Váš web a aj kniha sa volá Bonviváni. Kto je podľa vás bonviván?
Úprimne, iniciačný bod a dôvod toho názvu je moja láskavá spomienka na dedka a babku zo Záhoria, u ktorých som vyrástla. Oni boli pre mňa bonviváni. Viem, že to nie je adekvátne k tej definícii a ľudia si asi skôr predstavia elegána v klobúku. Takto ma však volal dedko: Ty moja bonvivánka… Keď sa povie bonviváni, vidím ich a vedľa nich aj seba, ako som popri nich rástla a stávala sa človekom.
Kniha vychádza po desiatich rokoch kulinárskeho blogovania. Čo chystáte teraz?
Druhý diel, v ktorom však už recepty nebudú. Budem písať o surovinách a ich nutričných hodnotách, ale aj o tom, ako potraviny skladovať, dobre nakúpiť a správne pripraviť. Pridám aj základné techniky. Ako presne udusiť hovädzie mäso tak, aby bolo šťavnaté a mäkké? Ako sa vyznať v druhoch mäsa? Veľa pritom spomínam, lebo keď som sa učila variť, sama som tápala v druhoch mäsa a tom, čo sa na čo hodí. Do toho všetkého jemne „vdelegujem“ vedu, hoci si ešte nie som celkom istá tým, ako na to pôjdem. Lebo trebárs taká oxidácia jablka… Jablko hnedne preto, lebo je tam enzým polyfenol oxidáza a tá za prítomnosti kyslíka mení polyfenoly na hnedé pigmenty. Nie každý to však potrebuje vedieť.
Tak to povedzme inak.
Pokvapkaj jablko citrónom a nebude hnedé. Viem, že mám problém, lebo keď začnem o DNA a mitochondriách, ťažko ma zastaviť a nie každého to baví. Rozprávam a zrazu len zistím, že ľudia mi pozerajú na ústa a audio majú vypnuté. V tejto súvislosti mám pred očami môjho bývalého spolužiaka Jána Gorduliča (slovenský komik, moderátor, scenárista a producent, pozn. red.), s ktorým sa máme už dlhé roky veľmi radi. Pritom bol na mňa celú strednú školu poriadne hnusný (smiech).
Prečo?
Bol ostrý. Lebo asi videl, že som taká malá naivka z Malaciek bez sebavedomia.
Zostáva vám 92% na dočítanie.