Emília Gondorová (Téma) FOTO: Pavlína Markéta Pospíšilová
StoryEditor

Biologička a blogerka: Čo je dobré na bravčovej masti a ktoré známe jedlá sú pri chudnutí úplný nezmysel?

15.01.2025, 00:00
  • „Všimla som si, že chuť na vyprážané jedlá sa dostavuje najmä vtedy, ak nestíham. Vtedy príde chuť na nejakú „prasárničku“, niečo mastné a chrumkavé,“ konštatuje pre magazín Téma molekulárna biologička, nutričná poradkyňa a známa kulinárska blogerka EMÍLIA GONDOROVÁ (44).
  • Na jej web Bonviváni sa spoliehajú tisícky amatérskych kuchárov. O jedle hovorí a píše tak, že zatúžite postaviť sa k sporáku a urobiť poriadnu fazuľovú.
  • Aká je mágia dobrého trojobalu a aké šťastie je skryté vo vajíčkach? A prečo k zdravému žitiu nepotrebujeme najrôznejšie mašinky, merače ani drahé výživové doplnky?

Váš web a aj kniha sa volá Bonviváni. Kto je podľa vás bonviván?

Úprimne, iniciačný bod a dôvod toho názvu je moja láskavá spomienka na dedka a babku zo Záhoria, u ktorých som vyrástla. Oni boli pre mňa bonviváni. Viem, že to nie je adekvátne k tej definícii a ľudia si asi skôr predstavia elegána v klobúku. Takto ma však volal dedko: Ty moja bonvivánka… Keď sa povie bonviváni, vidím ich a vedľa nich aj seba, ako som popri nich rástla a stávala sa človekom.

Kniha vychádza po desiatich rokoch kulinárskeho blogovania. Čo chystáte teraz?

Druhý diel, v ktorom však už recepty nebudú. Budem písať o surovinách a ich nutričných hodnotách, ale aj o tom, ako potraviny skladovať, dobre nakúpiť a správne pripraviť. Pridám aj základné techniky. Ako presne udusiť hovädzie mäso tak, aby bolo šťavnaté a mäkké? Ako sa vyznať v druhoch mäsa? Veľa pritom spomínam, lebo keď som sa učila variť, sama som tápala v druhoch mäsa a tom, čo sa na čo hodí. Do toho všetkého jemne „vdelegujem“ vedu, hoci si ešte nie som celkom istá tým, ako na to pôjdem. Lebo trebárs taká oxidácia jablka… Jablko hnedne preto, lebo je tam enzým polyfenol oxidáza a tá za prítomnosti kyslíka mení polyfenoly na hnedé pigmenty. Nie každý to však potrebuje vedieť.

Tak to povedzme inak.

Pokvapkaj jablko citrónom a nebude hnedé. Viem, že mám problém, lebo keď začnem o DNA a mitochondriách, ťažko ma zastaviť a nie každého to baví. Rozprávam a zrazu len zistím, že ľudia mi pozerajú na ústa a audio majú vypnuté. V tejto súvislosti mám pred očami môjho bývalého spolužiaka Jána Gorduliča (slovenský komik, moderátor, scenárista a producent, pozn. red.), s ktorým sa máme už dlhé roky veľmi radi. Pritom bol na mňa celú strednú školu poriadne hnusný (smiech).

Prečo?

Bol ostrý. Lebo asi videl, že som taká malá naivka z Malaciek bez sebavedomia.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 92% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-12-22 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Desatoro dobrého spánku: Ktoré polohy robia ťažkosti a kedy je časté budenie signálom vážneho ochorenia? 02 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete? 03 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu?
01 - Modified: 2025-03-04 13:00:00 - Feat.: - Title: Biznis prebral po náhlej smrti otca. Milujem luxusné športiaky a proti označeniu milionár z Lučenca už ani nebojujem, hovorí Marián 02 - Modified: 2025-03-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Amerikanista pre HN: Donald Trump maže Putinovi med okolo úst. Ak mu však Rusi prejavia nevďak, tak ich poníži 03 - Modified: 2025-03-03 12:35:00 - Feat.: - Title: Nebola to sviňucha. Za prvý úspešný útok ponorky na nepriateľské plavidlo jej posádka draho zaplatila 04 - Modified: 2025-02-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Poznáte ho zo seriálu Dunaj, k vašim službám a z divadiel: Jakub Švec o egách, šikane aj pravej tvári herectva 05 - Modified: 2025-02-28 11:38:09 - Feat.: - Title: GALÉRIA Tajomstvo palubnej kuchyne: Nahliadni, kde vznikajú jedlá pre najlepšiu leteckú spoločnosť
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
05. marec 2025 15:32