez cukru“.
  • Obezita je dnes obrovským problémom (a príčinou či zhoršujúcim faktorom väčšiny chorôb) a umelé sladidlá sa preto stali bežnou súčasťou našej stravy.
  • Pridávajú sa do nápojov, sladkostí aj potravín nesúcich nápisy „nízkokalorický“, „light“,„diétny“, „fit“.
  • Čo však s naším organizmom robia umelé sladidlá? A ako je to s dia potravinami či s rastlinným mäsom? Sú naozaj zdravšie? Aj o tom sme v magazíne Téma hovorili s výživovým špecialistom Petrom Havlíčkom (54).

Sú v dia potravinách a v light nápojoch nejaké skryté pasce?

Light výrobky (v zmysle odtučnené) skrývajú v sebe veľa problémov. Ten hlavný je v tom, že v dôsledku takmer nulového obsahu tukov nás energeticky nezasýtia a ani chuťovo neuspokoja, čo môže viesť k vyššiemu príjmu sacharidov z iných zdrojov, mnohokrát tých jednoduchých, teda cukrov. A spoločne s tukmi sú z diétnych výrobkov odstránené aj vitamíny rozpustné v tukoch... Ďalším problémom odtučnených potravín je to, že ich textúru (teda či je produkt hustý, riedky, jemný a pod., pozn. red.) je potrebné doladiť prídavnými látkami, modifikovanými škrobmi, želatínou, prípadne ďalšími látkami. A používanie určitých modifikovaných škrobov môže negatívnym spôsobom ovplyvňovať črevnú mikrobiotu.

Mikrobiota (či mikrobióm), teda vyvážený mix mikroorganizmov, predovšetkým desiatok biliónov baktérií v našich črevách, je nevyhnutná na správne fungovanie imunity a ďalších procesov v tele. Aj preto ho usilovne skúma mnoho vedeckých tímov po celom svete. Existuje univerzálna rada, ako na zdravú mikrobiotu?

To je nesmierne zložitá téma. Nemáme žiadnu definíciu zdravej mikrobioty. Ale vieme, že čím väčšia je rozmanitosť mikroorganizmov, tým je to lepšie. A že zdravý človek má zdravú mikrobiotu, vyznačujúcu sa vysokou druhovou pestrosťou mikroorganizmov. A práve čím rozmanitejší a prirodzenejší je náš jedálniček, tým väčšiu šancu na udržanie zdravej mikrobioty máme. Ak je strava jednostranná, s vysokým podielom vysoko priemyselne spracovaných potravín a deficitom ovocia, zeleniny, správne upravených celozrnných cereálií či strukovín, o to v horšej kondícii bude naša črevná mikrobiota. Priateľské mikroorganizmy podporuje vláknina a polyfenoly (prírodné antioxidanty, ktoré majú okrem iného aj schopnosť bojovať s voľnými radikálmi, ktoré môžu za starnutie tkanív, pozn. red.) z ovocia, zo zeleniny alebo zo strukovín. Naši predkovia konzumovali vlákniny oveľa viac, podľa niektorých vedcov až 120 gramov denne, zatiaľ čo my jej dnes prijmeme denne zhruba 10 až 15 gramov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podkurujeme pod kotlom chaosu. Blíži sa ďalšia ľadová doba, varujú odborníci 02 - Modified: 2023-09-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Protilátky môžu aj škodiť: Príliš silný imunitný systém je rovnako zlý ako ten „slabý“, tvrdí biológ 03 - Modified: 2023-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikrovesmír v črevách: Za sklon k obezite môže zloženie mikrobiómu, hovorí v rozhovore mikrobiológ
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 22:39