Emília Gondorová (Téma) FOTO: Pavlína Markéta Pospíšilová
StoryEditor

Biologička a blogerka: Čo je dobré na bravčovej masti a ktoré známe jedlá sú pri chudnutí úplný nezmysel?

15.01.2025, 00:00
  • „Všimla som si, že chuť na vyprážané jedlá sa dostavuje najmä vtedy, ak nestíham. Vtedy príde chuť na nejakú „prasárničku“, niečo mastné a chrumkavé,“ konštatuje pre magazín Téma molekulárna biologička, nutričná poradkyňa a známa kulinárska blogerka EMÍLIA GONDOROVÁ (44).
  • Na jej web Bonviváni sa spoliehajú tisícky amatérskych kuchárov. O jedle hovorí a píše tak, že zatúžite postaviť sa k sporáku a urobiť poriadnu fazuľovú.
  • Aká je mágia dobrého trojobalu a aké šťastie je skryté vo vajíčkach? A prečo k zdravému žitiu nepotrebujeme najrôznejšie mašinky, merače ani drahé výživové doplnky?

Váš web a aj kniha sa volá Bonviváni. Kto je podľa vás bonviván?

Úprimne, iniciačný bod a dôvod toho názvu je moja láskavá spomienka na dedka a babku zo Záhoria, u ktorých som vyrástla. Oni boli pre mňa bonviváni. Viem, že to nie je adekvátne k tej definícii a ľudia si asi skôr predstavia elegána v klobúku. Takto ma však volal dedko: Ty moja bonvivánka… Keď sa povie bonviváni, vidím ich a vedľa nich aj seba, ako som popri nich rástla a stávala sa človekom.

Kniha vychádza po desiatich rokoch kulinárskeho blogovania. Čo chystáte teraz?

Druhý diel, v ktorom však už recepty nebudú. Budem písať o surovinách a ich nutričných hodnotách, ale aj o tom, ako potraviny skladovať, dobre nakúpiť a správne pripraviť. Pridám aj základné techniky. Ako presne udusiť hovädzie mäso tak, aby bolo šťavnaté a mäkké? Ako sa vyznať v druhoch mäsa? Veľa pritom spomínam, lebo keď som sa učila variť, sama som tápala v druhoch mäsa a tom, čo sa na čo hodí. Do toho všetkého jemne „vdelegujem“ vedu, hoci si ešte nie som celkom istá tým, ako na to pôjdem. Lebo trebárs taká oxidácia jablka… Jablko hnedne preto, lebo je tam enzým polyfenol oxidáza a tá za prítomnosti kyslíka mení polyfenoly na hnedé pigmenty. Nie každý to však potrebuje vedieť.

Tak to povedzme inak.

Pokvapkaj jablko citrónom a nebude hnedé. Viem, že mám problém, lebo keď začnem o DNA a mitochondriách, ťažko ma zastaviť a nie každého to baví. Rozprávam a zrazu len zistím, že ľudia mi pozerajú na ústa a audio majú vypnuté. V tejto súvislosti mám pred očami môjho bývalého spolužiaka Jána Gorduliča (slovenský komik, moderátor, scenárista a producent, pozn. red.), s ktorým sa máme už dlhé roky veľmi radi. Pritom bol na mňa celú strednú školu poriadne hnusný (smiech).

Prečo?

Bol ostrý. Lebo asi videl, že som taká malá naivka z Malaciek bez sebavedomia.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 92% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-12-22 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Desatoro dobrého spánku: Ktoré polohy robia ťažkosti a kedy je časté budenie signálom vážneho ochorenia? 02 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete? 03 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď nás v noci trápi hlava: Čím viac sa snažíte spať, tým horšie to ide. Ako z bludného kruhu?
01 - Modified: 2025-12-16 09:10:00 - Feat.: - Title: Silák, ktorý privádzal ľudí do úžasu. Eugen Sandow trhal laná i železné reťaze, stál aj pri zrode kulturistiky 02 - Modified: 2025-12-15 19:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Alžbeta Stanková v otvorenom ROZHOVORE: „Pri jedinom dieťati by som nerada niečo pokazila.“ 03 - Modified: 2025-12-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Končiaci izraelský veľvyslanec Eitan Levon pre HN: Nerobiť nič proti Hamasu je ako čakať na nového Hitlera 04 - Modified: 2025-12-15 12:32:00 - Feat.: - Title: Vzťahová terapeutka o tom kedy zhon začne ničiť vzťah. Z páru sa stanú len unavené bytosti 05 - Modified: 2025-12-15 09:54:54 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Petra Polnišová o svojich bláznovstvách: „Hádam mi to ešte ostane,“ smeje sa herečka
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
17. december 2025 11:41